Fa quaranta anys des que Ford posà en marxa “el rellotge del progrés” d’Almussafes

Fa quaranta anys des que Ford posà en marxa “el rellotge del progrés” d’Almussafes

Al nostre poble portem ja uns quants dies parlant-ne del tema. I és què la Ford ha exercit durant aquest temps una gran influència en la vida d’Almussafes i dels seus habitants. I no sols dels treballadors i treballadores.

Fa aproximadament un mes es va celebrar un acte commemoratiu del vint aniversari de la fundació del Parc Industrial Juan Carlos I annex a Ford, presidit pel nostre alcalde i amb la presència del president de la Generalitat, el director d’operacions de Ford España i el president de l’Appi, entre altres.

Però, els aniversaris quasi coincidien en el temps. Ford va traure el primer “Fiesta” de la cadena de muntatge el 18 d’octubre de 1976, encara que no va ser inaugurada oficialment fins el dia 25 –una setmana després– i el Parc Industrial s’inaugurà el 17 d’octubre de 2006 –vint anys més tard–. Ambdues inauguracions contaren amb la presència dels reis Juan Carlos i Sofia.

La història havia començat uns anys abans, però per a Almussafes fou el dia 7 de juny de 1973 el primer a partir del qual es ficaria en marxa el “rellotge del seu progrés”, perquè aquell dia es confirmava oficialment que el nostre poble era la zona seleccionada.

Després vindrien cinc mesos i mig d’incertesa, poca informació, pressions i molt de nerviosisme dels propietaris de les terres afectades, fins arribar a la compravenda amistosa dels terrenys que desitjava l’empresa, la qual no va fer ús de l’expropiació forçosa que la declaració per part del govern de la nació com a “Indústria d’Interés Preferent” li havia atorgat. Això va ocórrer els dies 21 i 22 de novembre majoritàriament.

Entre les dates del 19 de gener de 1974 i el 18 d’octubre de 1976 transcorrerien els 1002 dies necessaris per a la construcció i posada en marxa del complex industrial que s’anomenaria Ford España S.A.

El quaranta aniversari dona per a moltes estadístiques, les quals han eixit sobradament publicades aquets dies en tots els mitjans de comunicació i jo no vaig a repetir-les ara. Sols vull fixar-me en el canvi que provocà a nivell pressupostari la incorporació de Ford a la nostra localitat. Quan en l’any 1976 Ford començava a funcionar Almussafes comptava amb uns 4.000 habitants i un pressupost municipal anual que no arribava als 19 milions de pessetes, ara quan la població és d’uns 8.800 habitants, el pressupost ascendeix a uns 14,7 milions d’euros, el que significa que s’ha multiplicat per quasi 130 vegades aquell, en la seua equivalència en pessetes. Al mateix temps, la població s’ha multiplicat sols per 2,2.

Els quasi 6 milions d’impostos que Ford ingressa anualment a les arques municipals per l’IAE i l’IBI, junt als provinents de les industries auxiliars, han contribuït a una gran millora de la qualitat de vida dels almussafenys i les almussafenyes.

Esperem que eixa qualitat de vida i eix progrés continuen a Almussafes almenys altres quaranta anys i que es complisquen les paraules dites fa uns dies per Jesús Alonso –president de Ford España–: “Tendremos otros 40 años de Ford en Almussafes y muchos más”.

Cecilio Alcaraz Albaladejo
Cronista Oficial d’Almussafes


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.