La Conselleria Obres Públiques ha iniciat la retirada dels ressalts o coixins berlinesos, instal·lats en la carretera CV-500, en un tram del Perelló. Les protestes han fet el seu efecte i el director general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, va informar aquest dilluns que s’estaven “complint els compromisos adquirits” i tal com es va comprometre amb les associacions de veïns i altres entitats afectades, ha dut a terme el desmuntatge d’aqueixos coixins berlinesos.
“És la primera vegada que veiem un moviment a favor”, ha afirmat a distints mitjans Andrés Fernández (PSPV-PSOE), alcalde de l’entitat local menor de El Perelló. Assegura que la clau ha sigut “el diàleg”. Insisteix en el fet que el que ha valgut és demostrar-los a la conselleria amb proves que un tractor “no passava per ací, que desbaratava el gènere…” dels llauradors.
La retirada d’aquests ressalts s’ha dut a terme poques setmanes després d’haver-los instal·lat. El director general admetia en una nota oficial que la proposta “no ha donat els resultats desitjats”, ja que “es van instal·lar per a millorar la seguretat vial i reduir la velocitat en alguns trams però han ocasionat l’efecte contrari, perquè els conductors els eviten envaint el voral o el carril bici”.
“Les peculiaritats d’aquest tram, per on també passen màquines segadores i tractors, ha provocat alguns inconvenients i, per açò, s’ha procedit a desmuntar-los”, explicava Domingo. Aquesta primera reversió prosseguirà en les pròximes setmanes en la resta de la carretera, una vegada l’Ajuntament de València finalitze la instal·lació de semàfors i passos de zebra. En aquest sentit, des del consistori del cap i casal van assegurar que els seus treballs conclouran a principis de març, com a molt. Mentrestant, els productes dels agricultors perelloners que conreen terres a la part del Perellonet, poden veure’s afectats. Tant els semàfors com els passos de vianants són prescriptius, d’acord amb la legislació vigent, per a les línies d’autobús.
La reforma denominada “obres de pacificació” dins el marc del Parc Natural de l’Albufera van encendre el veïnat. Es va realitzar de manera conjunta entre la conselleria i l’Ajuntament de València. Impulsada des del consistori, s’inspirava en un projecte rebutjat per la Unió Europea, i pretenia aconseguir un suposat equilibri entre el dret a la mobilitat, la seguretat dels usuaris més vulnerables, especialment el carril-bici, i la preservació del medi ambient i el desenvolupament de les activitats econòmiques.
A més a més, la Conselleria podria acabar en els tribunals, ja que l’associació de veïns del Perellonet li ha plantejat una demanda al Consell que no pensen retirar. Així ho afirmava el president d’aquesta entitat, Luis Zafrilla. Reclament “la reversió completa” de les obres. La remodelació de la carretera “és un decisió política que no s’entén”, ha dit Zafrilla. I així ho comparteixen els seus conveïns, que han recolzat una denúncia en la qual es qualifica a les obres de “il·legals” i s’exigeix expressament “la nul·litat de l’actuació administrativa”, la reversió de la carretera “a l’exacte estat que es trobava amb anterioritat”, i que es condemne a l’Administració a pagar les costes.
R.
NOTÍCIES RELACIONADES:
28 novembre, 2016. El Perelló es mobilitza contra les obres que omplen de resalts la carretera CV-500
29 novembre, 2016. Manifestació el dijous a València contra les obres dels guals de la carretera CV-500