Festa, reconeixements, reivindicació i tradició en el 9 d’Octubre de Sueca i Cullera

Festa, reconeixements, reivindicació i tradició en el 9 d’Octubre de Sueca i Cullera

Este diumenge Sueca ha celebrat la festivitat del 9 d’octubre. Centenars de persones han participat dels diferents actes que s’han organitzat a la capital de la Ribera Baixa per commemorar esta festivitat.

9-octubre-sueca-2016-muixerangaLa festa arrencava a les 11 hores amb una cercavila des de la Plaça de l’Ajuntament a la casa de Joan Fuster, l’escriptor i assagista suecà. Allà, Daniel Francesc de Vera, veí de Sueca i estudiós de la cultural popular valenciana, va estar l’encarregat de llegir el Correllengua 2016, un manifest que va estar marcat per la reivindicació d’un finançament just per als valencians davant la situació d’emergència social i la manca de recursos pel territori.

Després, el claustre de l’Espai Fuster es va omplir de danses  i de la música del tabal i la dolçaina de la mà del Grup de Danses l’Almogàver i l’Associació Cultural La Xala. I per finalitzar esta primera part de la festa, la Muixeranga de Sueca va alçar una torreta de quatre dintre el mateix claustre de l’Espai Joan Fuster al ritme dels repics i el ressò del tabal i la dolçaina de l’Associació Cultural Tabalaina.

La celebració de la festivitat de tots els valencians va continuar, com cada any, amb l’homenatge a Joan Fuster, als peus del monument que hi ha instal·lat en la seua memòria a la Plaça de l’Ajuntament de Sueca. Allà, en primer lloc, Miquel Furió, el nou director de l’IES Joan Fuster de Sueca, va realitzar la lloança a l’obra i la persona de Fuster. Furió va centrar bona part de la seua intervenció en la vigència i la transcendència de l’obra de Fuster en diferents àmbits, des de la vessant acadèmica, a la cívica, política i, fins i tot, educativa. El director de l’institut es va qüestionar sobre la coneixença de la seua obra per part de les noves generacions i va convidar a llegir-lo, pensar-lo i recordar-lo més, més enllà de dedicar-li homenatges i reconeixements, tot apel·lant a la tasca cultural que va realitzar i al seu compromís cívic i també a l’actualitat de la seua obra que, va assenyalar, “encara ens interpel·la en tant que valencians i en tant també que ciutadans del segle XXI”. Després diferents entitats, col•legis i col•lectius del Municipi, a més de l’Ajuntament de Sueca, van fer l’ofrena floral en homenatge a la seua figura.

Tot seguit, la festa es va traslladar al mateix Ajuntament de Sueca. En un saló de plens de l’Ajuntament, ple de gom a gom, es va fer l’entrega dels guardons i diplomes als alumnes guanyadors del XVIII concurs de dibuix per a escolars “Jaume I i el 9 d’octubre” organitzat per l’Ajuntament de Sueca. L’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit i el regidor d’Educació, Vicent Baldoví, van estar els encarregats de fer l’entrega dels guardons als alumnes, acompanyats d’altres regidors de la corporació municipal.

La festa va acabar al migdia amb la baixada del penó de la conquesta  i amb les actuacions, novament, de La Muixeranga de Sueca, l’Associació Cultural Tabalaina, El Grup de Danses l’Almogàver i l’Associació Cultural La Xala.

Ajuntament de Sueca


9-octubre-sueca-2016-homenatge-serrano

Altre 9 d’Octubre amb la Reial Senyera i el Mestre Serrano en Sueca
El Partit Popular de Sueca celebra per segon any consecutiu el 9 d’Octubre amb un homenatge al Mestre Serrano, la lectura d’un manifest en defensa de les senyes d’identitat valencianes, l’exhibició de la Real Senyera i la interpretació de l’himne de la Comunitat Valenciana al costat de veïns i representants de la societat civil

El Partit Popular de Sueca ha tornat celebrar el 9 d’Octubre amb un homenatge al Mestr José Serrano al costat del monument en el seu honor en el Parc de l’Estació del municipi. Centenars de veïns han compartit amb els representants del Grup Popular en l’Ajuntament, membres del PP local i d’altres localitats de la Ribera Baixa, com Llaurí i Favara, un acte en el qual la Real Senyera ha onejat en un ambient de germanor.

