Llibre sobre els successos de Polinyà de 1545, crònica i relat d’uns fets reals

Llibre sobre els successos de Polinyà de 1545, crònica i relat d’uns fets reals

llibre-senyors-bandolers-fets-de-polinya-1545Divendres es celebrà, a la biblioteca de la Casa de la Cultura de Polinyà, la presentació del llibre Senyors, bandolers i vassalls. La fautoria del duc Francesc de Borja i els successos de Polinyà (1545).

L’ acte es a cura dels autors, Vicent M, Garés Timor i Xavier Úbeda Revert, historiadors,  introduïts pel Bibliotecari Eduard Gay i l’alcalde Oscar Navarro, acte que és seguit amb gran interès i curiositat per un nombrós públic tant de Polinyà com forà.

L’edició subvencionada per la Universitat de València, l’ Ajuntament de Polinyà i l’Ajuntament de Riola s’ edita a “Fonts històriques valencianes”.

Amb una explicació tant oral com gràfica perfectament elaborada, els autors glossen els fets ocorreguts a Polinyà en 1545 de manera clara i amena, concloent amb una incògnita, una intriga: el  desenllaç dels fets, cosa que tindrà que esbrinar el lector.

La història descriu amb força detalls uns esdeveniments que maregen la tranquil·litat de Polinyà aquell 7 de Desembre de 1545, relatant el conflicte que es crea entre el aleshores Duc Francesc de Borja i Carles Ier, el primer de la Casa d’ Àustria, rei de la Corona d’ Aragó.

Polinyà, per aquelles dates pertany al Duc F. de Borja, i Alzira es feu del Rei d’Aragó. L’enfrontament ve causat per la intromissió d’ un algutzir enviat pel Justícia d’ Alzira en terme i propietat aliena, per a reclamar i prendre uns bandolers, fugitius, condemnats a mort, refugiats a Polinyà, sota la “protecció” del futur Sant Francesc de Borja i defensats aferrissadament pels habitants de Polinyà.

Gran treball d’investigació laboriosa i minuciosa d’ estos dos joves historiadors a l’ Arxiu de Regne de València, el del Regne d’ Aragó a Barcelona i el Archivo del Reino a Toledo.

Joanot Presència


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.