Francesc Fontbona dóna a Sueca dues pintures de l’artista local Salvador Pla i Bo

Francesc Fontbona dóna a Sueca dues pintures de l’artista local Salvador Pla i Bo

L’historiador de l’art Francesc Fontbona de Vallescar (Barcelona, 1948) ha visitat la capital de la Ribera Baixa recentment per donar al consistori suecà dues obres que conservava de l’artista local Salvador Pla Bo.

Es tracta de dues natures mortes, consistents en dos bodegons de flors. Són dues pintures a l’oli de dimensions reduïdes, de 18,5 X 28,7 centímetres cadascuna amb els respectius marcs.

Les pintures recullen, segons va assenyalar Fontbona, esta tradició pictòrica tan arrelada ací, a València, on l’Acadèmia Valenciana de Sant Carles, de la que Pla n’havia estat alumne, tenia fins i tot una assignatura específica de pintura en flors. Una tradició que es va estendre també de retruc a Barcelona i a Catalunya donat que, segons va apuntar l’expert, “l’Acadèmia de Belles Arts de Barcelona, en certa manera, és filla de l’acadèmia valenciana de Sant Carles, ja que va ser fundada el 1775 pel valencià Pasqual Pérez Mola. Ell va estar-ne el primer director i va fer una acadèmia seguint la pauta de la de València”.

Fontbona acumula una àmplia trajectòria amb una extensa aportació crítica i bibliogràfica, a més a més, és acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi des de 1987, membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans des de 1992 i forma part també de diferents acadèmies, comités científics i patronats. L’historiador explica que els quadres eren dels seus besavis i assenyala que va decidir donar-los a Sueca en el moment que va conéixer que no es conservava obra d’ell a la seua ciutat natal.

Divendres passat, l’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit i Fontbona, van signar l’acta de donació de les dues obres al despatx d’alcaldia. L’acte va comptar també amb la presència del regidor de Cultura, Vicent Baldoví; el director de la Biblioteca Municipal de Sueca, Joan Antoni Carrasquer i també hi va assistir el reconegut activista i promotor cultural, Eliseu Climent, qui va exercir d’intermediari en la donació.

L’alcaldessa de Sueca va voler agrair la donació en nom del poble de Sueca i va aprofitar l’ocasió per assenyalar també la necessitat de posar en valor el patrimoni local.

Salvador Pla (Sueca, 1848) va començar el seu aprenentatge artístic als dotze anys, a l’Acadèmia Valenciana de Sant Carles. En els seus començaments com a pintor floral va imitar el pintor català Francesc Domingo. El 1874 es va traslladar a Barcelona on va aconseguir la protecció de Pintado, un conegut mecenes de l’època. El suecà va participar a la ciutat comtal en l’Exposició de Belles Arts de 1877 amb quatre obres; i un any més tard, algunes de les seues obres van formar-ne part també en l’Exposició Nacional de Belles Arts, celebrada a Madrid.

L’artista es va especialitzar en la pintura de flors, bodegons, gerros i també se li coneixen algunes marines i retrats.

Ajuntament de Sueca


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.