Sueca torna a ser referent internacional d’obligada visita del teatre gestual del 13 al 17 de setembre

Sueca torna a ser referent internacional d’obligada visita del teatre gestual del 13 al 17 de setembre
  • El MIM acull enguany la millor programaci贸 d’avantguarda esc猫nica gestual, circense i dans铆stica

La Mostra Internacional de Mim a Sueca (MIM), patrocinada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sueca, la Conselleria d’Educaci贸, Investigaci贸, Cultura i Esport, i la Fundaci贸 Bancaixa, ha presentat hui en roda de premsa la programaci贸 i novetats de la seua 28a edici贸, programada del 13 al 17 de setembre sota el lema 芦La musicalitat en l’escena禄. En ella ha intervingut Albert Girona, Secretari Auton貌mic de Cultura i Esport, junt amb els representants de la resta d’institucions esmentades. No ha faltat tampoc a aquesta cita Abel Guarinos, director de l鈥橧nstitut Valenci脿 de Cultura (IVC), o el diputat Joan Baldov铆,entre molts altres assistents.

Blick-Theatre-Hullu

Blick Theatre

Albert Girona ha destacat que el MIM, 鈥渓’aportaci贸 institucional del qual per part de la Generalitat s’ha triplicat de 2012 a l’actualitat passant de 16.000鈧 a 46.000鈧, 茅s un exemple de cooperaci贸 institucional p煤blica i privada, vertebraci贸 i democratitzaci贸 de la cultura, creaci贸 de nous p煤blics i una aposta per l’excel路l猫ncia, les propostes esc猫niques valentes i arriscades鈥.

Com ha assenyalat Raquel Tamarit, alcaldessa de Sueca, 鈥渓a imatge del nou cartell anunciador 茅s reflex de l’脿nima d’aquest festival, multitudinari i alhora 铆ntim, delicat, en el qual tot est脿 cuidat al mil路l铆metre i en el qual cada any descobrim vertaderes del铆cies d’obres i companyies fruit d’una acurada selecci贸. Una any m茅s, estem desitjosos de reviure aqueix ambient tan especial i 煤nic que respira Sueca amb l’arribada del MIM鈥.

Rafael Alc贸n, president de la Fundaci贸 Bancaixa, ha afirmat durant la roda de premsa que 鈥渄es de fa 28 anys el MIM ha consolidat un g猫nere com 茅s el teatre gestual en el nostre 脿mbit cultural donant oportunitats als professionals valencians, i ha aportat la m脿xima qualitat i diversitat en la seua programaci贸 amb companyies nacionals i internacionals, a m茅s de donar a tots els p煤blics l’opci贸 de gaudir del millor teatre鈥.

Els carrers de Sueca es convertiran la setmana vinent 鈥渆n un riu de gent i d’espectacles pertot arreu鈥, ha real莽at Vicent Baldov铆, regidor de Cultura de Sueca: 鈥淓ns espera una setmana intensa, on anirem d’un lloc a l’altre per a gaudir d’un festival reconegut com el millor en la seua especialitat de l’estat espanyol i un dels tres millors d’Europa i en el qual la marca de qualitat est脿 m茅s que assentada鈥.

Com ha explicat el director del MIM Joan Santacreu, el festival presenta enguany una programaci贸 amb 鈥20 propostes en les quals la m煤sica, els instruments, sons o can莽ons brillaran amb veu pr貌pia en cadascun dels espectacles programats tant de teatre de sala com de carrer i en els quals el gest, la gestualitat, el mim, el cos i el moviment dels int猫rprets s贸n el principal element art铆stic i el m茅s important canal comunicatiu amb el p煤blic鈥.

En el seu vessant formatiu i pedag貌gic, el MIM oferir脿 una Classe magistral impartida pel xil猫 Mauricio Celed贸n, una de les figures m茅s destacades del teatre f铆sic i gestual d’Am猫rica Llatina. Sota el t铆tol Un d铆a yo hice mimo, el tamb茅 director del Teatro del Silencio ens il路lustrar脿 sobre una concepci贸 teatral basada en el gest i l’emoci贸, la dansa, la m煤sica i el circ.

En aquesta nova edici贸, el MIM segueix apostant per exhibir el millor de les companyies valencianes, que arribaran a Sueca aquest setembre amb propostes molt diferents. Des del Circo Social de La Finestra Nou Circ, la dansa-teatre De traca ballada per A Tempo Dansa, l’estrena de Tant de bo de l’emergent Cia. Quitter fins a la pe莽a d’artesania teatral Tempus amb la qual Visitants explora la privadesa en l’espai p煤blic, l’espectacle A la balconada de Truna, l’escenari del qual ser脿 una balconada o la pe莽a c貌mica circense The Audition de Xa Teatre.

