Es tracta d’una revisió ampliada de l’exposició que s’ha pogut veure a Sala d’Exposicions de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSA) de la Universitat Politècnica de València en 2015 i en Sala d’Exposicions, Palau Comtal Espai d’Art de Cocentaina en 2016.
Aquesta exposició sorgeix d’un projecte d’investigació interdisciplinar entre artistes i matemàtics. L’objectiu general del projecte és explorar l’ampli i fèrtil territori entre l’art i les matemàtiques, contrastant la innovació conceptual i formal de l’escultura contemporània amb diferents teories matemàtiques. Es tractava, no tant de realitzar projectes específics i recognoscibles d’art i matemàtiques, com d’utilitzar la interacció interdisciplinària com a laboratori desinhibit d’idees, posant en comú temes, teories i terminologies, respectant els interessos de les diferents pràctiques i poètiques dels participants.
Ens vam plantejar superar la doble vessant d’una pràctica artística reconeixible com tecnocientífica o d’una escultura matemàtica que formalitza pressupostos matemàtics. Apostem per una fórmula inclusiva de interacció, a partir d’un grup d’artistes amb trajectòries o interessos conformats i un grup de matemàtics que treballen en enginyeria o arquitectura.
Les matemàtiques d’aquesta manera, no només estan en la configuració estructural o formal de les obres, de vegades són el tema, la base conceptual que la genera, l’íntim fil que alimenta la proposta o una excusa per a la crítica de certes aplicacions lineals de determinades teories.
Els resultats exemplifiquen l’ampli espectre de possibilitats creatives en la relació art i matemàtiques: obres recognoscibles com a escultura on la matemàtica es percep en la forma per la geometria, altres de caràcter tecnològic – matemàtic, altres que utilitzen el paral·lelisme entre teories o simbologies i altres que aborden el tema des de la ironia i l’humor.
A l’exposició es poden veure obres de professors i investigadors de Belles Arts i matemàtiques al costat de propostes d’artistes externs a la Universitat, de diferents països i contextos.
Participants
Inmaculada Abarca; Joaquín Artime; Vicente Baró; Juan A. Cerezuela; Jaume Chornet; Pilar Crespo; Giulia Dari; Josep Escuin; Iker Fidalgo; Nathalie Gagnon; Rocío Garriga; Cristina Ghetti; Moisés Gil; M. Carmen Gómez-Collado; Irene Grau; Leonardo Gómez; Javier Guillot; Mar Juan; Luis Lisbona; Estela L. de Frutos; Francisco Martí; Olga Martí; José Juan Martínez; Emanuele Mazza; Sebastià Miralles; Miguel Molina; Dones i Punt; Deco Nascimento; Yves Leduc; Joaquín Ortega; Javier Palacios; Elías Pérez; Armand-Thierry Pedrós; Alfred Peris; Jaume Puchalt; Marc Ranieri; Paco Rodenas; Alberto Rubio; Rosana S. Rufete; Encarna Sáenz; Carlos Miguel Sánchez; Chiara Sgaramella; Federico Silva; Aris Spentsas; Tatiana Travisani; Aixa Takkal; Álvaro Terrones; Daniel Tomás; Elia Torrecilla; Macarena Trujillo; Joel Sarrió; Sergio Velasco i Sara Vilar.
L’exposició recull els resultats obtinguts en el projecte de recerca finançat, dins de la convocatòria de noves línies d’investigació multidisciplinars del Programa de Suport a la investigació i desenvolupament de la U.P.V. (PAID-05-12), i del projecte del Ministeri d’Economia i Competitivitat projecte HAR 2014-58869-P.
Casa de l’Ensenyança, Cullera. Del 2 de febrer al 2 març 2017.
Inauguració: Dijous 2 febrer 2017 a les 19,30 h.
Organitza: Laboratori de Tècniques Interdisciplinaries de la Universitat Politècnica de València, Departament d’Escultura, Institut Universitari de Matemàtica Pura i Aplicada de la mateixa Universitat i Ajuntament de Cullera.
Projecte Art i Matemàtiques: Elías Pérez i Alfred Peris.
Comissariat exposició: Elías Pérez.
Disseny i muntatge exposició: Joaquín Ortega, Daniel Tomás
UPV