Balanç de sis mesos a la Regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament de Cullera

Balanç de sis mesos a la Regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament de Cullera

Ara que fa 6 mesos que Compromís per Cullera va entrar a formar part de l’equip de govern local, ha arribat el moment de fer un primer balanç de la feina realitzada durant este temps en les diferents àrees que gestionem. En el cas de l’àrea d’Agricultura, un sector econòmic clau per a la nostra localitat, pensem que podem estar relativament satisfets per les accions que s’han dut a terme.

En este sentit, Compromís per Cullera va ser l’únic partit polític que es va presentar a les eleccions amb un programa electoral propi per a l’àrea d’Agricultura, que estava format per 32 punts i en la redacció del qual van participar al voltant de 30 persones lligades al camp: llauradors, jornalers, propietaris de terrenys rurals, sindicalistes del camp… Després de 6 mesos podem vore com d’estos 32 punts ja n’hem dut a la pràctica un total de 15, el que respresenta casi el 50% del nostre programa electoral d’Agricultura.

El punts que ja hem aplicat són: l’adquisició d’una pala per al Consell Agrari, la creació del Banc de Terres de Cullera, l’aplicació de la normativa municipal per al manteniment dels terrenys de cultiu, la recuperació de la nau del Prado per a poder instal·lar la maquinària del Servei de Camins rurals. S’han exigit, i s’han aconseguit, subvencions per a poder asfaltar camins del nostre terme, s’ha iniciat un pla local de formació agrària amb l’organització de cursos i xarrades formatives, s’ha centralitzat per part de l’Ajuntament l’organització per a l’obtenció del carnet per a la utilització de fitosanitaris. També s’ha augmentat la vigilància al camp, impulsant la coordinació entre la Policia Local i la Guàrdia Civil. En breu s’aplicarà el tancament de camins per a previndre els robatoris i estem treballant per a prioritzar la vigilància durant les campanyes de recol·lecció del meló i de la taronja, amb una major dotació d’efectius de la Policia Local, de la Guàrdia Civil i de la Policia Autonòmica. Alhora, estem impulsant l’agricultura com a sector econòmic local front a l’atur i la crisi i, mentre, treballem per a millorar el reconeixement social de les llauradores i dels llauradors.

Una vegada fetes estes accions que consideràvem que eren bàsiques i urgents, pensem que cal dur a terme una política agrícola coordinada i que aglutine tots els esforços cap a l’objectiu que ha de ser el fer de l’agricultura un sector econòmic viable i atractiu, que al mateix temps que genera riquesa, preserva el territori i l’entorn natural.

Així doncs, estem preparant un Pla de dinamització agrícola que esperem presentar a l’inici del nou curs i en el qual treballarem en diversos fronts: facilitar el contacte amb l’administració, potenciar la venda directa a través dels canals curts de distribució, posar en valor els productes de l’horta de Cullera, facilitar la insal·lació de joves agricultors, dones i persones aturades i millorar i potenciar la formació com a eina clau per a millorar la viabilitat de les explotacions agràries.

Pel que fa a la part relacionada amb l’administració i la venda dels productes, s’obrirà un despatx al Prado on el mateix regidor Marc Joan atendrà personalment les persones que ho desitgen, independentment de les reunions del Consell Agrari. A més, estem treballant per a reobrir el Prado com a punt de venda directa dels llauradors. En este sentit, volem obrir una via de col·laboració amb els hostelers de Cullera per tal que adquirisquen els productes de temporada directament a través dels llauradors i per tal de promocionar-ho, des de la Regidoria d’Agricultura atorgarem un distintiu als bars i restaurants que així ho facen. A més, com ja hem anunciat en unes altres ocasions, volem acostar el camp a la ciutat i treballem per a realitzar un mercat de la fruita i la verdura de Cullera obert al públic en general, una vegada a la setmana, que es pot convertir en un altre atractiu turístic per al nostre poble.

Per que fa a la formació i la nova instal·lació, des de la Regidoria d’Agricultura ens hem marcat diferents objectius, com ara l’elaboració d’un nou Pla de formació agrària de setembre del 2016 a juny del 2017, amb cursets i xarrades que s’impartiran tant des de l’Institut Valencià de la Innovació Agrària (IVIA) com pels sindicats agraris i resta d’entitats vinculades al camp valencià. Al mateix temps, volem que la Conselleria d’Educació instal·le el Mòdul de capacitació agrària al nostre poble, per tal de poder formar tècnics agrícoles i que Cullera es convertisca en un referent en este sentit, com a mínim, a nivell comarcal.

Per últim, estem treballant en l’obertura d’un Punt d’Informació i Orientació Agrària, on els llauradors podran informar-se sobre qüestions diverses. A tall d’exemple, estem elaborant un índex de parcel·les abandonades per tal de fomentar la seua inclusió al Banc de Terres i que els llauradors es puguen posar en contacte amb els seus propietaris. També estem confeccionant un registre per tal que les persones que comencen la seua instal·lació sàpiguen on poden dirigir-se per a oferir els seus productes, subvencions a que es poden acollir, administració a la que s’han de dirigir, etc.

De manera que, com ja s’ha dit, pensem que podem estar satisfets per la tasca que hem dut a terme durant els primers 6 mesos de govern local, però encara queda molt treball per fer per tal de recuperar un sector econòmic productiu que pot generar ocupació de qualitat durant els 12 mesos de l’any i que durant els últims 12 anys va estar abandonat per l’anterior govern local..

Marc Joan i Corihuela
Regidor d’Agricultura i Prado


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.