La Unió reclama cremar la palla de l’arròs en les zones amb ‘Leersia’ i aigües anòxiques

La Unió reclama cremar la palla de l’arròs en les zones amb ‘Leersia’ i aigües anòxiques

La Unió de Llauradors ha demanat a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural que permeta la crema de la palla de l’arròs en totes les zones afectades per la gran incidència de la planta gramínia Leersia Oryzoide i per l’elevada quantitat de matèria orgànica del sòl que provoca aigües anòxiques i problemes amb fongs i malalties.

leersia-camps-arros-sueca-1

La Leersia Oryzoide, altra planta invasora als arrossars

Enguany es detecta molta més Leersia que en anteriors, sobretot en les zones més altes del Parc Natural de l’Albufera. Els arrossers ja vénen informant als serveis de Sanitat Vegetal de Conselleria, a instàncies de La Unió, de tots els polígons i parcel·les on s’observa la presència d’aquesta planta que es menja la collita a mesura que creix.

Un altre greu problema detectat en les zones productores arrosseres és la gran quantitat de matèria orgànica existent en el sòl, que supera de mitjana un 2% del que es consideraria normal i que fins i tot arriba fins al 9% en determinades zones. Aquest excés de matèria orgànica, en concret nitrogen, és la causa principal de les aigües anòxiques que generen greus problemes de fongs i malalties en les arrels del cultiu i que obliga a l’arrosser a tractar després amb fungicides específics.

Per tots aquests problemes excepcionals, La Unió ha demandat a Conselleria que permeta la crema de la palla de l’arròs en totes aquelles zones amb Leersia i aigües anòxiques. La tendència, tant en el conjunt de La Unió Europea com a Espanya, va encaminada a aquesta permissibilitat. De fet l’Ordre 7/2016 de 18 d’abril, de la Conselleria d’Agricultura, per la qual es regula l’aplicació de la condicionalitat, cita en la seua norma 20 que “no podran cremar-se restolls en el territori de la Comunitat Valenciana excepte per raons fitosanitàries, amb excepció dels restolls i restes de collita d’arròs, dacsa i sorgo conreats en regadiu i en sòls saturats de matèria orgànica, com és el cas dels marjals”

Aquesta clara situació d’excepcionalitat en les zones productors arrosseres de la Comunitat Valenciana són argument suficient perquè la Conselleria realitze un informe de la incidència de la Leersia i de la saturació de matèria orgànica en els sòls, amb la finalitat que el productor puga sol·licitar la crema de la palla i s’establisca un pla de cremes controlat que beneficie a tots.

En aquest sentit Enric Bellido, responsable de l’arròs de La Unió, indica que “el foc no deixa de ser un element més de la naturalesa i exerceix una acció beneficiosa sobre el medi ambient, si s’empra com a mitjà d’eliminar, no solament la palla de l’arròs, sinó també les llavors i espores de les futures plagues”.

La Unió de Llauradors

arrossars-inundats-cullera

Arrossars inundats al terme de Cullera

Cullera demana la crema de la palla en detectar el triple de matèria orgànica als arrossars
La regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament de Cullera ha posat hui damunt la taula un nou argument que avala la sol·licitud realitzada pel municipi a la Conselleria per a què autoritze enguany la crema de la palla de l’arròs: l’increment desorbitat de la matèria orgànica als arrossars per sobre dels límits acceptables.

marc-joan-agost-2016

Marc Joan

El regidor delegat de l’àrea, Marc Joan, manté que a algunes terres del terme municipal el percentatge de matèria arriba fins al 8,5 % quan els nivells normals se situen al voltant del 3 %.

L’edil ha mantingut recentment una reunió amb els responsables de la sectorial de l’arròs de la Unió, Enric Bellido i Josep Grau, per a analitzar la problemàtica de la palla de l’arròs. «Els informes que ens transmet el sindicat assenyalen que la situació es preocupant al nostre terme municipal, una situació que es repetix a molts altres indrets del Parc Natural de l’Albufera amb percentatges que van del 6 al 8,5 %», explica Joan.

El regidor argumenta que este augment s’ha produït després de set anys de la prohibició generalitzada de crema, pràctica que contribuïx a la disminució de matèria orgànica al sol dels arrossars.

Per eixe motiu, el responsable d’Agricultura estima «imprescindible» que la Generalitat autoritze la crema controlada enguany i que es treballe per a què en anys vinents es busquen alternatives al mètode tradicional com ara la retirada per tal de donar-li altres usos.

Cal recordar que per unanimitat de tots els grups polítics, el ple de Cullera ha sol·licitat a la Generalitat autorització per cremar la palla de l’arròs de forma controlada a tot el terme per a esta campanya. A banda de l’increment de matèria orgànica, es pretén combatre eficientment les plagues que afecten i dificulten el creixement del cultiu.

La que més costa d’eradicar és el tipus denominat Leersia oryzoides. Esta planta, detectada en un principi a Sollana, es va intentar eliminar amb l’ús d’herbicides. Ara com ara, malgrat les mesures aplicades, està ja dispersa per la majoria de termes que conformen el Parc de l’Albufera.

La Leersia oryzoides té una propagació ràpida, ja que l’aigua facilita que les llavors arriben a parcel·les veïnes i perquè alguns trossos de planta es queden incrustats a les màquines agrícoles, que si no es netegen suficientment, els transporten d’un camp a un altre, implantant-les.Tot açò explica que es considere adequat prendre esta mesura i demanar-ne l’autorització.

Ajuntament de Cullera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.