El pla estratègic sostenible de Sueca requereix d’una inversió de 7 milions en sis anys

El pla estratègic sostenible de Sueca requereix d’una inversió de 7 milions en sis anys

L’Ajuntament de Sueca ha presentat este dijous, a l’antiga Biblioteca Suecana, el projecte per a l’Estratègia de Desenvolupament Urbà, Sostenible i Integrat (EDUSI) per a la capital de la comarca. Amb este projecte, Sueca concursa en la segon convocatòria per aconseguir un finançament de 3,5 milions d’euros dels fons FEDER de la Unió Europea per construir una ciutat més sostenible, intel·ligent i integradora.  En cas de ser concedit, l’import assignat se sumaria a una quantia equivalent que aportaria l’Ajuntament de Sueca.

L’Estratègia, que va començar a construir-se en març de 2015 sota el nom “Sueca Batega” es duria a terme en un termini de sis anys, des de 2017 i fins el 2022. Es tracta del resultat d’un treball d’anàlisi rigorós en què ciutadania, representants de la societat civil suecana, equip tècnic i regidors de Sueca han participat de manera col·laborativa, durant vora huit mesos de treball, i han format part de diversos tallers, reunions, entrevistes, etc. on s’ha tractat d’esbrinar i detectar les principals necessitats del municipi i definir, en base a això, línies d’actuació coordinades que permeten donar resposta a les prioritats del municipi i millorar la qualitat de vida dels veïns de la localitat.

L’alcaldessa, Raquel Tamarit, va estar l’encarregada de presentar el projecte davant la ciutadania acompanyada per l’equip tècnic multidisciplinar que ha coordinat la redacció del document. Tamarit s’ha mostrat molt satisfeta del treball exhaustiu d’estudi de la ciutat que s’ha aconseguit amb este procés. “Siga com siga, tant si ens concedeixen els fons, com si no, este document és tot un full de ruta que aporta una visió de conjunt i que ens orientarà per planificar la Sueca que volem en els pròxims anys”. La màxima representant del consistori va voler fer un agraïment sincer a totes aquelles persones que han aportat la seua visió i va insistir també en la necessitat de la celebració d’esta presentació pública  “volem que el poble conega el resultat d’una estratègia que s’ha començat a fer i s’ha perfilat amb la participació ciutadana”. En este sentit, l’equip tècnic va apuntar també que la participació de la població ha estat fonamental per a la redacció de l’estratègia, atés que moltes des les prioritats definides en primera instància van anar modificant-se gràcies a les aportacions de la ciutadania en el procés participatiu.

En els dies previs, l’estratègia ha estat presentada també als regidors de la Corporació Municipal perquè puguen valorar-la abans que s’expose en la pròxima sessió plenària ordinària.

Segons han explicat els responsables tècnics del projecte, l’estratègia defineix nou línies d’actuació jerarquitzades amb diferents horitzons temporals que obeïxen a diversos objectius temàtics i que estarien alhora interrelacionades entre totes elles. Les línies serien les següents:

 1. Sueca Oberta: Avançar en el govern electrònic i l’increment de la participació ciutadana. Pressupost 300.000 €.
 2. Sueca Intel·ligent: Implementar la tecnologia per al desenvolupament social i millora del metabolisme urbà. Pressupost: 450.000 €.
 3. Sueca passetjable: Apostar per la movilitat sostenible com a oportunitat per a humanitzar la ciutat. Pressupost: 1.020.000 €.
 4. Sueca sostenible: Aconseguir un metabolisme urbà eficient i orientat cap a la sostenibilitat. Pressupost 800.000 €.
 5. Sueca Bressol de l’arròs: Construir un relat compartit per a potenciar l’atractiu turístic i dinamitzar l’economia local. Pressupost 250.000 €.
 6. Sueca natural: Enfortir els vincles entre la ciutat i el medi natural. Pressupost 700.000 €.
 7. Sueca patrimonial: Promoure la recuperació patrimonial generadora de valor local. Pressupost 1.500.000 €.
 8. Sueca cohesionada: Minimitzar l’impacte de les barreres físiques que dificulten la cohesió social i urbana del municipi. 1.500.000 €.
 9. Sueca inclusiva: Incorporar la perspectiva de gènere i necessitats dels col·lectius més vulnerables. 300.000 €.

El document, no obstant, no parteix de zero. En la redacció s’han tingut en compte també aspectes plantejats en treballs anteriors com el Pla General d’Ordenació Urbana (2001), el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (2009), l’Agenda 21 Local (2003), el Pla Estratègic (2003-2005), el Pla Estratègic de Destinació Turística, el Pla d’accessibilitat (2004) i diferents projectes socials com ara Iceberg, Riu o Let’s Move.

El nou text, que apel·la al sentiment i a l’essència del poble i que compta amb l’empremta dels principals agents socials i polítics de Sueca, integra així les diferents visions físiques, socials, ambientals, urbanístiques, etc. de la ciutat en una sola estratègia amb un fort component territorial i vinculat a la identitat col·lectiva del poble de Sueca.

Ajuntament de Sueca


 

 1. […] NOTÍCIA RELACIONADA: El pla estratègic sostenible de Sueca requereix d’una inversió de 7 milions en sis anys […]

  Reply

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.