Dins d’aquest context valenci脿, el festival acollir脿 l’estrena absoluta de En els n煤vols, en el qual La Negra ha reunit a Carlos Amador, Diego Guill i Xavo Gim茅nez per a parlar, sense paraules i al p煤blic familiar, sobre els diferents, els solitaris o els rebutjats. I per a injectar el ver铆 del teatre als xicotets espectadors, el MIM els proposa de la m脿 de Scura Produccions iniciar-los en el m贸n del circ i les arts esc猫niques en l’espai Ludi Planet.

Viatge a la inf脿ncia i a la revoluci贸 russa
L’avantguarda esc猫nica gestual, circense i dans铆stica i les seues infinites possibilitats protagonitzaran la 28a edici贸 del MIM amb muntatges de sala en els quals la paraula callar脿 per a escoltar al cos i emocionar amb el gest. Amb un esperit de creaci贸 sense l铆mits, els belgues Okidok transgrediran tots els codis del clown i circ en Slip experience per a transportar-nos a un univers divertit i po猫tic. Els francesos La Faux Populaire arribaran a Sueca amb Cirque Poussi猫re, carrusel de circ, teatre d’objectes i dansa per a recuperar la inf脿ncia, i els seus hom貌legs Blick Theatre presentaran amb les seues marionetes en Hullu als 茅ssers m茅s estramb貌tics d’una comunitat.

mauricio-celedon-teatre

Mauricio Celed贸n impartir脿 la ‘Classe magistral’

Per la seua banda, des de Catalunya arriben dues companyies amb dues aventures esc猫niques. En Allegro, Cor de Teatre tra莽a un viatge vertigin贸s amb 14 cantants que exploren i esborren les fronteres entre la gran m煤sica cl脿ssica i l’humor visual m茅s sofisticat; i Guillem Alb脿 & Clara Peya conviden en Pluja a viure un divertit i po猫tic viatge per a cercar un refugi contra la vulnerabilitat.

Gran pres猫ncia tamb茅 d’espectacles gratu茂ts de carrer per a tots els p煤blics. Intr猫pid i sorprenent 茅s el muntatge itinerant Doctor Dapertutto, que la companyia francesa-xilena Teatro del Silencio estrenar脿 en el MIM per a commemorar el centenari de la revoluci贸 russa. Des de Catalunya arribaran a Sueca els ritmes fren猫tics i les coreografies impossibles que Brincadeira bolca en Vertical; la dansa a猫ria FAR amb la qual la Cia. Estampades vestir脿 el campanar de Sant Pere; o Carill贸, amb el qual La Tal robar脿 el temps als espectadors amb la m煤sica i els engranatges d’un rellotge gegant. I els mallorquins de La Mec脿nica ens donaran a con猫ixer a Els Ravinovich amb m煤sica, teatre i clown.

El MIM segueix enguany mimant als xicotets espectadors als quals ofereix, a part d’alguns dels muntatges esmentats, dues joies esc猫niques m茅s: Vuelos dels madrilenys Aracaladanza, Premi Nacional de Teatre per a la Inf脿ncia i la Joventut; i Aupap谩, espectacle per a beb猫s de 0 a 3 anys de la companyia asturiana Zig Zag Danza.

La programaci贸 del MIM s’amplia amb activitats paral路leles com el taller de teatre per a actors que impartir脿 Teatro del Silencio i els alumnes del qual formaran part de l’espectacle que la companyia estrenar脿 en el MIM, i un taller de teatre infantil de circ i xanques. El p煤blic podr脿 tamb茅 gaudir de la instal路laci贸 Arrima鈥檛 a la m煤sica i l’exposici贸 Mul茂er, creaci贸 esc猫nica de la Cia. Maduixa, recentment guardonada amb Premi Max al Millor Espectacle de Carrer.

Juntament amb la programaci贸, les jornades del MIM s’amplifiquen amb els Off-MIM, programaci贸 alternativa i 鈥渘o oficial鈥, organitzada i patrocinada pels pubs, cafeteries i altres col路lectius o entitats de Sueca amb el suport promocional i t猫cnic del festival.

MIM


 

Deixa un comentari

El vostre correu electr貌nic no es publicar脿.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.