
-
L’ajuntament inicia els trà mits per a frenar la degradació que patix el conjunt monumental de les Guerres Carlistes
La regidoria de Patrimoni de l’Ajuntament de Cullera ha encarregat un pla director per a recuperar l’Alt del Fort i la muralla isabelina, el conjunt monumental emplaçat en la muntanya que agrupa les construccions erigides amb motiu de les Guerres Carlistes.
La regidora delegada, Amparo Jover, ja té sobre la seua taula una proposta que ha sigut redactada pel mateix equip responsable del pla director que va possibilitar exitosament la restauració del Castell, segons ha explicat hui la responsable polÃtica.
Este document establix una sèrie de directrius mÃnimes i resulta clau per a, posteriorment, iniciar la recuperació del conjunt protegit, declarat Bé d’Interés Cultural (BIC) en el Pla General d’Ordenació Urbana.
Actualment, l’Alt del Fort és un dels elements patrimonials de Cullera que queda per recuperar després d’anys en l’oblit. El nou govern municipal fa temps que treballa en la idea de la seua recuperació i pretén que es convertisca en un atractiu turÃstic complementari a la fortalesa del Castell mitjançant la consolidacio?, proteccio?, ordenacio?, estudi, restauracio? i divulgacio? del conjunt.
«La nostra voluntat és iniciar els trà mits perquè a mitjà termini puguem recuperar-lo i posar-lo en valor», ha afirmat Jover. La regidora ha assenyalat que «el primer pas ja l’hem donat» i ara serà necessari aconseguir finançament per a l’aprovació del pla i, posteriorment, abordar l’inici dels treballs de recuperació.
Entre algunes de les mesures que baralla el consistori està l’eliminació de les torres de telecomunicacions que s’alcen en els seus voltants i que desvirtuen el conjuntmonumental.
Importà ncia històrica
Per la seua situació estratègica, l’Alt del Fort ha sigut un espai amb una à mplia seqüència d’ocupació per part de diferents cultures: època ibèrica (s. X-XIII) i contemporà nia (s. XIX). El seu domini visual permetia un control de les rutes marÃtimes, fluvials i terrestres, per tant seria un eix fonamental de comerç entre l’interior i la costa en la fase ibèrica. En l’època islà mica va ser un punt de control dels recursos i vigilà ncia en estar situat en el lÃmit entre els Regnes de Taifa de València i de Dénia.
El fort actual es va alçar durant les Guerres Carlistes, si bé cal assenyalar que la construcció es deu al partit isabelÃ. En el lloc es van erigir els denominats Forts de la Llibertat, dos construccions pròximes entre si, la situada lleugerament més al nord d’uns 350 metres quadrats, i del voltant de 300 la segona.
La ubicació dels forts isabelins també respon a la seua situació estratègica i a un marcat component militar, ja que formava part juntament amb la muralla de l’entramat defensiu de la ciutat de Cullera, del bà ndol isabelÃ, contra l’exèrcit carlista. La muralla protegia la ciutat de l’entrada pel nord, en tancar el pas amb una lÃnia perpendicular des de la muntanya fins al riu.
Es tracta, en definitiva d’un conjunt amb múltiples facetes que inclou un jaciment arqueològic pluriestratificat i dos elements monumentals, Forts de Llibertat i Muralla.
Ajuntament de Cullera