La XI Jornada Joan Fuster de Sueca tracta la ironia en el treball de l’assagista

La XI Jornada Joan Fuster de Sueca tracta la ironia en el treball de l’assagista

Sueca ha acollit durant este dijous la XI Jornada Joan Fuster que organitza la C脿tedra de Joan Fuster de la Universitat de Val猫ncia en el marc de la seua col路laboraci贸 amb l’Ajuntament de Sueca. La jornada tracta d’aprofundir, cada any, en algun dels aspectes espec铆fics de l’obra fusteriana, de la seua personalitat i de les mat猫ries que ocuparen en un moment o altre un 脿mbit i una funci贸 central de les seues reflexions. En este sentit, el tema escollit per a l’estudi monogr脿fic d’enguany ha estat聽 鈥淛oan Fuster i la ironia鈥.

L’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit; acompanyada per la Vicerectora d’Investigaci贸 i Pol铆tica Cient铆fica de la Universitat de Val猫ncia, Pilar Campins i el coordinador de la C脿tedra Joan Fuster, Ferran Carb贸, han estat els encarregats d’inaugurar la jornada.

Carb贸, qui ha estat el primer en prendre la paraula, ha agra茂t la col路laboraci贸 a tots els participants en la jornada i l’assist猫ncia del p煤blic, jove i nombr贸s, i ha destacat la ironia com un dels aspectes claus i definitoris de l’obra fusteriana. 鈥淓l seu pensament perdura en el temps i val la pena reivindicar-lo i posar-lo a l’abast de tots. El poble de Sueca ha de sentir-se orgull贸s del fet que Joan Fuster haja nascut ac铆, s’haja format ac铆 i haja incidit en les generacions en les quals va poder incidir en vida i per descomptat, perqu猫 ha transcendit tamb茅 a la seua persona鈥 ha afegit Campins. Per la seua banda, Tamarit ha destacat en la seua intervenci贸 la col路laboraci贸 mantinguda amb la C脿tedra de Joan Fuster de la聽 Universitat de Val猫ncia. 鈥淟’acord de col路laboraci贸 amb la Universitat de Val猫ncia ha sigut i ser脿 sens dubte en el futur, un dels m茅s significatius que haja signat mai la ciutat de Sueca en mat猫ria de Cultura鈥 ha assenyalat i ha continuat 鈥済r脿cies a ell hem pogut impulsar el coneixement i l’estudi sobre la personalitat i l’obra del gran escriptor, no sols en l’脿mbit acad猫mic o dels cercles especialitzats, sin贸 entre un p煤blic molt ampli i divers鈥.

Des de les 9:30 i fins les 18:30 hores s’han programat diferents confer猫ncies a la Casa de la Cultura. Els especialistes que s’encarregaran durant tot el dia de presentar diferents visions detallades sobre parcel路les ben significatives de l’escriptura fusteriana s贸n: Pere Ballart (Universitat Aut貌noma de Barcelona) que parlar脿 sobre 鈥淟’argument ir貌nic, o el curtcircuit de les idees鈥; Jordi Mal茅 (Universitat de Lleida) que tractar脿 鈥淓l discurs humor铆stic de Joan Fuster鈥 i Marcel Ort铆n (Universitat Pompeu Fabra) que estudiar脿 鈥淟es formes breus de la ironia en Joan Fuster鈥. Ja a la vesprada, a l’Espai Joan Fuster, intervindr脿 Ximo Espin贸s (Universitat d’Alacant) amb la confer猫ncia 鈥淛oan Fuster: una hist貌ria ir貌nica de la literatura鈥 i la jornada finalitzar脿 de mans de Gon莽al L贸pez-Pampl贸 (Universitat de Val猫ncia) amb 鈥淔uster des de la ironia鈥.

Tot seguit, s’ha organitzat tamb茅 dos tallers, un sobre el Centre de Documentaci贸 Casa Joan Fuster, a c脿rrec de la t猫cnica del mateix Centre de Documentaci贸, Br铆gida Alapont, i altre sobre l’Aula Did脿ctica de Cultura Contempor脿nia Joan Fuster a c脿rrec del seu director, Salvador Ortells.

Joan Fuster (1922 鈥 1992) fou un cas mod猫lic d’escriptor vocacional, que va saber convertir en professi贸 una profunda pulsi贸 personal a comunicar-se per mitj脿 de l’escriptura. El resultat de la seua intensa dedicaci贸 foren desenes de llibres, centenars d’articles apareguts en diversos peri貌dics al llarg d’una trentena d’anys, un seguit d’anotacions di脿ries 鈥 nom茅s en part conservades-, milers de cartes i fitxes de treball.

Ajuntament de Sueca


 

Deixa un comentari

El vostre correu electr貌nic no es publicar脿.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.