Xúquer Viu concedirà el Premi Aigua Clara a Manolo Morató a títol pòstum

Aquest divendres 14 de juliol celebrarem el XIIé Sopar Popular i Festa de Xúquer Viu a Benimodo. Aquest any el sopar popular i festa tindrà lloc a la Plaça Machí, a partir de les 22:00.

Sobre les 23:00 tindrà lloc el lliurament de la XIIª edició dels Guardons de Xúquer Viu ‘Aigua Clara’ i ‘Tarquim Pudent’; i, a continuació, gaudirem de l’actuació d’Óscar Briz, amb “Totes les cançons del món”.

manolo-morato-xuquer-viu

Manolo Morató

Premi Aigua Clara
Enguany el premi Aigua Clara serà per a Manolo Morató, el company de la Coordinadora de Xúquer Viu, en els últims 12 anys, i responsable del mitjans audiovisuals, que, malauradament, ens va deixar el passat mes de novembre.

Manolo Morató va ser el creador, organitzador i ànima mater dels Concursos de Fotografia de Xúquer Viu, en els seues 4 edicions. A Xúquer Viu, ha sigut la persona responsables, pacient, que sembre estava allí, amb el seu somriure i la seu creativitat. Aportant solucions imaginatives als problemes que se’ns plantejàvem.

Candidats al Premi ‘Tarquim Pudent’
Aquest premi es decideix per votació popular dels assistents al sopar de Xúquer Viu. Aquest any els nominats per aquest premi són els següents:

1.- El Govern d’Espanya i Iberdrola per la seua política favorable a l’energia nuclear i a la central de Cofrents. El Govern d’Espanya per la intenció de prolongar la vida de les centrals nuclears fins als 60 anys. Iberdrola pel seu projecte de construcció d’un nou magatzem de residus nuclears a la central de Cofrents que es refrigera amb aigua del Xúquer. Un vessament radioactiu al Xúquer suposaria un catàstrofe. Cofrents ha de tancar-se al 2021 que és quan finalitza el seu període de funcionament, després de 37 anys i una pròrroga de 10 anys.

2.- Les administracions estatals i autonòmiques per no evitar la contaminació de les aigües amb plàstics, per no buscar sistemes eficaços que redueixen, reciclen i reaprofiten aquests envasos. El món compra un milió de botelles de plàstic per minut que acaben en abocadors, als rius o al mar. El consum anual de botelles de plàstic arribarà mig bilió en 2021, superant àmpliament els esforços de reciclatge. De les botelles comprades el 2016, menys de la meitat es va recollir per al seu reciclatge i només el 7% d’aquelles recollides es va convertir en noves ampolles. En el seu lloc, la majoria de les ampolles de plàstic produïdes acaba en abocadors o en oceans. Calen solucions noves i urgents que passen per reduir, reutilitzar i reciclar.

3.- El Sindicat Central de Regants de l’Aqüeducte Tajo-Segura de Múrcia. Per la seua proposta de construir un transvasament de 60 km per a portar a Múrcia 50 hm3 d’aigua del Xúquer connectant el transvasament Xúquer-Vinalopó amb el Tajo-Segura. De transvasament a transvasament i “tiro porque me toca”. D’aquesta manera l’aigua aniria del Xúquer al Vinalopó i del Vinalopó al Segura. Diuen que se’n portarien els sobrants dels sobrants. Doncs va ser que NO! Al Xúquer no li sobra aigua!

Xúquer Viu


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.