Dins de les seus XXXVII jornades anuals, l’associació RÃos con vida, degana en la defensa dels rius espanyols i la pesca recreativa sostenible, va lliurar el passat dissabte a Cañete (Cuenca) els seus premis anuals. Aquestes jornades i els premis RÃos Vivos/RÃos Muertos 2016 han tingut com a principals protagonistes la protecció i restauració dels rius i la seua biodiversitat natural.
El Premi RÃos Vivos s’atorgà a Xúquer Viu, com a exemple de la unió dels pobles de la Ribera entorn de la protecció i recuperació ambiental del riu Xúquer i l’Albufera en particular, i de tots els rius de la demarcació del Xúquer en general.
L’embrió d’aquesta associació, la lluita contra el transvasament Xúquer-Vinalopó, a 100 quilòmetres de la desembocadura, que amenaçava la supervivència del riu, va donar inici en 2003 a tot un moviment social que segueix en auge i avui aconsegueix tots els ordres de la problemà tica d’aigües i rius que un col·lectiu conservacionista i ecologista pot plantejar, per la qual cosa és ara mateix un gran referent d’organització civil i un exemple a seguir.
A més, Xúquer Viu és una entitat afà i amiga, amb la qual ens uneixen sòlids llaços de mutu reconeixement i suport, i amb els membres del qual ens sentim germanats com a fills d’un mateix riu.
El Premi RÃos Muertos s’atorgà a la Comunitat General de Regants de la Sèquia Major de Sagunt, com a exemple negatiu d’ús abusiu de l’aigua i captura del regulador. Aquesta Comunitat de Regants té derivat i prà cticament dessecat el 44% del riu Palà ncia, des del naixement fins a la seua desembocadura, a través d’una sèquia de formigó, i sembla incapaç si més no de dialogar i posar una mica de la seua part per a acabar d’una vegada amb tal destarote i il·legalitat, malgrat les nostres reiterades denúncies.
Esperem i desitgem que aquest amarg guardó servisca d’estÃmul a aquesta Comunitat de Regantes per a un canvi de mentalitat que incorpore el ben comú que suposen els rius vius com un objectiu essencial en l’exercici de la seua responsabilitat social i en compliment de la legislació vigent, donant passos ferms i decidits per a l’adequació ambiental de les seues prà ctiques productives i de la concessió pública que aprofiten, que els permeta adaptar-se a la realitat dels recursos hÃdrics disponibles i a un règim de cabals d’acord amb els requeriments ecològics del riu Palà ncia, que la Confederació Hidrogrà fica competent hauria d’imposar sense més demora ni vacil·lació.
RÃos con vida