La Mostra Internacional de Mim a Sueca traçarà enguany un ‘Emocionari del gest’

La Mostra Internacional de Mim a Sueca traçarà enguany un ‘Emocionari del gest’

La Mostra Internacional de Mim a Sueca (MIM), patrocinada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sueca, la Conselleria d’ Educació, Investigació, Cultura i Esport,i la Fundació Bancaixa, ha presentat hui en roda de premsa la programació i novetats de la seua 27a edició, programada del 14 al 18 de setembre sota el lema «Emocionari del gest». En ella han intervingut Albert Girona, Secretari Autonòmic de Cultura i Esport; Raquel Tamarit, alcaldessa de Sueca; Rafael Alcón, president de la Fundació Bancaixa; Vicent Baldoví, regidor de Cultura de Sueca; i Joan Santacreu, director del festival. No ha faltat tampoc a aquesta cita Abel Guarinos, director de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) i Manel Chaqués, subdirector d’Arts Escèniques del IVC i Pilar Moncho, diputada provincial de Turisme, entre molts altres assistents.

Roda de premsa de presentació de la 27a Mostra Internaciopnal de Mim a Sueca. Muntanyeta dels Sants. Amb Joan Santacreu, director de la Mostra, Raquel Tamarit, alcaldesa de Sueca, Albert Girona, Secretari autonòmic de Cultura, Rafael Alcón, de la Fundació Bancaixa i Vicent Baldoví, regidor de cultura de l'Ajuntament de Sueca.

Roda de premsa de presentació / FRANCESC VERA

En al·lusió al cartell de l’actual edició del MIM en la que apareix un mosquit, Raquel Tamarit ha bromejat que no podria ser més il·lustrador d’allò que passa a Sueca: “Si hi ha una espècie de mosquit que abunda entre nosaltres, és aquell imaginari que ens pica i ens injecta fins la medul·la el verí del teatre. Un verí que corre per les nostres venes des de fa anys i que lluny d’anestesiar-nos, ens revifa com a poble”. Albert Girona ha confirmat que el “MIM és una cita ineludible, lloc de trobada de les arts escèniques, una realitat potent i original que manté molt bona salut i que, com va assenyalar l’any passat el nostre Conseller de Cultura en la inauguració, és un referent de la nostra cultura i ha mantingut viva la flama del poble valencià, situant-nos en el mapa de la creativitat durant anys”. Un projecte, ha matisat, “que encaixa perfectament dintre de l’aposta cultural de la Generalitat per potenciar la territorialitat de tal manera que des de tots els territoris de la Comunitat es puga accedir a la cultura”.

Rafael Alcón, president de Fundació Bancaixa, entitat que ha estat col·laborant amb el festival des de la primera edició, ha destacat “el valor cultural del MIM per la seua qualitat en la programació, pel recolzament que ofereix a companyies valencianes tant consolidades com noves, per arribar sempre a tots els públics i per apostar per propostes del màxim nivell que han convertit Sueca en un dels puntals de l’oferta cultural de la Comunitat Valenciana”. De prestigi internacional, ha remarcat Vicent Baldoví, Regidor de Cultura de Sueca, “el MIM  treballa de valent per promocionar també els creadors valencians, una cosa que cal reconèixer-li sempre perquè n’hem d’estar atents a allò que es cou fora de les nostres fronteres però amb la mirada fixada també en allò nostre”.

Com ha explicat el director del MIM Joan Santacreu, el MIM presenta enguany una programació amb “propostes molt potents i atractives de l’àmbit nacional i internacional en les quals prima la qualitat i que emocionaran de manera molt diferent l’espectador”. Un viatge emocional a través de la gestualitat i les seues infinites possibilitats que “promet fer riure, plorar, sorprendre, impactar i il·lusionar al públic a través del mim, el teatre de màscares i objectes, el clown, el circ, les titelles, les acrobàcies, els malabars o la dansa”.

cartell-mim-sueca-2016

Cartell realitzat per Carles Puchades

L’emoció del gest més compromès
El teatre gestual més compromès es colarà aquest setembre pels carrers i sales de Sueca amb més d’una vintena d’espectacles en els quals escoltarem la música callada del cos. Les preocupacions del món contemporani i la nostra realitat més propera estaran presents en diversos muntatges. Els francesos Beau Geste reflexionaran sobre la relació entre la màquina i l’ésser humà en Transports Exceptionnels, impactant duo entre un ballarí i una pala excavadora que es fonen en un espectacular joc poètic. La nova producció de Maduixa Teatre, Mulïer, investigarà les possibilitats de la dansa amb xanques per a posar veu a les dones de tot el món i la seua lluita en tots els àmbits de la vida. I els bascos Kulunka Teatre tornaran a Sueca per a estrenar en la nostra comunitat la seua segona obra, Solitudes, que aprofundeix en la solitud i la incomunicació d’una família a través de l’humor.

