Els veïns i veïnes d’Almussafes, protagonistes del disseny del primer Pla Municipal d’Igualtat

Els veïns i veïnes d’Almussafes, protagonistes del disseny del primer Pla Municipal d’Igualtat
  • Després del període de redacció, està previst que a la fi d’any s’aprove el document resultant perquè comence a aplicar-se en 2018

L’Ajuntament d’Almussafes ja ha començat els tràmits per a la creació del seu I Pla Municipal d’Igualtat d’Homes i Dones, el document que guiarà totes les accions empreses pel consistori de la localitat per a seguir avançant en la implementació d’iniciatives que contribuïsquen a la plena igualtat dels veïns i veïnes de la població.

“Malgrat que la nostra societat ha donat en els últims anys alguns passos a la recerca de la igualtat, encara estem lluny d’aconseguir que siga real i efectiva. Per això, és important que les administracions públiques posem sobre el paper els reptes que volem aconseguir perquè siga més senzill establir metes que ens porten a convertir, en aquest cas a Almussafes, en una localitat veritablement igualitària”, ressalta la regidora de Polítiques d’Igualtat, Davinia Calatayud.

Per a açò, l’equip de govern porta treballant en aquesta iniciativa des d’abans de l’estiu, quan va començar a reunir-se al costat de l’empresa encarregada de l’elaboració del pla, “ Equalitat, Participació i Igualtat”, amb diferents entitats locals i personalitats del poble, realitzant entrevistes i intercanviant opinions sobre diferents qüestions de rellevància. En aquestes sessions, els responsables de dur a terme la fase de diagnòstic, van arreplegar informació per a conèixer de prop la realitat del municipi.

Sessions informatives
Ahir, dimecres 13 de setembre, es van celebrar dues sessions informatives igualment importants per al transcurs d’aquest procés: una reunió amb els funcionaris de l’administració local i una altra amb les associacions situades en la localitat. En tots dos casos, el consistori buscava la implicació de quanta més gent millor per a aconseguir que la fase de diagnòstic, en la qual es troba actualment l’elaboració del pla, responga a la realitat actual. En aquest sentit, s’han establit 10 normes que tot el personal de l’Ajuntament haurà d’aplicar a partir d’ara en la redacció de qualsevol document administratiu.

“Estem plenament convençuts que la igualtat de dones i homes i el respecte a la diversitat entre persones ha de ser un principi diferenciador i transversal en les diferents polítiques públiques que impulse el nostre ajuntament durant els pròxims anys”, va assenyalar l’edil, qui va emplaçar als presents a involucrar-se en el disseny del full de ruta emprès per la població per a aconseguir el major consens possible entorn a aquest tema.

Per la seua banda, el sociòleg Joan Gonçales i la politòloga i agent d’Igualtat Maria Sánchez, representants de Equalitat, entitat que està desenvolupant al voltant de 20 plans d’igualtat en diverses localitats, van destacar la importància d’abordar una problemàtica com aquesta i van garantir que el projecte resultant respondrà a les necessitats detectades pels veïns i veïnes, sent aquest pla adaptat a les circumstàncies concretes del municipi.

Qüestionari Online d’Igualtat
Precisament ahir dimecres 13 de setembre, es va publicar una enquesta en la pàgina web municipal, www.almussafes.es, i en les xarxes socials de l’Ajuntament per a conèixer el grau de penetració de la igualtat a Almussafes i les fortaleses i febleses que tenen les dones en el municipi, una acció englobada dins d’aquesta fase de diagnòstic i que planteja una sèrie de preguntes que pot contestar-se en menys de 15 minuts de forma totalment anònima i confidencial. El termini per a respondre a l’enquesta finalitzarà el pròxim dilluns 2 d’octubre.

Conclosa la fase de participació ciutadana, l’empresa concessionària elaborarà el pla d’acció, que arreplegarà una sèrie d’iniciatives per a la seua implementació en els pròxims quatre anys i que contemplarà avaluacions parcials cada any. El document definitiu haurà de ser aprovat per unanimitat pels grups polítics amb representació en el ple municipal per a garantir la continuïtat del projecte.

La cap de l’Àrea de Benestar Social, Laura Acuña, va afirmar durant l’acte d’ahir que “s’ha detectat una regressió pel que fa a la igualtat en la societat actual, no tenim una societat plenament igualitària, per la qual cosa és necessari treballar en plans d’igualtat des de les administracions locals”. Aquest I Pla Municipal d’Igualtat d’Homes i Dones, dotat amb un pressupost global que ascendeix a 7.000 euros, i per al qual s’ha sol·licitat una subvenció a la Diputació de València, pretén precisament canviar aquest rumb.

Paral·lelament al Pla Municipal d’Igualtat, però en la mateixa línia, Davinia Calatayud va anunciar l’adhesió del consistori a la campanya “Valencià per la Igualtat”, que té com a objectiu la plasmació d’accions de sensibilització per a l’ús del llenguatge igualitari i no sexista en qualsevol comunicació, anunci o informació que se suscite des de l’administració local.

Ajuntament d’Almussafes


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.