‘Crònica de la Gran Guerra. L’arxiu de Tànger’ s’exposa a la Casa de l’Ensenyança de Cullera

‘Crònica de la Gran Guerra. L’arxiu de Tànger’ s’exposa a la Casa de l’Ensenyança de Cullera

La sala d’exposicions de la recentment reoberta Casa de l’Ensenyança de Cullera bull d’activitat cultural. El pròxim divendres s’inaugura l’exposició dedicada a la Primera Guerra Mundial. Sota el títol ‘Crònica de la Gran Guerra. L’arxiu de Tànger’, es tracta d’una selecció de 40 imatges de la col·lecció bèl·lica de la Casa de la Imatge a Logronyo dedicades a la I Guerra Mundial. El fil narratiu recorre el periple d’un oficial pel front deixant constància dels paisatges de la guerra, dels dirigents i els dirigits.

L’arxiu va ser rescatat en un mercat ambulant de Tànger el 1999, on hi era custodiat en deu xicotetes caixes de fusta. Cadascuna contenia unes cinquanta plaques de vidre. Tot són negatius estereoscòpics, una especialitat fotogràfica que permetia vore les fotos en tres dimensions. El fet que siguen els originals negatius indica que pertanyien al mateix fotògraf, ja que no podien ser còpies comercials donat que lògicament sempre eren en positiu. De fet, estes imatges són completament inèdites i mai van eixir de l’àmbit domèstic del seu autor.

Les fotos foren fetes entre el 1916 i el 1935. L’arxiu es dividix en dos grans blocs: el relatiu a la Primera Guerra Mundial, que reflectix l’estada de l’autor en el front en 254 imatges, i el referent a la postguerra fins al 1935, on retrata a la família en les seues excursions, vacances, etc.

Les imatges de la Guerra Mundial són d’un valor estètic i històric incalculable. Recorrent l’anomenat Front Occidental, l’oficial s’entreté a capturar tots els aspectes de la contesa, des dels moments banals i curiosos fins als cruels i descarnats. En el seu automòbil descobert, retrata armes estranyes o soldats abatuts. És la visió de l’oficialitat en guerra, analítica i distant, però amb un olfacte estètic excepcional.

L’estat de conservació de l’arxiu és bo, variant de l’acceptable a l’excel·lent amb escasses excepcions. Actualment es troba completament restaurat, catalogat i digitalitzat amb una càmera d’alta resolució mitjançant un procediment no agressiu. Després de la seua conversió digital ha sigut estudiat històricament imatge a imatge.

Els visitants podran gaudir de la mostra fins al 17 de juliol de forma gratuïta de dimarts a diumenge de 17 a 21 hores. La inauguració serà este divendres a les 19.30 hores. L’exposició l’organitzen la Diputació de València i la regidoria de Patrimoni Històric i Museus de l’Ajuntament de Cullera.

Ajuntament de Cullera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.