El cineasta Ventura Pons tanca a Sueca la Mostra Internacional de Cinema Educatiu

El cineasta Ventura Pons tanca a Sueca la Mostra Internacional de Cinema Educatiu
  • El CM Bernat i Baldoví acull un col·loqui amb el director més prolífic del cinema català

La Mostra Internacional de Cinema Educatiu, MICE, ha posat este cap de setmana punt i final a la cinquena edició del festival, la primera que ha tingut Sueca com a seu comarcal. El reconegut i prolífic cineasta català, Ventura Pons, va estar el protagonista de l’últim dels actes programats a Sueca, el passat divendres, on va participar en un col·loqui amb el públic i junt amb el crític cinematogràfic, Antoni Llorens, previ a la projecció d’una de les seues últimes pel·lícules, El virus de la por. El director ha estat homenatjat en la cinquena edició de la Mostra per la seua trajectòria.

Amb 30 llargmetratges, 28 produïts amb la seua companyia Els Fils de la Rambla S.A., el cineasta s’ha convertit en el director que més pel·lícules ha rodat en català i en un dels més coneguts de Catalunya. La seua obra es programa contínuament en els millors festivals internacionals – ha participat en més de 760 festivals cinematogràfics – destacant Toronto o la Berlinale, on ha aconseguit la seua presència consecutiva durant cinc anys. A més a més, prèviament al seu treball cinematogràfic, ha dirigit també més d’una vintena d’obres teatrals.

El virus de la por és una adaptació a la gran pantalla de l’obra de teatre El principi d’Arquímedes. El film manté el repartiment de l’obra teatral, incorporant només un  personatge nou. Ambdues, el film i l’obra, versen sobre els prejudicis i temors que suscita el bes d’un monitor a un alumne que plora quan es fica a la piscina per primera vegada. Es tracta d’un treball que pretén obrir interrogants sobre els temors contemporanis, les relacions humanes, el poder i la viralitat de les noves tecnologies de la informació i comunicació, i com afecten estes als prejudicis i la confiança.

Una prolífica i guardonada trajectòria
Pons ha estat vice-president de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques, conseller i patró de la Fundació Autor durant 12 anys i ha rebut, entre d’altres reconeixements, la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts del Govern espanyol, la Creu de Sant Jordi del govern català, el Premi Nacional de Cinema de la Generalitat de Catalunya, un Premi Ondas, el Premi Ciutat de Huesca, el Zinegoak 2005 a Bilbao, el Gaudí d’Honor 2015 i el Premi d’Honor Jordi Dauder a Lleida 2016, a més d’importants i nombrosos guardons internacionals.

Ara el seu nom torna als titulars perquè fa ben poc va anunciar la reobertura dels Cines Albatros, per al pròxim 3 de març, reconvertits ara en els Alba Texas. L’èxit de les sales barcelonines Texas ha engrescat tant Ventura Pons que ha decidit exportar la fórmula a València. El cineasta hi aplicarà la mateixa filosofia que les sales que gestiona a Barcelona: estrenes recents en versió original subtitulada en valencià i per només 3 euros.

El director va aprofitar la seua estada a Sueca per visitar també el recentment inaugurat Museu Joan Fuster. El cineasta, que recordava haver visitat la casa quaranta anys abans, va estar acompanyat en la seua visita pel regidor d’Educació i Cultura, Vicent Baldoví, i pel coordinador de l’Aula Didàctica de Cultura Contemporània Joan Fuster, Salvador Ortells Miralles.

Vertebrar el territori des de l’educació i la cultura
Vicent Baldoví, regidor d’Educació i Cultura, n’ha fet una valoració positiva d’esta primera edició de la MICE a Sueca. “Alumnes i professorat han quedat impressionats amb el poder del cinema per transmetre valors. Esperem que a partir del pròxim any, la nostra comunitat educativa s’anime també amb la producció de curtmetratges” ha expressat Baldoví.

Per la seua banda, Josep Arbiol, director de la Mostra, s’ha referit al creixement exponencial del festival: “Quasi sense adonar-nos hem arribat a la cinquena MICE. El que va començar com un joc, com una aposta lúdica, sense més pretensions que passar una estona compartint el nostre treball amb altres amics i amigues d’arreu del món, al 2017 és un esdeveniment multiplicador amb potència, visibilitat i consolidant-se a passes agegantades. Un treball de base associativa que ha traspassat fronteres i que vol ser també profeta a la seua terra”.

El festival, amb una participació de 600 pel·lícules internacionals i 200 films valencians, és el tercer en nombre de públic del territori, amb vora 20.000 espectadors en l’actual edició.

Ajuntament de Sueca


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.