Tarquim Pudent per al Govern i Iberdrola per voler allargar la vida de la nuclear de Cofrents

Tarquim Pudent per al Govern i Iberdrola per voler allargar la vida de la nuclear de Cofrents
  • Festa de Xúquer Viu en la qual la família de Manolo Morató va recollir el premi Aigua Clara a títol pòstum

El Sopar i Festa de Xúquer va celebrar la seua 12a edició en un ambient festiu i reivindicatiu, amb moments d’emotivitat, a Benimodo. Quasi 400 persones de Benimodo, de l’Alcúdia, de molts pobles de la Ribera i d’altres comarques veïnes participaren en aquesta tradicional cita estiuenca.

juliol-2017-xuquer-viu-benimodo-1

Els familiars de Manolo Morató van rebre el premi ‘Aigua Clara’

Entre els assistents els alcaldes de Benimodo, Alcàntera del Xúquer, Sumacàrcer, Càrcer i Carlet, el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, junt a regidors i regidores d’una vintena de pobles de la Ribera, les diputades de les Corts Valencianes Graciela Ferrer i Maria Josep Ortega, o el diputat del Congrés Joan Baldoví.

L’alcalde de Benimodo Paco Teruel va donar la benvinguda als assistents, fent palesa la col·laboració de Xúquer Viu i Benimodo, en la protecció dels Ullals del Riu Verd o en la lluita contra el macroabocador de la Ribera.

A continuació el president de Xúquer Viu Roger Pons va fer referència al canvi climàtic i l’augment de temperatures amb els efectes negatius sobre els rius i els ecosistemes aquàtics. Igualment va animar a no baixar la guàrdia davant els nous intents, ara de regants de Múrcia, de portar-se’n les aigües del Xúquer. Finalment va fer una crida a la participació en Xúquer Viu i a l’enfortiment de la seua Coordinadora.

El moment més emotiu de la nit va ser el lliurament del premi Aigua Clara que en l’edició de 2017 ha sigut atorgat a títol pòstum a l’activista de Xúquer Viu Manolo Morató. Paco Sanz, portaveu de l’organització, va ressaltar el seu paper a Xúquer Viu, com a responsable dels mitjans audiovisuals i com una  persona responsable, pacient, i imaginativa. Va finalitzar dient que “en les aigües del Xúquer, romandrà per sempre el record de la teua mirada.”. La seua dona, filles i nets pujaren a l’escenari a recollir aquest preuat guardó.

El premi Tarquim Pudent, que s’atorga per votació popular entre els assistents al sopar, que van presentar Frederic Piqueres i Joan Conejero, va ser aconseguit, pel Govern d’Espanya i Iberdrola per la seua política favorable a l’energia nuclear i a la central de Cofrents. El Govern d’Espanya per la intenció de prolongar la vida de les centrals nuclears fins als 60 anys. Iberdrola pel seu projecte de construcció d’un nou magatzem de residus nuclears a la central de Cofrents que es refrigera amb aigua del Xúquer.

En segon lloc es va situar el Sindicat Central de Regants de l’Aqüeducte Tajo-Segura de Múrcia per la seua proposta de construir un transvasament de 60 km per a portar a Múrcia 50 hm3 d’aigua del Xúquer connectant el transvasament Xúquer-Vinalopó amb el Tajo-Segura. I en tercer lloc es van classificar les administracions estatals i autonòmiques per no evitar la contaminació de les aigües amb plàstics, per no buscar sistemes eficaços que redueixen, reciclen i reaprofiten aquests envasos.

Abans de l’actuació musical, Anna Artés, del “Grup ecologista El Ressalany” de Benimodo va recitar el poema “La bellesa del riu”, que va escriure fa 1.000 anys el poeta alzireny Ibn Jafaya.

La festa, presentada per Isidre Pegenaute i Lorena Igual, va finalitzar amb el magnífic concert “Totes les cançons del món” d’Óscar Briz, que va fer gaudir als assistents amb les seues temes, acompanyat per Nacho Villanueva, baixista, Sílvia Martí, baterista i Lisa-Jane Roberts, veu.

Xúquer Viu


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.