Els socialistes de la Ribera Baixa sol·liciten que es torne a cremar la palla de l’arròs

Els socialistes de la Ribera Baixa sol·liciten que es torne a cremar la palla de l’arròs
  • El partit demana que s’autoritze esta pràctica mentre no hi haja una alternativa per combatre les plagues

Els socialistes de la Ribera Baixa presentaran mocions als ajuntaments de la comarca per tal de demanar al Consell que torne a autoritzar la crema de la palla de l’arròs mentre no existisca una alternativa viable per combatre les plagues que afecten este cereal.

Així ho ha fet saber el secretari general comarcal, Jordi Mayor, qui ha explicat que la formació progressista demanarà que la crema siga considerada com una “tècnica de cultiu vàlida i a l’abast del llaurador”.

En eixe sentit, ha assenyalat que es pretén que siga “en casos de problemes fitosanitaris i mentre no hi haja cap alternativa per a combatre males herbes, malalties, plagues o fisiopaties, previ informe en este sentit del corresponent departament del Consell”.

Cal recordar que al llarg dels últims anys el cultiu d’este cereal al parc natural de l’Albufera afronta diverses amenaces: males herbes, malalties, plagues i fenòmens com l’anòxia. La més important d’elles ha estat la Leersia oryzoides, una mala herba que s’ha estés ràpidament pel parc natural, on un hàbitat idoni junt amb restriccions fitosanitàries han contribuït que es propague amb facilitat.

Tot i que moltes han sigut les veus crítiques amb la crema, els arrossers han defensat amb arguments sòlids que esta tècnica és l’única que, ara com ara, funciona per tal de preservar el cultiu, ja que cap altra s’ha mostrat eficaç o viable per tal d’acabar amb estes amenaces.

Ajudes
A més a més, els regidors i regidores socialistes demanaran als seus respectius plenaris que la tècnica de la crema de la palla de l’arròs es contemple dins les ajudes agroambientals que reben els arrossers.

No obstant això, la proposta insistix en la necessitat de seguir investigant noves tècniques, varietats i productes per a buscar alternatives a la crema, detalla el líder socialista comarcal.

Als últims anys, la Unió Europea ha prohibit l’ús de certs herbicides. Per tant, per a controlar-la Leersia oryzoides i altres males herbes cal eliminar la gran quantitat de llavor que produïxen i que es propaga fàcilment per l’aigua, de manera que es recomana cremar la totalitat de la palla de l`arròs immediatament després de la recol·lecció i abans d’inundar les parcel·les, reduint així la quantitat de llavor i eliminant fonts de reproducció vegetativa.

Amb la crema disminuïx molt la quantitat de llavor de males herbes i a més es reduïx el nombre de tractaments herbicides a aplicar, constituint, per tant, un mètode  alternatiu i que disminueix l’aplicació de productes químics i, per tant, els residus sobre el sòl i la planta. El Consell ha autoritzat durant els dos últims anys esta pràctica amb un resultat òptim.

Altres malalties
Pel que fa a malalties, actualment les més greus són Helmintosporium oryzae i Pyricularia oryzae, ambdues ocasionades per fongs. Són el principal problema fitosanitari de l’arròs, ocasionant pèrdues del 55 al 85% i afectant principalment a la varietat Bomba, especialment demandada pel mercat.

Els fongs romanen en llavors infectades i en restes de cultius, des d’on inicien la infecció de les plantes joves d’arròs. Per a evitar-ho cal reduir les possibles fonts d’inòcul cremant els rostolls del cultiu.

D’altra banda, la principal plaga de l’arròs és el Chilo suppressalis. Les larves s’instal·len a l’interior de la planta i hiverna fins a emergir al següent cicle de cultiu i infectar la planta. La crema de rostolls, complementant-ho amb la posterior inundació de les parcel·les, i sense oblidar-nos de la utilització de la tècnica de confusió sexual, és una bona opció.

Amb la crema disminuïx molt la quantitat de llavor de males herbes i a més es reduïx el nombre de tractaments herbicides a aplicar

Una situació similar passa amb el nematode de l’arròs Aphelenchoides besseyi, també present als camps d’arròs del nostre terme municipal. Este nematode no és capaç de sobreviure al sòl però sí que ho fa a les restes de cultiu. La seua sensibilitat a les altes temperatures fa recomanable la crema de la palla de l’arròs per a mantindre’l controlat i alhora evitar l’aplicació de tractaments químics menys eficaços i molts d’ells prohibits per directives europees.

Finalment, en les últimes campanyes s’està observant l’aparició del fenomen de l’anòxia. Esta fisiopatia ve provocada per un excés de sulfur d’hidrogen al sòl, acompanyada d’una insuficient aireació i un excés de matèria orgànica. Per a reduir danys cal augmentar l’airejament del sòl i reduir la quantitat de matèria orgànica mitjançant la crema de rostolls.

La Resolució de 28 de setembre de 2016 del secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, sobre l’autorització per a la crema de la palla de l’arròs en l’entorn del llac de l’Albufera de València feia referència a tots els problemes de cultiu esmentats i, per raons fitosanitàries i d’una manera controlada i organitzada, autoritzava la crema de la palla de l’arròs des de l´1 d’octubre al 16 d’octubre de 2016.

El cultiu de l`arròs requerix unes pràctiques culturals que respecten l’entorn del Parc Natural de l’Albufera de València alhora que es complisquen les directives europees en matèria d’aplicació de fitosanitaris. Les diferents amenaces a la supervivència i rendibilitat de l’arròs que s’han descrit conclouen la necessitat de la crema de la palla de l’arròs per a mantindre-les controlades.

La crema de rostolls, acompanyada d’altres operacions de labor i manteniment del sòl, és una tècnica agrícola vàlida sense conseqüències ambientals importants per a l’entorn, sempre que es faça d’una manera controlada i ordenada, complint en tot moment amb la normativa forestal i d’incendis vigent.

PSPV-PSOE de la Ribera Baixa


 

  1. […] NOTÍCIA RELACIONADA: 19 juny, 2017. Els socialistes de la Ribera Baixa sol·liciten que es torne a cremar la palla de l’arròs […]

    Reply

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.