Almussafes acull la presentació d’un llibre sobre deportats de la Ribera als camps nazis

Almussafes acull la presentació d’un llibre sobre deportats de la Ribera als camps nazis
  • “La ignomínia de l’oblit”, de Ximo Vidal i Carles Senso, és un estudi que recopila les biografies de supervivents valencians

La recuperació de la memòria històrica i els seus capítols més difícils és un deure que han assumit, de forma conjunta, Ximo Vidal i Carles Senso. Encara que l’odissea dels valencians exiliats als camps de concentració nazis és coneguda per molts, els autors s’han embarcat en un estudi que analitza este horror des d’una perspectiva més concreta, tant des de l’àmbit territorial (centrat en la comarca de la Ribera) com el vital, a partir de l’experiència extreta de nombroses biografies.

Sota el títol “La ignomínia de l’oblit. Els valencians de la Ribera als camps d’extermini nazi”, editat per Publicacions de la Universitat de València, el llibre serà presentat en la Biblioteca d’Almussafes este dijous per la vesprada de la mà d’un dels autors, Carles Senso. A més, la cerimònia comptarà amb un intèrpret de llengua de signes per a possibilitar l’assistència de persones sordes, tindrà entrada lliure i comptarà amb l’assistència del secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona.

Per a l’edil de Cultura, Teresa Iborra, la qual serà l’encarregada de presentar l’autor i la rellevància de la seua obra, “es tracta d’un exemplar d’incalculable valor, perquè per a afrontar el futur necessitem recordar el passat i enfrontar-nos, encara que resulte complicat, als episodis més greus de la història. No podem abandonar-nos a la indiferència o a l’oblit”.

Esta recerca assumix el paper de l’historiador com un element clau en la transmissió i preservació de la memòria, el principal desig dels supervivents dels camps de la mort, que, com expliquen els escriptors, “desitjaven, abans de desaparéixer, deixar-nos el seu testimoni com a guardians de tots els seus records”. Amb este llibre, Ximo Vidal i Carles Senso incorporen el concepte “d’haver de recordar”, un exercici necessari per a entendre el patiment d’aquells valencians i valencianes que van abandonar la seua terra i les seues arrels per a ser deportats.

La recopilació de biografies i veus que integren “La ignomínia de l’oblit” també s’ha donat a conéixer en altres poblacions de la regió durant els últims mesos. De fet, el llibre ha recorregut les localitats de Carcaixent (el 23 de setembre), Alzira (el 2 de desembre) i l’Alcúdia (el passat 14 de gener).

Ajuntament d’Almussafes


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.