La Plataforma Pont de Ferro de Fortaleny presenta al·legacions a la primera fase del projecte de rehabilitació del pont que uneix els termes de Sueca i Fortaleny sobre el riu Xúquer. Entitats integrants d’aquest ampli col·lectiu de Sueca, Corbera i Llaurí, presenten aquestes al·legacions de manera constructiva amb la finalitat de “millorar el projecte i amb l’objectiu de garantir la seua execució completa en el mínim espai de temps possible”, segons afirmen.
Denuncien en primer lloc que l’Àrea de Carreteres de la Diputació exposa al públic la primera fase d’un projecte de dues etapes sense fer públic els detalls de la segona de les fases. La segona part del projecte, promès per les institució provincial, és la instal·lació d’una passarel·la d’enllaç del pont sobre l’A-38 i l’accés a aquesta des de Sueca. “Fa l’efecte que a la segona fase del projecte no se li dóna la importància que requereix, quan és aquesta la que realment té una utilitat pública”, exposen en les seues al·legacions.
La il·luminació per als usuaris és un altre dels aspectes no contemplats en l’obra que ara s’ha sotmès a exposició pública. “Haurien d’aplicar-se criteris d’economia, sostenibilitat i anti-contaminació lumínica, utilitzant per a açò energies 100% renovables com a xicotets generadors eòlics o plaques solars fotovoltaiques”, expressen.
També criden l’atenció en el fet que en aquesta fase, que és bàsicament patrimonial, no apareix referència alguna a la recuperació dels murets o muralletes de carreus, “manpostería” o maçoneria ordinària o “careada” que existia en la rampa d’accés. Van ser substituïts per barreres de seguretat o “quitamiedos” metàl·lics, possiblement en 1990, amb la finalitat d’eixamplar la calçada. I suggereixen que des de la Diputació, s’activen els mecanismes necessaris per a l’engegada d’una Taller d’Ocupació de maçoneria i construccions en pedra natural, bé a través dels ajuntaments afectats, Fortaleny i Sueca, bé a través de la Mancomunitat de la Ribera Baixa, o bé la pròpia Diputació.
Aquesta acció de de caràcter formatiu i laboral aconseguiria dos objectius: d’una banda retornar la rampa de pujada al seu aspecte original i per un altre s’aconseguiria formar a persones sense ocupació en una especialitat que podria permetre’ls obrir-se camí en el mercat laboral”.
Finalment recorden que els ponts són hàbitats de vertebrats i invertebrats que es valen de les seues esquerdes o escletxes, i molt especialment, de ratetes penades, mamífer insectívor beneficiós la població del qual es troba en franca recessió. Per açò, confien que els tècnics mediambientals de l’ens provincial duguen a terme un rigorós control mentre es realitzen les obres.
Plataforma Pont de Ferro de Fortaleny