Cullera prova una nova tècnica per eliminar la junça sense haver d’usar herbicides

Cullera prova una nova tècnica per eliminar la junça sense haver d’usar herbicides

L’Ajuntament de Cullera a través de la regidoria d’Agricultura que gestiona Marc Joan està duent a terme una prova pilot per tal d’eliminar la mala junça de les terres de cultiu gràcies a l’ús de maquinària i sense recórrer als herbicides.

prova-junça-cullera-octubre-2016-2

Cribadora en plena feina

Este matí, s’ha efectuat a tres parcel·les del terme municipal una de les fases d’esta prova pilot en la qual han participat tècnics municipals així com de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (Ivia), membres del departament de Medi Ambient de la Diputació a més de representants de la Certificació d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAE-CV), els sindicats agraris i la cooperativa de Cullera.

La nova tècnica empra la maquinària de neteja de platges i mira d’arrancar de socar-rel la planta. Cal assenyalar que la junça —també coneguda com a xufa borda— és una planta que causa molts problemes als agricultors per la seua ràpida expansió, especialment en els cultius d’hortalisses.

Esta espècie es reproduïx per desenes per l’aire o bé per davall del terra. Fins ara, la forma més efectiva d’eliminar-la és amb l’ús del fitosanitari Glifosat, però segons ha explicat el regidor d’Agricultura este compost químic resulta altament perjudicial no sols per al medi ambient sinó també per a la salut de les persones.

La maquinària cedida per la regidoria de Platges ajuda a retirar-la del subsòl —pot créixer fins a mig metre cap avall—i la diposita en una xarxa, deixant passar de nou la terra i retenint la planta.

El principal inconvenient amb la maquinària actual de platges és que sols treballa entre 10 i 15 centímetres de profunditat per la qual cosa els tècnics de la Diputació elaboraran un informe per tal de proposar l’adquisició de maquinària que abastisca una profunditat més gran.

Marc Joan s’ha mostrat optimista davant la possibilitat que la tècnica acabe donant resultat i puga implantar-se i destaca que fins ara les proves indiquen que funciona amb bastant efectivitat en camps amb la terra seca i sempre i quan la junça tinga un tamany mínim de creixement.

El responsable de la política agrària municipal ha destacat que si finalment l’experiment sortix efecte, «estarem aconseguint un doble benefici: per una banda ajudar els llauradors a eliminar una planta que ara com ara suposa un greu problema i d’altra evitar l’ús d’un pesticida gens beneficiós per a la sostenibilitat ambiental».

Ajuntament de Cullera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.