
-
AVA-ASAJA denuncia que l’obertura generalitzada dels mercats a les importacions fa saltar per l’aire l’economia dels horticultors valencians
Els preus que s’estan oferint als agricultors de l’horta valenciana per les seues collites de ceba i creïlla han experimentat tal enfonsament generalitzat que no serveixen ni tan sols per a cobrir les despeses de recollida o transport. Així les coses, alguns productors ja han pres la desesperada decisió de rotovatar els seus camps, és a dir, de destruir les produccions amb els seus propis tractors, per a no perdre encara més diners en una campanya d’autèntica ruïna.
En el cas de la ceba, encara que les cotitzacions en origen van començar rondant els 0,20 euros per quilo –una xifra que permetia almenys recuperar la inversió realitzada per a la preparació del terreny, la sembra i la cura de les plantes– la tendència ha anat descendint fins als actuals i ridículs 0,07 €/kg, segons els testimoniatges arreplegats entre els horticultors de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA). El principal motiu que hi ha darrere de la paràlisi del mercat i l’escassa demanda de ceba local és l’entrada d’importacions massives procedents de llocs tan remots com Perú, Xile, Egipte, Xipre o Israel, ja que les grans distribuïdores europees utilitzen aquesta abundant oferta com a pretext per a espentar els preus a la baixa.
La conjuntura comercial de la creïlla no resulta més favorable. Les importacions, aquesta vegada d’origen francés, han inundat els lineals dels supermercats fins a tal punt que no deixen amb prou faenes buit per a la producció valenciana. Aquest fet compta amb l’agreujant afegit que la creïlla francesa ha estat emmagatzemada en càmeres de refrigeració durant els mesos d’hivern i, per tant, compta amb uns paràmetres de qualitat i frescor molt pitjors que la creïlla nova autòctona.
El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, denuncia que “la falta de transparència en els mercats, la connivència amb els abusos de la gran distribució i l’absència de mesures eficaces com l’establiment d’un segur de rendes estan conduint als agricultors valencians a tirar la tovallola. La situació ha arribat a tal extrem que els productors s’estan veient obligats a destruir les seues collites que, a més i paradoxalment, són millors que les que estan a la venda en els supermercats. O els polítics, des de la conselleria d’Agricultura fins al Govern central i la Comissió Europea, es posen al costat dels agricultors i comencen a treballar de debò o les xifres d’abandó de terres de cultiu no deixaran d’augmentar en l’horta valenciana”.
Aguado recorda que recentment s’ha aprovat un Pla per a la protecció de l’Horta i assenyala que, al mateix temps, “s’estiguen produint situacions tan lamentables com les quals viuen aquests dies els agricultors dedicats a dos cultius tan característics de la zona com la ceba i la creïlla. La classe política i els legisladors han de comprendre d’una vegada que sense agricultors no hi ha horta, i a aquest pas no va a quedar cap”.
AVA-ASAJA
NOTÍCIA RELACIONADA:
21 maig, 2017. La Unió denuncia presència de creïlla francesa antiga en competència amb la novella d’ací