La Diputació de València prestarà assistència tècnica al municipi d’Albalat de la Ribera per a redactar el seu pla general, tant l’estructural com el d’ordenació detallada, documents que permetran deixar arrere un planejament urbanÃstic basat en normes subsidià ries i definir les bases de creixement del municipi per als pròxims vint o trenta anys.
Des del 1992, les normes subsidià ries d’Albalat de la Ribera s’han modificat fins a dènou vegades, per això Felip Hernandis, alcalde del municipi, va considerar que era el moment d’escometre la redacció d’un pla general que marcara les lÃnies de futur per al seu poble. «TenÃem clar que calia fer-ho sà o sÃ, i està vem convençuts que la millor opció era fer-ho a través de la Diputació de València, ja que els seus tècnics tenen l’experiència necessà ria per a dur a terme un projecte d’aquesta envergadura, i a més ens oferia l’oportunitat de, per ser un municipi de menys de 5.000 habitants, obtindre una subvenció del 40% a fons perdut» —ha dit Hernandis.
L’assistència tècnica de la Diputació consisteix en la contractació de l’equip redactor, la coordinació dels treballs per una arquitecta provincial i, en el cas dels municipis de menys de 5.000 habitants, com Albalat de la Ribera, l’assumpció del 40% del cost de la redacció del pla general.
De l’import que han d’abonar els ajuntaments, només el 10% s’aporta al principi, i es deixa el 90% restant per al moment en què el pla general estiga completament acabat, cosa que suposa un avantatge afegit per als ajuntaments.
Una de les particularitats que hauran de tindre’s en compte durant la redacció del pla general d’Albalat de la Ribera és l’existència de zones inundables.
Un pla urbanÃstic, turÃstic i industrial
La Diputacióva publicar el mes de juliol passat el procediment obert per a contractar els treballs de redacció, l’import mà xim dels quals és de 150.000 euros i el termini mà xim d’execució, de sis anys, amb les pròrrogues incloses.
El pla general és el document que preveu les possibilitats de creixement d’un municipi en els à mbits urbanÃstic, turÃstic i industrial. Per tant, és un instrument bà sic sense el qual no és possible el desenvolupament de la localitat —tal com explica José Luis Romero, tècnic del Servei d’Assistència Tècnica a Municipis. La seua elaboració, no obstant això, és un procés complex i llarg que requereix la implicació coordinada d’un equip de professionals experimentats que ajude a encaixar les previsions i els desitjos dels ajuntaments amb les exigències legals en matèria d’urbanisme i medi ambient vigents en cada moment. Una prova d’aquesta complexitat és que, els darrers deu anys, s’han aprovat tan sols deu plans generals en la provÃncia de València, només un els darrers tres anys. Per aquesta raó, el paper coordinador de la Diputació resulta fonamental, sobretot per als municipis més xicotets, ja que la professionalitat i l’experiència acumulada durant anys pels tècnics provincials els permet prestar un assessorament valuós als ajuntaments i exercir de mediadors qualificats entre aquestos i els equips redactors.
Un total de 45 plans generals
En l’actualitat, el Servei d’Assessorament i Assistència Municipal, que dirigeix la diputada Conxa GarcÃa, està prestant assistència tècnica per a elaborar els plans generals de quaranta-cinc municipis de la provÃncia de València.
«El nostre objectiu principal és cobrir els treballs tècnics que els ajuntaments no tenen capacitat d’assumir per falta de personal i recursos, i la nova Diputació es bolcarà amb tots ells per a preparar i tramitar professionalment i à gilment les soÅ€licituds d’assistència tècnica que requerisquen» —ha declarat GarcÃa.
Diputació de València