Cullera, Corbera, Favara i Llaurí, entre els termes agrícoles més afectats per la pedregada

Cullera, Corbera, Favara i Llaurí, entre els termes agrícoles més afectats per la pedregada

La Unió de Llauradors informa que les pluges acompanyades de pedra del passat divendres han causat danys de diversa importància en algunes zones de les províncies de València i Castelló, amb més de 4.700 hectàrees afectades.

pedregada-interior-setembre-2016-2

Una mostra del tamany de la pedra caiguda en comarques de l’interior / AVA-Asaja

En la comarca d’Utiel-Requena existeixen unes 2.500 hectàrees danyades repartides per les localitats de Fuenterrobles, Venta del Moro (Jaraguas), Caudete de las Fuentes, Utiel i Sinarques. Les dues primeres poblacions són on més danys s’observen. El cultiu més perjudicat és la vinya, seguit de l’ametler i l’olivera.

En un radi de 500-600 hectàrees els danys són del 90%, en un altre de la mateixa proporció hi ha danys del 50% i en un altre d’1.200-1.500 Has són menors, d’entre un 10 a un 30%. En total es veuran afectats uns 12 milions de quilos, sobretot de raïm.

En la Ribera Baixa la pedra va afectar a unes 628 hectàrees de cultiu de cítrics (614) i caqui (14), centrat fonamentalment en una franja formada per les poblacions de Corbera, Llaurí i Favara. Hi ha parcel·les amb danys del 75%. Quant a la Ribera Alta la incidència de la pedra es va situar principalment en els termes municipals de Càrcer, Cotes, Alcàntera i Beneixida. Hi ha afectades unes 576 hectàrees (457 de cítrics i 119 de caqui). Existeixen camps amb danys que superen el 60%. En el cultiu de l’arròs, en plena sega, no es detecten danys ja que després de la pluja del divendres; dissabte i diumenge va eixir el sol de nou i va assecar l’arròs. Caldrà veure com evoluciona la setmana quant a pluges, però fins ara no hi ha danys.

En la província de Castelló els efectes de la pedra es van centrar en les comarques del Maestrat i Els Ports. En la primera el principal focus se situa en la localitat de Sant Mateu i en menor mesura en els termes limítrofs de La Jana, Cervera o Xert. Pot haver-hi unes 1.000 hectàrees afectades (850 d’oliveres i 150 d’ametlers), amb incidència de danys diferent segons parcel·les, però una mitjana del 50%. En la comarca dels Ports la incidència en l’agricultura és pràcticament nul·la posat que el cereal ja està segat.

En general, i excepte aquestes zones molt localitzades que es concreten a dalt on han patit els efectes de la pedra, es poden considerar molt beneficioses les pluges de les últimes hores. La valoració global per tant de les pluges és molt positiva i beneficiosa per al camp després de la sequera que s’arrossega. Les pluges serviran per a estalviar algun reg, recarregar els aqüífers, netejar els arbres de possibles plagues, augmentar el calibre del fruit i regenerar les pastures. Cal destacar que en la província d’Alacant i en algunes zones de València les pluges del passat divendres ni tan sols van fer la seua aparició.

La Unió de Llauradors i Ramaders

pedregada-interior-setembre-2016-3

Les vinyes també han sofert els rigors de l’oratge / AVA-Asaja

La pedra del cap de setmana danya més de 4.000 hectàrees de cultiu i causa pèrdues de 10 milions
Les tempestes de calamarsa registrades durant el cap de setmana al llarg de la província de València han causat importants danys en més de 4.000 hectàrees de cultiu que es tradueixen en unes pèrdues globals d’al voltant de 10 milions d’euros per als agricultors, segons una primera estimació efectuada per l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA). Les produccions més afectades –cítrics, raïm, caqui i arròs– es troben en aquests moments en un estat avançat de maduració, fins i tot en alguns casos en plena recol·lecció, per la qual cosa els negatius efectes de la pedra s’han produït en un període especialment delicat i important per al bon desenvolupament de les campanyes.

banner-bous-algemesi-lateral-2016El triangle que conformen els termes de Tavernes de la Valldigna, Cullera, Favara i Llaurí ha sigut una de les zones agrícoles més perjudicada, amb uns sis milions de pèrdues. Al voltant de 2.500 hectàrees van ser colpejades per la pedra, sobretot en explotacions de cítrics, on en les primeres visites de camp els tècnics observen danys en la fusta, una forta defoliació i la caiguda de fruits al sòl. El caqui, que té una pell més sensible i tendra, també ha patit desperfectes de consideració, mentre que l’arrossar ha vist com el temporal va tombar milers d’espigues, la qual cosa provocarà un minvament de collita coincidint amb l’inici de la sega.

La Plana d’Utiel-Requena és una altra comarca especialment castigada per la calamarsa, la grandària de la qual va arribar a aconseguir la dimensió d’una pilota de tennis en la franja compresa entre Fuenterrobles, Jaraguas i Caudete de las Fuentes. Enmig de la verema, mancant pocs dies per a finalitzar la recol·lecció de raïm, AVA-ASAJA estima unes pèrdues de dos milions d’euros en una superfície propera a 800 hectàrees. El nivell mitjà d’afecció se situa entorn del 70% de la collita, encara que algunes parcel·les han quedat arrasades per complet a la vista de la defoliació dels ceps i la destrossa dels xanglots madurs. Altres cultius com l’ametler o les oliveres també s’han vist afectats, si bé en menor mesurada que la vinya. Així mateix s’aprecien danys en infraestructures agràries, murs de maçoneria derrocats i alguns camins que han quedat temporalment inutilitzats.

espectacles-algemesi-2016

Actuacions de la Setmnana de Bous d’Algemesí

Finalment, es detecten danys en els termes de Càrcer i Sallent, en La Ribera. L’àrea de caquis, sobretot, i cítrics que ha patit les conseqüències de la pedra ocupa una superfície de 800 hectàrees mentre que les pèrdues econòmiques derivades d’aquest sinistre ascendeixen a dos milions.

A la vista del desastre, AVA-ASAJA fa una crida a les administracions locals, autonòmiques i nacional perquè tinguen en compte aquestes inclemències climàtiques i engeguen mesures que ajuden als agricultors i ramaders afectats a superar una situació cada vegada més crítica, ja que als ben sabuts i molt greus problemes motivats per la pertinaça sequera i la crisi de preus en els mercats se suma ara aquest episodi de pedra. “O no plou o quan ho fa és a destemps i amb tempestes de calamarsa. Aquestes primeres pluges de la tardor no solament es queden curtes per a pal·liar l’extrema sequera sinó que, damunt, han causat danys en plena recol·lecció”, assegura el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado.

Entre les mesures que reclama l’associació es troben l’exempció de l’Impost de Béns Immobles (IBI) de naturalesa rústica, la reducció de mòduls per a la pròxima declaració de la renda i préstecs bonificats.

AVA-Asaja


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.