Reunió de la Comissió d’Agricultura de l’Albufera per la crema de la palla de l’arròs

Reunió de la Comissió d’Agricultura de l’Albufera per la crema de la palla de l’arròs

Este dimarts ha tingut lloc en el Parc Natural de l’Albufera la primera reunió de la Comissió d’Agricultura al voltant de la problemàtica de la palla de l’arròs. La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sueca, Isabel Jiménez, va estar una de les assistents a la trobada que va comptar també amb l’assistència de representants del món de l’agricultura i d’altres ajuntaments de municipis veïns del Parc Natural, on també es porta a terme esta pràctica.

La nova directora del Parc Natural de l’Albufera, Paloma Mateache, va estar l’encarregada d’inaugurar la trobada amb la seua intervenció. Mateache va donar caràcter de mesura excepcional a esta pràctica per tots els inconvenients que suposa. La crema de la palla, segons que va explicar, significa l’increment d’emissions de CO2 en el nostre entorn natural i això comporta alhora efectes nocius sobre la salut de les persones i dels paratges naturals.

La directora es va mostrar partidària d’explorar la via de les alternatives que es plantegen al PDR, el Programa de Desenvolupament Rural. En este sentit va apuntar a dos possibilitats, recollir la palla, tot aconseguint revalorar el cost d’esta matèria com a recurs o bé fanguejar, una mesura que va rellevar a un segon plànol, tot considerant també els inconvenients que suposa com ara les restes de matèria orgànica que queden al sòl o l’eutrofització que produeix en l’aigua, que comporta el creixement massiu d’algues al llac.

Mateache va proposar establir un nou criteri per atorgar les subvencions prioritzant sempre aquelles accions que resulten beneficioses o respectuoses amb el medi ambient i l’agricultura i també, alhora, els treballs que comporten una major despesa.

Per la seua banda, els representants del col·lectiu d’agricultors, que no es van mostrar convençuts amb cap de les propostes, van insistir en la manca de rendibilitat de les parcel·les agràries. Miguel Minguet, en representació de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), va apostar per la crema programada de la palla. D’altra banda, Josep Grau, de la Unió de Llauradors i Ramaders, va assegurar que no hi hauria temps a modificar el PDR pel què va apostar per buscar l’equilibri, una idea en la que també va incidir Manolo Planells, de la Sèquia de l’Oro, tot assegurant que no hi ha una solució única. Des de de la Comunitat de Regants, en canvi, el seu president, José Pascual Fortea, va assenyalar la crema de la palla com a la solució més efectiva, tot i que va exigir un control més exhaustiu de les aigües.

“Esta ha estat una primera presa de contacte, un acostament de totes les postures dels col·lectius implicats. El repte ara és aconseguir l’equilibri i trobar la solució òptima tant per als llauradors com per al medi ambient entre les noves fórmules” ha apuntat la regidora de Medi Ambient, Isabel Jiménez.

El pròxim 30 de setembre, la comissió tornarà a reunir-se per valorar la informació recollida i els costos de les diferents actuacions que s’han dut a terme. En la reunió es va recordar a tots els presents les restriccions a la crema que s’assenyalen a la nova Llei de Prohibició de Cremes de la Direcció General d’Emergències. El nou document prohibeix explícitament la crema de la palla en terreny forestal i en un radi de 500 metres al seu voltant fins el pròxim 15 d’octubre. Estos terrenys inclouen els paratges naturals de la Devesa, la Muntanyeta dels Sants o la zona limítrof amb el llac de l’Albufera, entre d’altres.

Ajuntament de Sueca


 

 

 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.