La ‘Penya Els Carreters’ d’Almussafes torna a recórrer els termes de pobles de l’entorn

La ‘Penya Els Carreters’ d’Almussafes torna a recórrer els termes de pobles de l’entorn

Per tercer any consecutiu, la ‘Penya Els Carreters’ d’Almussafes ha celebrat aquesta primera setmana d’agost una sèrie de romeries que els han portat a recórrer amb carro i cavall el terme municipal d’algunes de les localitats més properes.

carreters-almussafes-2016-2

La idea, ara, és implicar els més joves

En elles, a més dels propis socis, han participat amics arribats d’altres parts d’Espanya, els qui han gaudit del paisatge de l’horta i de la gastronomia valenciana en els dinars amb els quals donaven per concloses cadascuna de les etapes. Com amb la festa de Sant Antoni i els concursos de tir i arrossegament, amb aquesta activitat pretenen preservar aquesta tradició valenciana i evitar que desaparega.

Des que l’any 2000 es creara l’associació ‘Penya Els Carreters” a Almussafes, l’entitat ha lluitat per mantenir viva la tradició de comptar amb cavalls per a llaurar i per a passejar-los, rememorant l’època en la qual els equins s’utilitzaven com a mitjà de transport.

Una de les últimes iniciatives a incorporar-se al programa d’activitats desenvolupat pels seus membres és la romeria d’estiu, que des de fa tres anys es realitza durant la primera setmana del mes d’agost. Des del passat dilluns 1 i fins a hui divendres 5, els socis han realitzat cinc recorreguts per l’entorn d’Almussafes.

Les rutes, d’entre 7 i 8 quilòmetres cadascuna, els han portat cada dia un lloc diferent. Així, el dilluns es van traslladar fins a la marjal, el dimarts al Portell de Sollana, el dimecres a la casa d’un amic situada en l’horta, el dijous al canal del transvasament Xúquer-Túria, en la carretera que porta a Alfarp, i hui divendres han passejat pel terme municipal de Picassent, transitant pels voltants de la presó i el camp de golf situat en la localitat veïna.

Cada jornada s’iniciava al voltant de les 7:30h i finalitzava passat el migdia, moment en el qual els romers aprofitaven per a llavar als cavalls, refrescar-los i donar-los de menjar abans de deixar-los descansar en l’ombra dels arbres situats en el Parc Rural d’Almussafes, seu de l’entitat.

Als integrants de la ‘Penya Els Carreters” els han acompanyat aquests dies en les celebracions gent procedent de localitats properes però també de Benissa i fins i tot de Madrid i Eivissa, formant un nodrit grup d’aficionats a aquesta tradició que sumaven al voltant de dues dotzenes de persones. Tots ells finalitzaven cada etapa amb un dinar de germanor cuinat per ells mateixos.

“La nostra intenció és preservar un costum tan valencià com la dels carreters, aqueix que van ajudar a consolidar els nostres pares i iaios, que es veja que segueix existint i evitar que es perda”, explica el president de l’entitat, José Vicente Benavent.

Per a aconseguir-ho, a més d’aquesta romeria, també col·laboren en la festa de Sant Antoni i organitzen concursos de tir i arrossegament. Ara, estan preparant una nova iniciativa amb la qual pretenen involucrar als més joves en aquesta afició. A partir de la pròxima tardor, volen promoure una activitat per a ensenyar-los a les noves generacions totes les qüestions relacionades amb el món del cavall, la qual cosa asseguren, “contribuirà de manera notable a preservar una part important de la nostra història”.

Ajuntament d’Almussafes


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.