‘La Batalla del Varsòvia’, documental sobre l’exili republicà a Toulouse, arriba a Sueca

‘La Batalla del Varsòvia’, documental sobre l’exili republicà a Toulouse, arriba a Sueca

La Batalla del Varsòvia, el documental d’InfoTV que conta la història de l’hospital fundat el 1944 a Tolosa de Llenguadoc pels exiliats republicans espanyols, es podrà vore a Sueca este divendres 21 d’octubre, en una sessió organitzada per l’Ajuntament i la Diputació de València (Casa de la Cultura, 20 hores).

hospital-varsovia-2

Una ambulància entra a l’hospital, en un fotograma del documental / INFOTV

El documental, per mitjà del testimoni directe d’alguns d’aquells refugiats, conta com van ser els inicis d’aquell exili del 1939 i el tracte que van rebre per part de les autoritats franceses i dels organismes d’ajuda humanitària. La major part del metratge, no obstant, està dedicat als sis primers anys d’existència de l’hospital, entre 1944 i 1950, fins al moment en què les pressions de Franco al govern francés posaren fi a eixa primera etapa espanyola del centre sanitari: una nit de setembre del 1950, en el curs de la denominada Operació Bolero-Paprika, centenars de dirigents comunistes estrangers van ser detinguts a França i, entre ells, tot el personal mèdic de l’hospital, que es quedà sense metges de la nit al matí. Tot i així, l’hospital pogué sobreviure gràcies a la mobilització dels metges tolosans vinculats al Partit Comunista Francés i als seus camarades espanyols.

Al començament, l’hospital estava destinat a atendre els ferits que generara l’anomenada operació Reconquista, que va servir perquè la República recuperara durant uns dies la Vall d’Aran i poc més. Però tot seguit es va convertir en l’hospital de referència per als 150.000 exiliats assentats a Tolosa i tot el sud francés. L’hospital encara existeix i continua aplicant els principis de medicina social i igualitària amb què fou fundat.

El documental reuneix els testimonis d’experts en l’exili republicà, com ara Sebastiaan Faber i Jordi Guixé, entre altres, i els d’exiliats espanyols i catalans i dels seus descendents.

El guió i la direcció de la pel·lícula corresponen al professor d’Història de la Ciència Àlvar Martínez Vidal, autor de la investigació en què es basa el treball audiovisual, i al periodista Juli Esteve. Antoni Arnau i Esther Albert en són els responsables de la imatge i l’edició.

La Batalla del Varsòvia es va estrenar el febrer del 2012 a València i des d’aleshores s’ha pogut vore a una vintena de ciutats valencianes, com també a Barcelona i a Toulouse, on va formar part aquell mateix any de la programació del Festival Cinespaña, una mostra anual del millor cine de ficció i documental que es fa a l’Estat Espanyol, amb una atenció especial al gènere de memòria històrica. No s’ha d’oblidar que Tolosa, la Toulouse francesa, va ser la capital de l’exili espanyol i català a França. De fet, la immensa majoria dels metges i infermers que van posar en marxa l’hospital procedien de Barcelona i van travessar la frontera en aquella Retirada del gener i febrer del 1939. També s’ha pogut vore pel Canal 33, de la Televisió de Catalunya.

La Batalla del Varsòvia és una producció d’InfoTV per encàrrec del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya i va tindre el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i de les Universitats de València, d’Alacant i Miguel Hernández d’Elx. A més, entitats com Comissions Obreres del País Valencià i una cinquantena de particulars van aportar també fons en el marc d’una campanya de microfinançament que ajudà a fer possible el projecte.

R.


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.