-
El cronista oficial, el gestor cultural i la responsable de l’arxiu municipal formaran part de la comissió, en qualitat d’assessors
En gener de 2016, l’Ajuntament d’Almussafes es va incorporar a la Xarxa de municipis per a la posada en marxa de la Llei de la Memòria Històrica, creada des de la Federació Espanyola de Municipis i ProvÃncies.
En la sessió plenà ria, celebrada ahir dijous 14 de setembre, l’executiu va mostrar de nou el seu compromÃs amb la posada en valor de la memòria democrà tica valenciana, amb la creació d’una comissió informativa especial per a donar un impuls a les actuacions municipals en defensa de la memòria històrica i d’esta manera, conferir una major presència i singularitat, aixà com una major transparència en l’actuació municipal en la defensa de la nostra memòria històrica i els valors democrà tics.
L’edil, Terresa Iborra, va a estar al front d’esta delegació especial, per la qual cosa presidirà la dita comissió, que es reunirà amb una periodicitat bimensual i que estarà integrada per representants dels tres grups municipals, a més de comptar amb el cronista oficial, el gestor cultural i la funcionà ria al front de l’arxiu municipal com a assessors. El calendari d’actes que tindran lloc durant la primera setmana commemorativa de la memòria històrica, que se celebrarà del 8 al 12 de novembre, a la localitat, es dissenyarà i consensuarà en la dita comissió.
Entre les atribucions de la nova comissió informativa destaquen l’elaboració del catà leg d’elements commemoratius contraris a la memòria històrica i democrà tica que encara són visibles a la localitat i la consegüent proposta a l’Alcaldia, per què prenga les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insÃgnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la Dictadura. Teresa Iborra, al front de la nova delegació, incideix en el fet que «els criteris d’actuació i les prioritats per a la defensa de la memòria històrica i democrà tica van a tindre el consens en este nou grup de treball que comença ara la seua trajectòria a la nostra administració local».
«És clar que una de les funcions especÃfiques de la comissió se centrarà en la proposta de polÃtiques actives en diferents matèries, entre elles l’impuls d’activitats de sensibilització en l’à mbit educatiu, principalment a través de les actuacions que realitze la delegació especial d’infà ncia de recent creació», afig la regidora. Una altra de les accions previstes és la realització d’estudis en coordinació amb la FEMPV sobre llocs i rutes vinculats a la Memòria Democrà tica de la comarca de la Ribera Baixa i la proposta de protecció dins del Patrimoni Valencià .
Una administració implicada
El passat 15 de gener de 2016, el consistori d’Almussafes entrà a formar part de la Xarxa de municipis per a la posada en marxa de la Llei de la memòria històrica, una entitat impulsada des de la Federació Valenciana de Municipis i ProvÃncies i de la qual formen part 40 localitats valencianes. La mateixa pretén ser un fòrum de debat, anà lisi, intercanvi d’experiències i consulta de la problemà tica de les iniciatives municipals de recuperació de la memòria històrica i la seua posada en valor.
Esta xarxa ha executat diferents actuacions per al compliment de les obligacions que comporta per a totes les administracions públiques l’entrada en vigor de la Llei, 52/2007, de 26 de desembre, de memòria històrica, normativa que va obrir una nova etapa en la reparació i reconeixement de les vÃctimes de la guerra civil i el franquisme. En este sentit, els escuts, insÃgnies, plaques i altres objectes commemoratius de la sublevació militar, la Guerra Civil i la Dictadura estan sent retirats per totes les administracions públiques, amb les úniques excepcions d’aquells sÃmbols protegits per llei per raons artÃstiques, arquitectòniques o artÃstic religioses.
Almussafes també ha realitzat iniciatives en defensa de la Memòria Històrica, amb una investigació de tots estos sÃmbols i la posterior remissió dels informes realitzats pel cronista oficial i l’arquitecte municipal a la Direcció Direcció General de Reformes Democrà tiques, a més de diferents estudis exhaustius dels fons documentals que es troben a l’arxiu municipal.
Aixà mateix, el passat mes de juliol, el ple de l’Ajuntament va adoptar un acord consensuat per tots els grups polÃtics «en defensa dels valors democrà tics i de la imatge pública del poble d’Almussafes».
Continuem el nostre treball de preservació de la memòria històrica com una expressió de la llibertat i manifestació de la cultura democrà tica amb la posada en funcionament d’esta comissió informativa especial», destaca Iborra, qui avança que, del 8 al 12 de novembre, Almussafes acollirà la seua I setmana commemorativa de la memòria històrica.
Ajuntament d’Almussafes