L’Ajuntament de Cullera preveu acabar amb el 40 % de les barreres arquitectòniques del municipi en un termini de tres anys. És el principal objectiu del pla d’accessibilitat en el qual ja treballa el consistori per a convertir la ciutat en un espai on les persones amb mobilitat reduïda puguen desplaçar-se amb total autonomia.
Fins al moment, la regidoria de Serveis Exteriors ha convertit en accessibles 30 carrers, explica el regidor delegat de l’à rea, Salva Tortajada. «Les actuacions s’han intensificat des que arribem al govern perquè convertir Cullera en una ciutat lliure de barreres arquitectòniques és una de les nostres prioritats», ha afirmat l’edil.
Les primeres obres s’han centrat en demandes veïnals històriques. «Hem volgut eliminar aquells punts negres més clamorosos on la mobilitat era fins i tot difÃcil per a les mares amb carrets», assenyala Tortajada.
Concretament, s’han instal·lat passos rebaixats en les voreres emprant-se rajola tipus botó per a la seua diferenciació de la resta del paviment amb uns pendents mà xims del 6 % i amb instal·lacions de vorera final a cota zero.
Els treballs els han realitzat els mateixos operaris municipals amb el suport d’empleats de la Borsa Social de Treball. La inversió realitzada s’ha efectuat exclusivament amb recursos propis.
Les zones on ara és més fà cil transitar per a ancians o persones que necessiten cadira de rodes o un altre tipus de suport per a desplaçar-se s’estenen per tot el nucli urbà . Actualment s’està treballant en una barrera en el carrer Cervantes però també s’han creat nous accessos en l’avinguda del Port, l’avinguda de la Guà rdia Civil, en l’av. AgustÃn Olivert, a l’entorn del supermercat Eroski, en la Rambla Sant Isidre, en el carrer del Riu, en el passeig Doctor Alemany o en els voltants del CAES Sant AgustÃ.
Falta de manteniment
En l’avinguda de Castelló ja s’han repassat i posat a punt totes les baixades a la platja i les rampes que donen accés al passeig marÃtim. A més, s’han adequat trams en la diagonal del PaÃs Valencià i l’avinguda del Racó, que encara que ja eren accessibles la falta de manteniment els havia reconvertit en una barrera.
Paral·lelament, s’han instal·lat baranes de suport i protecció en diverses zones, entre elles en el barri del Pou, l’antic barri à rab als peus de la muntanya l’entramat urbà de la qual —carrers empinats i amb escales— el convertixen en una à rea on les solucions a l’accessibilitat no sempre són possibles.
Ajuntament de Cullera