L’Ajuntament de Cullera presenta el seu primer pla local de dinamització agrària

L’Ajuntament de Cullera presenta el seu primer pla local de dinamització agrària

Reactivar el sector agrari com a un dels pilars de l’economia local. És el principal objectiu del I Pla Local de Dinamització Agrària que ha presentat este matí l’Ajuntament de Cullera, un full de ruta que es basa en tres eixos fonamentals: una gestió administrativa més àgil i eficaç, un impuls a la formació i, finalment, el foment de la producció.

El regidor delegat de l’àrea, Marc Joan, ha estat l’encarregat de donar a conéixer els detalls d’este projecte sobre el qual treballarà el govern municipal durant els pròxims anys. Joan ha estat acompanyat per l’alcalde de la ciutat, Jordi Mayor i pel regidor de Medi Ambient, Hugo Font.

Joan ha assenyalat que per primera vegada l’Administració local s’ha preocupat per un col·lectiu, el dels llauradors, «abandonat» durant els darrers anys d’especulació urbanística i s’ha mostrat convençut que l’agrícola és un sector estratègic que pot contribuir decisivament a la creació de riquesa i ocupació al municipi.

Una de les mesures estrella anunciades pel regidor s’emmarca dins l’eix formatiu. En eixe sentit, Cullera demanarà a la Conselleria d’Educació la instal·lació del Mòdul de Formació Professional de Capacitació Agrària.

Però mentre això es tramita, s’han programat tot un seguit d’accions formatives per tal de formar els professionals que ja exercixen al camp. Es tracta de cursos que abasten una ampla temàtica la qual va des dels fitosanitaris fins als nous cultius.

D’altra banda, entre les previsions del pla dins l’eix administratiu, està la d’obrir un punt d’atenció al llaurador i oferir per part del consistori tot un seguit de recursos com ara l’afavoriment del contacte amb els propietaris de parcel·les agrícoles, el foment del contacte amb els sindicats agraris i l’afiliació dels llauradors.

L’eix productiu contempla accions que pretenen no sols reactivar la producció sinó també crear nous canals de venda directa que alliberen el llaurador de la dependència actual de les grans distribuïdores. Així, es treballa en la reobertura del Prado com a mercat de venda directa dels llauradors. «En este sentit, volem involucrar als hostalers i als restauradors de Cullera, atorgant-los un segell distintiu», ha remarcat Joan.

Venda directa
A banda, Cullera planteja realitzar un dia a la setmana, preferentment dissabte, un mercat de fruita i verdura fora del Prado per a fomentar els canals curts de distribució.

Respecte de la possibilitat de la instal·lació i creació de noves empreses agroalimentàries, Marc Joan ha comentat l’interés existent per part d’inversors en crear un nou negoci a Cullera i ha indicat que el consistori donarà suport a totes estes iniciatives.

El pla també recull la possibilitat de crear un segell distintiu per als productes de l’horta de Cullera tant en producció convencional com ecològica. Al respecte, en col·laboració amb la Conselleria «volem impulsar l’Agricultura Ecològica com a producte diferenciador produït a Cullera», ha comentat el regidor. Joan, finalment, ha avançat que es té la intenció d’organitzar una fira per tal de fomentar els tractes entre empreses que necessiten producció i els llauradors.

L’alcalde, Jordi Mayor, ha ressaltat la tasca en matèria agrària que està duent a terme el govern i ha apuntat que amb totes les accions implementades fins ara com la creació del banc de terres o la neteja de les terres perdudes i ara amb este pla «l’Ajuntament està implicant-se de forma directa en ressuscitar un sector que havia estat condemnat a mort per l’anterior model econòmic de la dreta». Com a mostra de l’aposta per l’agricultura, en el pròxim pressupost municipal «es multiplicarà» l’assignació d’esta regidoria.

El responsable de Medi Ambient, Hugo Font, ha fet incís en la necessitat que el sector agrari «s’enfortisca», ja que això contribuirà no sols a donar una eixida laboral a moltes persones sinó també a la recuperació ambiental de Cullera. En eixe sentit, ha advocat per pràctiques agrícoles sostenibles i respectuoses amb l’entorn de forma que s’aconseguisca una producció que reduïsca els contaminants i a la vegada siga rendible.

Ajuntament de Cullera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.