El pensament de Marx i Gramsci en Joan Fuster, tema del llibre que serà presentat a Sueca

El pensament de Marx i Gramsci en Joan Fuster, tema del llibre que serà presentat a Sueca
  • Els autors aproximen el lector a la influència que el pensament marxista, i especialment el gramscià, tingué en les reflexions de l’escriptor de Sueca

El llibre El pensament i l’acció. De Marx a Gramsci en Joan Fuster es presentarà el pròxim dia 24 a Sueca. L’acte anirà a càrrec d’Antoni Rico, Jaume Lloret i Joaquim Carlos Noguera, tres dels cinc coautors del treball.

Amb aquesta xerrada s’enceta un nou cicle a l’Espai Joan Fuster del carrer de sant Josep de la capital de la Ribera Baixa. Enrere queda, per tant, el format obert de Les tertúlies de ca Fuster que, sense Fuster, es feien a la casa de Pascual Fos.

Des de la recent obertura al públic de l’exposició i posada en marxa de l’aula didàctica, les cases números 8 i 10 de l’esmentat carrer només acolliran presentacions de llibres de l’autor de Nosaltres, els valencians, o volums en els quals l’assagista de Sueca siga un referent important.

En aquest volum, de 150 pàgines, s’aproxima el lector a la influència que el pensament marxista, i especialment el gramscià, tingué en les reflexions de l’escriptor de Sueca. La presentació està prevista per a les 19 hores.

“No és casual que Edicions El Jonc dedique un llibre a aquest tema, ja que tant Fuster com Gramsci han estat dos referents fonamentals per a l’esquerra dels Països Catalans”, afirmen des de l’editorial en la coberta del llibre. “La proposta nacional del primer i la reformulació del marxisme per part del segon marcaren, sense cap mena de dubte, les línies tàctiques i estratègiques de les diferents cultures polítiques dels nostres països”, afegeixen.

“Amb un to divulgatiu i alhora acadèmic, el llibre servirà al lector novell en la temàtica per tenir una perspectiva general de tots dos autors i a l’especialitzat per continuar, o tancar, amb el debat sobre la recepció real que Gramsci tingué tant en Fuster com en els partits marxistes de casa nostra”, conclouen.

Autors:
Antoni Rico (Novelda, 1979), historiador i antropòleg, està especialitzat en l’obra de Joan Fuster i la seua influència en les cultures polítiques. Autor d’Història de Novelda. El passat d’un poble (2011) i No tots els mals vénen d’Almansa (2013), ha publicat articles acadèmics en revistes com Afers, L’Espill, Revista del Vinalopó o Eines.
Jaume Lloret (Sueca, 1944), amic i metge de capçalera de Joan Fuster, fou el primer alcalde de Sueca després de la dictadura pel PCPV. Fou promotor del setmanari El suecà (butlletí de l’Agrupació) i regidor d’UPV (1987-1991) i d’EUPV(1991-1999).
Joaquim Carlos Noguera (València, 1941), mestre de valencià jubilat. Director entre 1986 i 1988 de la revista La Veu Socialista, ha publicat El benefactor Emilio Carrasquer García i la seva obra a Sueca (2006), i també diversos articles historiogràfics en revistes locals. Actualment segueix investigant temes sobre la ciutat de Sueca.
Ferran Archilés (Castelló, 1971), professor d’història contemporània a la Universitat de València; especialista amb multitud de publicacions sobre la idea de nació, el nacionalisme, la identitat i la història de la cultura; és autor d’Una singularitat amarga. El relat de la identitat valenciana en l’obra de Joan Fuster (2012).
Giaime Pala (Milà, 1976) és doctor en Història per la Universitat Pompeu Fabra i professor associat a la Universitat de Girona i a la Universitat Autònoma de Barcelona. És especialista en la història dels moviments comunista i antifranquista a Catalunya i a l’Estat espanyol, temes sobre els quals ha publicat monografies i diferents articles en revistes especialitzades.

R.

Fitxa_llibre_Gramsci_i_Fuster


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.