La Diputació adjudica per 969.000 euros obres de rehabilitació del pont Alfonso XIII de Fortaleny

La Diputació adjudica per 969.000 euros obres de rehabilitació del pont Alfonso XIII de Fortaleny
  • El diputat de Carreteres avança que les obres començaran abans de final d’any i que al llarg de 2018 el pont podrà ser usat, després de dos anys d’intens treball en el projecte

La Diputació de València acaba d’adjudicar per un import de 969.406 euros a l’empresa Pavasal les obres de rehabilitació del pont d’Alfonso XIII, a Fortaleny. Una imponent obra, emblema de l’enginyeria civil de principis del segle XX, que s’ha convertit en un signe d’identitat per a aquest municipi de la Ribera Baixa i que prompte podrà tornar a ser utilitzat pels veïns i veïnes de la comarca gràcies a la seua reconversió en un itinerari per a vianants i ciclistes. Així ho ha anunciat el diputat de Carreteres, Pablo Seguí, després de la reunió mantinguda amb l’alcaldessa de Fortaleny, Juani Clos, i membres de la plataforma Pont de Ferro, als qui els ha adonat del compliment d’últim tràmit administratiu previ a l’inici de les obres.

“Hui és un dia important perquè després d’un procés de prop de dos anys podem anunciar que ja hem adjudicat l’obra de rehabilitació, la qual cosa significa que l’any que ve el pont Alfonso XIII estarà en condicions de ser usat i gaudit per tots els veïns i veïnes de Fortaleny i de la resta de municipis de la comarca”, ha assegurat Seguí.

Una notícia que Juani Clos rebia amb alegria ja que, tal com ha declarat, “el pont Alfonso XIII ens identifica com a poble i el que volíem els veïns i veïnes de Fortaleny era poder tornar a utilitzar-ho”. Una cosa que ara era impossible, a causa de l’avançat estat de deterioració de l’estructura, que no fa segur el trànsit sobre ella.

Aquesta estructura està formada per set obertures d’accés (set en el costat de Sueca i 3 en el de Fortaleny) i una obertura principal de 70 metres de llum, el qual va anar objecte en 1990 d’uns treballs de reparació i reforç, que no van impedir, no obstant açò, que calguera limitar la càrrega que podia suportar fins que finalment va ser tancat al trànsit.

Si bé la realització de la variant de Sueca per part del Ministeri de Foment va proporcionar una alternativa per a l’accés a Fortaleny, la Diputació de València, conscient del valor patrimonial i històric de l’estructura, i atès que la millor forma de conservar un pont és mantenir-ho en ús, va acordar amb el Ministeri de Foment reconvertir-ho i fer d’ell l’objectiu principal de la nova via per a vianants i ciclistes que unirà Fortaleny amb Sueca. D’aquesta forma es dóna a més compliment al compromís de la institució provincial de potenciar la mobilitat sostenible en tota la seua xarxa de carreteres, tal com ha destacat Pablo Seguí.

Sobre el projecte
Per a açò, les actuacions del projecte adjudicat per la institució provincial consisteixen a rehabilitar les obertures d’accés i retirar les fitacions provisionals, seguint una actuació similar a la realitzada en l’obertura principal en 1990. Així mateix, es duran a terme xicotetes reparacions i millores de l’obertura principal i s’aplicarà un tractament anticorrosiu a l’estructura completa.

Respecte al traçat per a vianants i ciclistes, aquest es realitzarà sobre la calçada central de l’obertura principal, amb una amplària de 4,34 metres, desaconsellant i evitant l’accés i circulació per les voreres, a causa de la seua escassa amplària i a la tipologia de les baranes, que si bé s’han de respectar des del punt de vista estètic, patrimonial i paisatgístic, no ofereixen els estàndards de seguretat necessaris.

És una reivindicació molt antiga del municipi que no havia sigut atesa fins a fa dos anys, quan va venir el diputat de Carreteres a Fortaleny i es va comprometre a dur-ho a terme, una cosa que s’ha complit ja que la Diputació de València ha adjudicat les obres.

Sobre el pont
El pont Alfonso XIII està situat en la CV-509, de Sueca a Corbera, via integrada en la xarxa de Carreteres de la Diputació de València. Es tracta d’una estructura d’alt valor patrimonial i històric que va ser projectada en 1906 i construïda en 1916. És un dels sis ponts de ferro construïts sobre el Xúquer entre finals del XIX i principis del XX (Gavarda, Alzira, Albalat, Riola, Cullera i Fortaleny) per a salvar la barrera geogràfica que representava el riu, revolucionant així les comunicacions en la Ribera.

Tal com es descriu en el projecte d’actuació, el pont de Fortaleny “és una obra d’enginyeria civil d’indiscutible bellesa arquitectònica, a causa de l’harmonia del seu disseny, l’equilibri de les seues dimensions i una cuidada execució dels suports, piles i estreps, realitzats en maçoneria d’aparell reticular, emulant l’aparell romà”.

El projecte actual comprèn precisament la definició de les obres necessàries per a la rehabilitació del pont de Fortaleny, actuació que es complementarà amb una segona fase que escometrà la conversió del tram que ha quedat fora de servei en l’antiga carretera CV-509 en una via per a vianants i ciclistes, a més de la construcció d’una passarel·la sobre l’autovia N-332, i el condicionament de l’accés a Sueca per l’Avinguda de la Vila i Honor, de Corbera.

Diputació de València


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.