La catalana Marta Sitjà reflexionarà a través del clown i l’humor sobre el perillós desig de posseir riqueses, poder i honors en Ambiciones. Marie de Jongh i Teatro Arriaga estrenaran en la nostra comunitat Amour, espectacle teatral per al públic familiar que narra la història d’amor de dues xiquetes que es troben en la vellesa. I amb una nova manera d’abordar l’escena amb la manipulació de globus, Babylloon, de la cia. francesa Monkey Style, transportarà al públic a un univers on l’humà retroba al seu animal en un ambient burlesc.

Transformant els usos dels mobles d’una casa, el Premi Nacional de Circ Leandre girarà com un calcetí tot, incloent-hi els nostres sentiments, en el seu espectacle Rien à dire. I amb el seu humor gestual tan característic, Yllana tornarà al MIM per a celebrar el seu 25 aniversari amb l’estrena absoluta de Yllana 25, muntatge que arreplega els millors moments de la seua dilatada història.

El teatre gestual més pròxim i proper arribarà de la mà del mag i actor valencià Nacho Diago amb La caja, espectacle íntim per a 4 persones on l’espectador trobarà records, ombres, músiques, misteris i riures.  Un muntatge artesanal valencià de recerca escènica basat en la novel·la homònima de Kafka i produït en col·laboració amb els Forman Brothers Theatre (República Txeca), La Protectora i el MIM serà el que La Panda de Yolanda estrenarà en el MIM sota el títol Metamorfosis. I el músic Enric Monfort i l’escenògraf José Antonio Portillo uniran per primera vegada els seus dos mons artístics en Biblioteca de ruidos i sonidos per a oferir a l’espectador un viatge emocional en el món dels sons.

curs-pau-bachero

Pau Bachero impartirà un curs a professionals i estudiants

La festa del gest prosseguirà en aquesta nova edició amb espectacles de carrer per a tots els públics tant diferents com fascinants. La improvisació i l’exploració de l’espai públic sustentaran Parfait Etat de Marxe, dels francesos 1Watt. El clown, el nou circ i el teatre físic dels portuguesos Cão à Chuva es fondran en Lullaby per a reivindicar el poder de les arts de carrer en la creació d’emocions en el públic. I un muntatge de malabars, clown i manipulació d’objectes impregnat d’humor serà In, de la companyia catalana ES. Al ritme de la música funk, la companyia de Vila-real La Fam convertirà amb The wolves els carrers de Sueca en una jungla del consum, el poder i la fama a través de 4 brokers xanquers. El Taller Municipal de Teatre de Sueca realitzarà una acció itinerant que jugarà amb la intimitat i emocions dels espectadors en El silenci de l’estima. I els francesos Le Snob & Ulik’s oferiran una celebració eclèctica per a deixar-nos portar amb la música i una hipnòtica coreografia que captivarà a grans i xicotets en Glisssssssssendo.

Una mescla de circ, clown i música articularan el muntatge dels francesos Les Güms, que arribaran a Sueca amb StoïK, espectacle poètic i divertit. El Circ Bover, procedent d’Illes Balears, crearà en Vincles complexes estructures amb canyes de bambú per a realitzar tota classe d’acrobàcies aèries en un muntatge reconegut amb el Premi FETEN 2016 al Millor Espectacle de Carrer. Finalment i dirigit al públic infantil, la Factoria Els Sánchez + Imaginary Landscape Factory (Benicarló) presentaran Xup-xup, espectacle en el qual tres cuiners elaboraran uns espaguetis amb música en directe.

Eines per a afinar el cos
En el seu vessant formatiu i pedagògic, el MIM oferirà una Classe magistral impartida per Clarie Heggen, eminència del teatre gestual i d’objectes, i directora des de fa quatre dècades de la companyia Théâtre du mouvement, qui aprofundirà en La teatralidad del movimiento. Per la seua banda, l’actor, creador, director teatral i integrant de la companyia francesa Théâtre du mouvement, Pau Bachero impartirà un taller dirigit a professionals i estudiants d’arts escèniques interessats a explorar nous camins en els quals el moviment és font de creació dramàtica.

A més de la programació, les jornades del MIM s’amplifiquen amb els Off-MIM, programació alternativa i “no oficial”, organitzada i patrocinada pels pubs, cafeteries i altres col·lectius o entitats de Sueca amb el suport promocional i tècnic del festival.

MIM


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.