Cullera restaura i recupera el toc manual de la campana del Museu de l’arròs

Cullera restaura i recupera el toc manual de la campana del Museu de l’arròs

La campana del Museu de l’arròs de Cullera torna a sonar i ara ho fa amb un so tradicional. La peça, d’uns 30 kg de pes i fosa el 1999, ha estat restaurada en dues fases, gràcies a la iniciativa de la regidoria de Patrimoni Històric i Museus que gestiona Amparo Jover.

La primera part de la recuperació ha consistit en la baixada de la campana de l’espadanya, on es trobava en un estat regular de conservació. Estava instal·lada a una biga de fusta fixa que no permetia el seu moviment. Tan sols podia tocar a través d’un electromartell, que a més a més no funcionava. La campana presentava brutícia, no només de les partícules de pols que es depositen al llarg dels anys a la seua superfície sinó inclús de pintura per la banda que dóna a la façana.

La peça fou trasllada als tallers municipals on va ser dipositada. A més, es va iniciar una proposta de socialització del patrimoni campaner, involucrant a jóvens participants en el programa municipal de fusteria, que sota la direcció del tècnic Enric Martí, s’han encarregat de reconstruir la truja de fusta per a la campana amb materials resistents i adaptats a les condicions necessàries.

A través d’una xarrada per part d’Eliseu Martínez Roig, gestor de patrimoni i campaner de la Catedral de València, els jóvens foren introduïts al significat del llenguatge de les campanes i conegueren com el seu treball en fusteria s’aplica al model de restauració de campanes actual, que implica la reposició de les truges (contrapesos) de fusta tradicionals. Les truges de fusta milloren la qualitat del so de les campanes a més que atenuen els nivells de vibració que transmeten les campanes al ser mogudes.

Nova acústica
La segona fase, realitzada per l’empresa especialitzada Electrorecamp SL, ha consistit en la neteja del bronze. Esta intervenció es realitza per tal de recuperar l’acústica. Netejant la superfície externa i interna, s’eliminen les capes de brutícia que afecten a la potència sonora.

Així, es recupera la sonoritat original del moment de ser fosa. Durant eixa fase també es construïren els ferratges necessaris per acoblar la campana a la seua truja i la instal·lació tant dels eixos com de rodaments, que permeten el seu moviment oscil·lant, conegut com el mig vol, el toc característic de les xicotetes campanes d’ermites.

També s’ha construït un nou batall, ja que abans no en tenia cap. Esta mateixa empresa ha sigut l’encarregada de tornar a pujar i instal·lar la campana al seu lloc, garantint la seguretat del conjunt.

Durant el dia de la festa dels Sants de la Pedra, el 30 de juliol de 2016, la campana va ser beneïda i pujada, i es va tocar per primera volta al acabar la celebració litúrgica. El toc a mig vol es pot realitzar des de dins del temple gràcies a una corda de gran llargària.

Amb esta restauració es recuperen els valors materials amb la restitució de la instal·lació tradicional i els valors immaterials de l’instrument, ja que la campana torna a sonar com és tradicional a ermites i temples més menuts.

Ajuntament de Cullera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.