Joves suecans van vetlar per la tortuga que desovà a la platja de les Palmeres

Joves suecans van vetlar per la tortuga que desovà a la platja de les Palmeres

La tortuga babau que la nit del dissabte va dipositar 89 ous en la platja de Les Palmeres, en el terme de Sueca, no va estar sola. Un grup de joves suecans van ser els espontanis encarregats de protegir l’animal marí.

ous-tortuga-les-palmeres-juliol-2016

Els ous van ser traslladats per tècnics a una zona segura

Carles Martí, de 27 anys, i la seua parella, Rut Roselló, de 25, donaven una volta pel passeig marítim passades les 23 hores. “Eixirem després de sopar i havíem quedat amb uns amics per a prendre alguna cosa”, explica Carles. En un moment donat el jove es va sorprendre en veure com l’animal eixia de l’aigua. “Immediatament vaig cridar al 112 per a informar de la seua presencia, en unes condicions fora de les habituals”, recorda. Tot seguit van avisar als seus amics perquè els acompanyaren en la custòdia de la tortuga.

Des del 112 van engegar el protocol habitual en aquestes ocasions. “Va acudir de seguida la Policia Local de Sueca, la Guàrdia Civil i em van cridar des de la Conselleria de Medi ambient”, explica. I es va activar la Xarxa de Varament, en la qual participen tècnics i biòlegs de l’Oceanogràfic, la Universitat de València i la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

A través del mateix telèfon d’emergències li van preguntar per les característiques de l’animal marí, i el seu comportament, si estava quieta o en moviment, i “em van explicar que si les tortugues estan ferides o malaltes, normalment queden encallades en l’aigua”, va relatar el jove. “Aquesta, en canvi sí que estava entrant cap a l’arena, la qual cosa significava que anava a pondre els ous”, va dir. També li van demanar que intentara protegir a l’animal de la gent, impedir que s’acostaren molt a ella, que no li feren fotos amb flaix, perquè poguera posar els ous tranquil·lament.

Carles explica que després d’eixir de l’aigua es va endinsar en l’arena fins a arribar a uns quatre o cinc metres del passeig marítim. “Va recórrer un bon tros”, observa. El grup d’amics del que formen part Carles i Rut van estar custodiant a l’animal perquè no entrara a l’aigua. “Vam seguir les indicacions i li vam posar un jersei al cap per tal de tapar-li els ulls i que es desorientara i no ens mossegara, i així vam estar fins que van arribar els biòlegs i es van fer càrrec d’ella”, explica. “Tenia molta força”, afig el jove. “Ens van demanar que no li permetérem tornar a l’aigua fins que no arribaren”.

Va arribar un expert de la Universitat de València, un de la Conselleria de Medi Ambient, i un veterinari de l’Oceanogràfic. La seua presència es va produir entre les 2:30 i les 3 hores de la matinada. Van arreplegar els ous i li van col·locar un microxip, una placa identificativa i li van extraure mostres de sang. Segons aquests experts l’animal media 110 centímetres, comptant el cap i la closca i pesava aproximadament 100 kg.

Disset dels ous es van traslladar a l’Àrea de Recuperació del Oceanogràfic ARCA del Mar, on seguiran de forma segura el procés d’incubació. A la resta se li ha habilitat un niu en la platja del Saler, al costat del Parador. En aquesta zona segura seran supervisats fins a la seua eclosió, que tindrà lloc, aproximadament, en dos mesos.

Carles prepara oposicions per a la Policia Nacional. Tant ell com Rut i la resta d’amics es mostren orgullosos i satisfets per haver col·laborat perquè els ous d’aquesta tortuga babau (Caretta caretta de nom científic) ara estiguen en lloc segur lluny dels riscos que en aquest cas podrien suposar els banyistes que involuntàriament trepitjaren el niu de la posta o la maquinària que diàriament neteja les platges en aquesta època de l’any. “Va ser tota una aventura i una bona experiència”, afirma, al mateix temps que considera “important que els ciutadans col·laborem i quan vegem algun cas excepcional donem avís”.

Eva Melero


 

  1. […] 5 juliol, 2016. Joves suecans van vetlar per la tortuga que desovà a la platja de les Palmeres […]

    Reply
  2. […] tracta dels ous que reservaren del niu localitzat i protegit per uns joves de Sueca mentre la mare els ponia al juliol de l’any passat en la platja de les Palmeres. La resta de […]

    Reply

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.