El Govern de Cullera assegura que tenen autorització per a cremar la palla a tot el seu terme

El Govern de Cullera assegura que tenen autorització per a cremar la palla a tot el seu terme

L’Ajuntament de Cullera ha aconseguit que el Consell li autoritze a cremar la palla de l’arròs a tot el terme municipal sense cap tipus de restricció després d’haver liderat esta reivindicació del sector arrosser.

L’alcalde, Jordi Mayor, ha assegurat que la pressió realitzada ha donat els seus resultats i avisa que el municipi batallarà perquè el permís es mantinga en el temps perquè «és el que els agricultors volen». Al seu juí, «ara com ara no hi ha cap alternativa viable» que evite els problemes fitosanitaris derivats de deixar la palla podrir-se en els camps.

La màxima autoritat municipal considera que el permís és un «triomf» del sector agrari després d’anys de prohibició, la qual només es va alçar tímidament l’any passat quan s’autoritzà la crema en tres zones del terme municipal.

mim-sueca-2016-banner

«La crema és actualment la millor garantia per a lluitar contra les plagues que amenacen el cultiu i a més evitaran que seguisca incrementant-se el percentatge de matèria orgànica en els arrossars per sobre dels límits acceptables», manté.

L’alcalde ha puntualitzat que Cullera realitzarà una crema escalonada per a evitar molèsties a la ciutadania com a conseqüència de la propagació del fum. Mayor ha garantit hui que s’efectuarà de forma «ordenada» per la qual cosa entén que «no hi ha res a  témer, ja que la seguretat i la salut de les persones està salvaguardada».

La intenció del consistori és dividir el terme municipal en quatre zones i establir un calendari de manera que aquells agricultors que desitgen eliminar la palla mitjançant foc ho facen de manera progressiva.

Mayor, qui va assistir juntament amb el regidor d’Agricultura, Marc Joan, a la reunió dels pobles arrossers mantinguda el dimarts en la conselleria per a analitzar una solució a la problemàtica, s’ha felicitat perquè el Consell haja autoritzat la petició liderada per les autoritats cullerenques. El mateix alcalde ha recordat que havia mantingut dues reunions amb els responsables autonòmics per a aconseguir l’autorització i, posteriorment, l’edil Joan va ser l’encarregat de liderar a les poblacions arrosseres per a aconseguir l’autorització del Consell per a la crema.

No perdre les ajudes
Ara, serà el Consell Agrari local l’encarregat de coordinar la crema. Marc Joan ha indicat que és important que tots aquells productors que desitgen mantindre les subvencions al cultiu «comuniquen a l’ajuntament el seu desig de cremar, aportant el nom de parcel·la, polígon i del titular de l’explotació». En cas contrari, corren perill de patir una inspecció i perdre les ajudes.

banner-bous-algemesi-lateral-2016Seran els mateixos agricultors els qui decidisquen si preferixen cremar o no i el regidor estima que no s’arribarà a cremar tots els camps del terme.

Cal recordar que per unanimitat de tots els grups polítics, el ple de Cullera sol·licità a la Generalitat l’autorització per a cremar la palla de l’arròs de forma controlada en tot el terme durant esta campanya. A més de l’increment de matèria orgànica, es pretén combatre eficientment les plagues que afecten i dificulten el creixement del cultiu.

La que més costa d’eradicar és el tipus denominat Leersia oryzoides. Esta planta, detectada al principi a Sollana, s’intentà eliminar amb l’ús d’herbicides. Ara com ara, malgrat les mesures aplicades, està ja dispersa per la majoria de terres que conformen el parc de l’Albufera.

La Leersia oryzoides té una propagació ràpida, ja que l’aigua facilita que les llavors arriben a parcel·les veïnes i perquè alguns trossos de planta es queden incrustats en les maquinàries agrícoles, que si no es netegen adequadament, les transporten d’un camp a un altre, implantant-les. Tot açò explica que es considere adequat prendre esta mesura i demanar l’autorització.

Ajuntament de Cullera

NOTÍCIA RELACIONADA:

14 setembre, 2016. La conselleria supervisarà i establirà les condicions de la crema de la palla de l’arròs


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.