Persones de totes les edats reivindiquen uns rius vius i nets per al bany

Persones de totes les edats reivindiquen uns rius vius i nets per al bany
  • El proper divendres se celebrarà a Benimodo el tradicional Sopar i Festa de Xúquer Viu on es lliuraran els primes ‘Aigua Clara’ i ‘Tarquim Pudent’

El matí de dissabte va tindre lloc a l’assut d’Antella, el 13é Dia de Bany en els Rius, una activitat que se celebra en diversos països europeus per a demanar la recuperació dels ecosistemes aquàtics.

big-jump-xuquer-viu-2Més d’un centenar de persones participaren en la celebració, entre els que figuraven el Secretari Autonòmic de Medi Ambient Julià Àlvaro, la diputada autonòmica i membre de Xúquer Viu, Graciela Ferrer, els alcaldes d’Antella, Emilia Ortiz, Alcàntera del Xúquer, Julio Garcia, i Càrcer, Pep Botella, així com distints regidors de municipis de la Ribera. Un grup de ciclistes, de “La Ribera amb Bici”, també acudiren a l’esdeveniment.

El manifest –que adjuntem- va ser llegit per Joan Conejero d’Antella, en el que s’exigeix l’ampliació de les zones de bany en els rius, ja que tan sols es compta amb tres zones homologades en tot el territori valencià. Igualment s’ha demanat l’elaboració d’un pla de restauració del bosc de ribera per a que actue com a suport de l’ecosistema fluvial. En el manifest també s’ha mostrat la preocupació pels incendis forestals i el canvi climàtic, demanant, tant a l’administració estatal com a l’autonòmica que actuen abans de que siga tard.

A continuació, la veterana lluitadora de Xúquer Viu, Elvira Mondragón, va llegir el poema “La bellesa del riu”, que el poeta alzirenc Ibn Jafaya va escriure fa 1.000 anys al costat de les aigües del Xúquer.

Després de la lectura del manifest arribà l’hora del Mulla’t i una bona part dels assistents han pres el bany en el riu, en una zona quasi paradisíaca, d’aigües netes i temperatura fresca però agradable, amb el doble objectiu lúdic i reivindicatiu. Després del bany, el matí ha finalitzat amb una “picadeta” al costat del naixement de la Sèquia Reial del Xúquer.

Xúquer Viu celebrarà el proper divendres 14 de juliol, el tradicional Sopar i Festa de Xúquer Viu a la localitat de Benimodo. En el transcurs d’ella s’atorgarà el premi “Aigua Clara”, al membre destacat de Xúquer Viu, Manolo Morató, que ens va deixar el passat mes de novembre. Igualment, i per votació popular, s’elegira el guardó del “Tarquim Pudent”. L’actuació musical anirà a càrrec d’Óscar Briz amb “Totes les cançons del món”.

Xúquer Viu


 

big-jump-xuquer-viu-1Manifest del 13é ‘Mulla’t pel Xúquer’

Fa 50 anys, a la Ribera es nadava a tot el Xúquer, de Tous a Cullera. Hui en dia només es nada a la part alta del riu, als demés pobles per on passa el riu no es pot perquè s’han perdut els llocs on la gent solia banyar-se, o perquè l’aigua porta una càrrega de residus que no la fan atractiva per al bany. Amb aquest acte de hui reivindiquem que el Xúquer torne a ser apte per al bany fins a la mar i demanem als ajuntaments riberencs que condicionen un lloc on la gent puga gaudir d’ell, si encara no el tenen.

El PV només té 3 zones de bany d’interior, una a cada província. Una d’elles el “Gorgo de la Escalera” a Anna. Exigim a la Conselleria de Sanitat i a la de Medi Ambient que declaren més zones de bany en els rius per a que la gent puga gaudir d’ells i per a que es puga regular el seu ús per a que siga sostenible i mantindre una seguretat adequada. Per això tant la Generalitat com la Confederació, han d’ajudar als ajuntaments al manteniment d’aquestes zones, com aquesta d’Antella.

Al seu pas per la comarca el riu ha perdut el seu bosc de ribera en la major part del seu trajecte i ha sigut substituït generalment per una espècie invasora tan agressiva i combustible com la canya. Volem que la CHJ i la Conselleria elaboren un pla de restauració del bosc de ribera, i per a que actue com a suport de l’ecosistema fluvial. Així com que es donen facilitats als ajuntaments i associacions que vulguen escometre intervencions en aquest sentit.

Recentment hem assistit amb preocupació i tristesa a l’incendi del Parc de la Calderona. L’any passat els nostres paisatges de la Ribera i de la Costera es veieren greument afectats pels incendis de Carcaixent i de Bolbait. Sabem que s’ha incrementat el personal i recursos per a l’extinció i vigilància, però continuem fallant en la prevenció. Les administracions i els particulars han de posar-se les piles per acabar amb aquest càncer que tenim tots els estius.

Després d’una llarga sèrie d’anys escassos de pluges la mitjana dels quals no aplegava als 400 mm, este hivern ha sigut ric en pluges a la nostra zona i s’han recuperat els aqüífers, les fonts i els afluents del Xúquer. Així al pantà de Tous tinguem una bona reserva, al voltant d’uns 170 hm3, però les pluges han sigut més escasses per l’interior i el nivell d’Alarcon i Contreras està per baix dels anys anteriors.

Els efectes del canvi climàtic a la nostra zona són cada vegada més clars i preocupants, però la inacció general fa pensar que encara no ens preocupa. Hem tingut la primavera més càlida des de 1965 i a la península la manca de pluges està provocant danys greus per gran part dels territoris… Es per això que cal assumir, que de cara al futur previsible, el paper que tindran els rius i els aqüífers serà cada vegada més important, ja que són les dos principals fonts d’aigua dolça que disposem i per això mateix els hem de cuidar com si foren uns tresors molt delicats. Es necessari que mantinguem tant els uns com els altres en el millor estat de qualitat possible, que evitem la seua sobreexplotació i la seua contaminació per afrontar millor el futur, i caldrà que exigim a les administracions responsables que s’ho prenguen seriosament.

Per la recuperació integral dels nostres rius, aqüífers i zones humides!

Per un Xúquer viu!

Per una nova cultura de l’aigua!

Visca el Xúquer viu!

Assut d’Antella, riu Xúquer, 8 de juliol de 2017


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.