“L’alcaldessa de Compromís i els seus socis i amics socialistes han tornat a donar plantó al valencianisme, els hem convidat i no han vingut perquè ells tenen una forma de celebrar el 9 d’Octubre més pròpia del nord que de la nostra Comunitat, com hem vist aquest matí en la plaça de l’Ajuntament”, ha declarat el portaveu del Grup Municipal Popular, José Luis Ribera.

Per la seua banda, la presidenta del PP de Sueca, Mª Ángeles Matoses, ha assenyalat que, un any més, “tenim l’obligació d’organitzar un acte valencià de veritat, sense complexes, per a aquells veïns que volen cantar l’himne del nostre Mestre Serrano, traure la seua Real Senyera al carrer i cridar Visca València en el dia de la nostra festa regional”.

Amb motiu del 75 aniversari de la mort de José Serrano, el PP de Sueca ha volgut recordar als veïns que el Mestre va compondre un himne per a cantar les glòries de València i unir als valencians, lluny del reiterat afany d’algunes formacions polítiques ofuscades en catalanizar els símbols de la nostra Comunitat.

En la trobada també han participat familiars del Mestre Serrano, representants de diferents associacions i moviments locals i regionals, com la Plataforma Cívica Valenciana i Lo Rat Penat, i del món de la cultura, com l’Ordre Poètic Literària Juan Benito. Cap membre de la Corporació Local ha respost a la invitació realitzada pel Partit Popular de Sueca, amb l’excepció de la regidora de Ciutadans, Celia Beltrán, que sí ha acompanyat als assistents.

PP de Sueca


9-octubre-cullera-2016-distintiu

L’alcalde de Cullera reclama una recuperació «justa» i millor finançament
Mayor exigix un millor finançament per a la Comunitat i els municipis turístics / «La pàtria és el benestar de la gent, però calen diners per pagar-ho», assegura

9 d’Octubre altament reivindicatiu a Cullera. L’alcalde, Jordi Mayor, aprofità el discurs de l’acte institucional de lliurament dels distintius del consistori per reclamar una recuperació econòmica que arribe a tota la societat. «La recuperació serà justa o no serà», afirmà el primer edil.

En este sentit, va deixar clar que la recuperació per la qual treballa el govern municipal «és aquella que reconquesta drets i retorna el benestar als ciutadans». La màxima autoritat municipal va assegurar que l’objectiu principal de l’equip de govern (PSPV-PSOE / Compromís) és «crear una societat d’oportunitats on ningú es quede tirat en la cuneta».

Com a exemple d’això va posar la borsa social d’ocupació aprovada per tots els grups polítics, un instrument que va qualificar «d’exemplar» perquè «fa justícia i garantix la igualtat d’oportunitats» a l’hora d’accedir a una ocupació municipal «basant-se en les necessitats reals i objectives dels demandants».

«Doblement discriminats»
Mayor no va deixar passar l’oportunitat per exigir un millor tracte per part de l’Estat a les localitats turístiques. «Si la Comunitat Valenciana està discriminada en matèria de finançament, Cullera ho està doblement. Hem d’atendre una població que moltes vegades quintuplica l’empadronada sense disposar dels recursos suficients».

Sobre això, va abundar en la idea que «la pàtria és la gent i els seus drets; la pàtria són uns millors serveis públics, però això s’ha de pagar». Per tant, va reclamar que el pròxim govern espanyol «resolga obligatòriament el problema valencià» perquè segons va sostindre «més diners per a la Comunitat Valenciana suposaran més diners per a Cullera, millors infraestructures i millors serveis. En definitiva, millorar la vida de les persones».

Emoció en els premiats
L’alcalde va pronunciar estes paraules en l’acte de lliurament dels Distintius 9 d’Octubre que tingué lloc el dissabte. Els premis enguany han recaigut en la modalitat individual a títol pòstum en el professor i escriptor Joan Bohigues i en la col·lectiva en les dues societats musicals locals, l’Ateneu Musical i Santa Cecília.

Eduardo Bohigues, germà del premiat i els presidents dels musicals, Juan Palomares i Francisco Rico, recolliren els guardons visiblement emocionats entre l’aplaudiment del públic assistent a l’Auditori Municipal. Diverses personalitats del món de la cultura, l’educació i la música es van encarregar de dibuixar un perfil dels premiats.

L’acte va concloure amb la interpretació de l’himne oficial de la Comunitat Valenciana i, com ja va ocórrer l’any passat, el govern local, com a mostra d’austeritat, no ha oferit la tradicional àgape que es servia el 9 d’Octubre.

Ajuntament de Cullera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.