‘Projecte d’Art i Matemàtiques’, exposició de la UPV que s’inaugura avui a Cullera

‘Projecte d’Art i Matemàtiques’, exposició de la UPV que s’inaugura avui a Cullera

Es tracta d’una revisió ampliada de l’exposició que s’ha pogut veure a Sala d’Exposicions de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSA) de la Universitat Politècnica de València en 2015 i en Sala d’Exposicions, Palau Comtal Espai d’Art de Cocentaina en 2016.

Aquesta exposició sorgeix d’un projecte d’investigació interdisciplinar entre artistes i matemàtics. L’objectiu general del projecte és explorar l’ampli i fèrtil territori entre l’art i les matemàtiques, contrastant la innovació conceptual i formal de l’escultura contemporània amb diferents teories matemàtiques. Es tractava, no tant de realitzar projectes específics i recognoscibles d’art i matemàtiques, com d’utilitzar la interacció interdisciplinària com a laboratori desinhibit d’idees, posant en comú temes, teories i terminologies, respectant els interessos de les diferents pràctiques i poètiques dels participants.

Ens vam plantejar superar la doble vessant d’una pràctica artística reconeixible com tecnocientífica o d’una escultura matemàtica que formalitza pressupostos matemàtics. Apostem per una fórmula inclusiva de interacció, a partir d’un grup d’artistes amb trajectòries o interessos conformats i un grup de matemàtics que treballen en enginyeria o arquitectura.

Les matemàtiques d’aquesta manera, no només estan en la configuració estructural o formal de les obres, de vegades són el tema, la base conceptual que la genera, l’íntim fil que alimenta la proposta o una excusa per a la crítica de certes aplicacions lineals de determinades teories.

Els resultats exemplifiquen l’ampli espectre de possibilitats creatives en la relació art i matemàtiques: obres recognoscibles com a escultura on la matemàtica es percep en la forma per la geometria, altres de caràcter tecnològic – matemàtic, altres que utilitzen el paral·lelisme entre teories o simbologies i altres que aborden el tema des de la ironia i l’humor.

A l’exposició es poden veure obres de professors i investigadors de Belles Arts i matemàtiques al costat de propostes d’artistes externs a la Universitat, de diferents països i contextos.

Participants
Inmaculada Abarca; Joaquín Artime; Vicente Baró; Juan A. Cerezuela; Jaume Chornet; Pilar Crespo; Giulia Dari; Josep Escuin; Iker Fidalgo; Nathalie Gagnon; Rocío Garriga; Cristina Ghetti; Moisés Gil; M. Carmen Gómez-Collado; Irene Grau; Leonardo Gómez; Javier Guillot; Mar Juan; Luis Lisbona; Estela L. de Frutos; Francisco Martí; Olga Martí; José Juan Martínez; Emanuele Mazza; Sebastià Miralles; Miguel Molina; Dones i Punt; Deco Nascimento; Yves Leduc; Joaquín Ortega; Javier Palacios; Elías Pérez; Armand-Thierry Pedrós; Alfred Peris; Jaume Puchalt; Marc Ranieri; Paco Rodenas; Alberto Rubio; Rosana S. Rufete; Encarna Sáenz; Carlos Miguel Sánchez; Chiara Sgaramella; Federico Silva; Aris Spentsas; Tatiana Travisani; Aixa Takkal; Álvaro Terrones; Daniel Tomás; Elia Torrecilla; Macarena Trujillo; Joel Sarrió; Sergio Velasco i Sara Vilar.

L’exposició recull els resultats obtinguts en el projecte de recerca finançat, dins de la convocatòria de noves línies d’investigació multidisciplinars del Programa de Suport a la investigació i desenvolupament de la U.P.V. (PAID-05-12), i del projecte del Ministeri d’Economia i Competitivitat projecte HAR 2014-58869-P.

Casa de l’Ensenyança, Cullera. Del 2 de febrer al 2 març 2017.
Inauguració: Dijous 2 febrer 2017 a les 19,30 h.

Organitza: Laboratori de Tècniques Interdisciplinaries de la Universitat Politècnica de València, Departament d’Escultura, Institut Universitari de Matemàtica Pura i Aplicada de la mateixa Universitat i Ajuntament de Cullera.
Projecte Art i Matemàtiques: Elías Pérez i Alfred Peris.
Comissariat exposició: Elías Pérez.
Disseny i muntatge exposició: Joaquín Ortega, Daniel Tomás

UPV


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.