L’Ajuntament de Cullera neteja d’ofici camps i horts ‘perduts’ a 100 euros la fanecada

L’Ajuntament de Cullera neteja d’ofici camps i horts ‘perduts’ a 100 euros la fanecada

Per primera vegada en la seua història, l’Ajuntament de Cullera ha netejat d’ofici una terra perduda. Davant la problemàtica de l’abandonament de les parcel·les agrícoles després de l’esclafit de la bombolla immobiliària, el consistori ha  dissenyat un pla d’actuació per tal que els propietaris condicionen els seus terrenys i evitar així la declaració d’incendis i la proliferació de plagues.

El full de ruta contempla sancions de fins a 3.000 euros en cas que no s’atenga el requeriment i l’actuació d’ofici per part del consistori, el qual posteriorment passarà la factura del cost de la neteja al propietari a 100 euros per fanecada.

A tal efecte, s’ha adquirit una retroexcavadora, ja que l’anterior de la qual disposava el municipi estava avariada des de fa anys. Este matí, l’alcalde, Jordi Mayor; el regidor d’Agricultura, Marc Joan i el responsable de Medi Ambient, Hugo Font, han presentat la maquinària i tot seguit s’ha procedit a netejar la primera de les terres la qual acumulava un gran nombre de queixes.

Durant els últims mesos Cullera ha enviat més de 300 notificacions als propietaris de terres en estat d’abandonament per tal que les deixen en un estat òptim. Al voltant del 35 % han respost positivament i han netejat les parcel·les.

En eixa tasca d’investigació s’han implicat diversos departaments municipals. La mateixa Policia Local o el Servei de Camins Rurals s’han dedicat a realitzar informes en col·laboració amb altres organismes com ara el Registre de la Propietat.

La feina no és fàcil perquè no sempre es pot trobar l’amo de la terra, ja que moltes pertanyen a bancs o empreses en fallida les quals adquiriren terrenys durant els anys d’especulació urbanística. D’altres, estan fins i tot inscrites a nom de propietaris que faltaren fa 100 anys.

«Estem realitzant un esforç important per tal de recuperar el nostre terme i evitar problemes majors causats per les velles polítiques d’urbanisme depredador de l’època del PP com són els incendis o les plagues, els quals afecten les parcel·les adjacents causant greus molèsties al veïnat», ha destacat Mayor.

L’alcalde recorda que l’abandonament de terres ha causat nombrosos incendis a Cullera en un dels quals fins i tot una família perdé sa casa.

Per la seua banda, Marc Joan ha fet incís en el fet que «matindre el terme en condicions és cosa de tots» i ha demanat «paciència» als propietaris de les terres adjacents afectades. «Prometérem que adquiriríem la retroexcavadora i ara ja la tenim. Pas a pas, actuarem a tot el terme». Subratlla.

A més a més, indica que «no sols volem que el terme estiga net, sinó que volem posar en valor eixes terres i treballem dia a dia per fer de l’agricultura un sector econòmic viable. En eixe sentit, s’està preparant un pla de dinamització agrària que es presentarà d’ací a poc temps.

No obstant això, encara queden moltes terres en un estat lamentable i de fet l’Ajuntament ja té programades actuacions que tindran continuïtat en el temps.

Ajuntament de Cullera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.