El Govern de Sueca fa una valoració positiva de la primera consulta popular

El Govern de Sueca fa una valoració positiva de la primera consulta popular

Sueca ha conegut este dilluns els resultats de la primera consulta popular celebrada al municipi per preguntar als veïns de la ciutat sobre diferents qüestions relacionades amb les Festes Majors de la capital de la Ribera Baixa.

regidors-regidores-sueca-maig-2016

D’esquerra a dreta, Roselló, Masó, Tamarit, Benedito i Jiménez

El resultat d’esta primera consulta, organitzada per l’Ajuntament de Sueca, ha determinat que el consistori suecà deixe de finançar les “vaquetes” a partir de les pròximes festes de setembre. Així, una majoria de 1740 persones ha votat “No” a la pregunta ¿Creus que l’Ajuntament deu seguir pagant les vaquetes? front als 1315 veïns que s’han mostrat favorables.

Respecte a la segona pregunta, els votants han optat, per una diferència molt ajustada de 13 vots amb la segona resposta, mantenir la figura de la Festera Major i la seua Cort d’Honor. Esta ha estat l’opció més votada, amb 1.191 vots, mentre que la resposta que plantejava la creació d’una comissió de festes ha registrat un total de 1.178 vots i la tercera opció, que assenyalava que no es donava suport a cap de les dues anteriors, ha estat recolzada per 611 votants.

Un total de 3.071 persones han volgut estar-ne partícips d’esta primera consulta, d’elles 2.643 persones han emés el seu vot de manera telemàtica i la resta, 428 persones, han preferit l’opció presencial. Els participants en el procés, per tant, representen el 14,13% d’un cens total de 21.724 persones, majors de 26 anys i empadronats a Sueca.

Els resultats s’han fet públics este dilluns al saló de plens de l’Ajuntament de Sueca en un recompte públic que va estar a càrrec de funcionaris de l’Ajuntament i que es va dur a terme en presència de la Secretària General de l’Ajuntament, l’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit i representants dels grups polítics municipals Compromís, PSPV-PSOE, PP i GISPM.

Este dimarts, l’alcaldessa de Sueca, el regidor de Participació Ciutadana, Xavier Masó i el regidor de Festes, Pau Roselló, han donat compte dels resultats i han valorat este primer procés de participació ciutadana en una compareixença davant els mitjans de comunicació.

“Esta ha estat una bona iniciativa per polsar quin és el sentir de la ciutadania en dos qüestions el debat de les quals estava vigent al carrer, l’equip de govern en cap cas ha intentat confrontar res i si d’alguna cosa podem estar-ne ben orgullosos els suecans és perquè el debat, en esta consulta, ha demostrat un civisme impressionant, tant per part dels partidaris d’unes opcions, com de les d’altres” ha manifestat l’alcaldessa.

El regidor de Participació Ciutadana, Xavier Masó, s’ha mostrat també molt satisfet per la participació del poble de Sueca en esta iniciativa del consistori. “Un 14,13% total de participació, és una xifra més que considerable en el context que estem parlant, equiparable a la resultant d’altres municipis de població similar que han celebrat també una consulta sobre les seues festes”.

Masó, a més, ha remarcat que cal tenir en compte que esta és la primera vegada que se celebra a Sueca una iniciativa en este sentit i ha assegurat també que “este percentatge no pot ser de cap manera extrapolable a un procés electoral a l’ús, que compta amb els recursos dels partits polítics, les campanyes electorals que animen al vot i tot el ressò mediàtic i l’atenció generalitzada que acompanya habitualment les eleccions. Si s’ha de comparar, per tant, només s’hauria de fer amb els percentatges resultants d’altres processos similars que s’han desenvolupat en altres poblacions”. Tot seguit, Masó ha enumerat algunes de les xifres de participació resultants en altres municipis, tot demostrant que Sueca ha registrat un bon índex de participació en esta primera consulta.

“Esta és només la primera experiència i amb ella volem convidar-ne a la població a ser-ne partícips de les properes iniciatives que volem promoure en este mateix sentit” ha conclòs el titular de l’àrea de Participació Ciutadana.

Per la seua banda, el regidor de Festes, Pau Roselló, ha assegurat que tal i com es desprèn dels resultats de la consulta, el consistori deixarà de costejar els festejos amb “vaquetes” en les pròximes Festes Majors i mantindrà la figura de la Festera Major i la seua Cort d’Honor; això no obstant, ha reconegut que, en el cas de la segona pregunta, el resultat deixa entreveure la demanda d’una major participació ciutadana en les nostres festes i ha assegurat que des del consistori s’estudiaran noves formules per tal d’implicar més a la ciutadania en la festa del poble, tot i que respectant la figura de la Festera Major i la seua Cort d’Honor.

L’alcaldessa de Sueca, qui ha estat l’encarregada de tancar les intervencions, ha volgut donar compte també de la seriositat del procés i ha recordat que el consistori ha signat un contracte de confidencialitat amb l’empresa proveïdora d’este servei, amb el qual queda garantit el compliment de les mesures referides a la Llei Orgànica de Protecció de Dades. Segons ha assenyalat Tamarit, el contingut facilitat al proveïdor, fins complida la prestació del servei establert, ha estat només la relació de NIF de les persones amb dret a vot.

Així mateix, Tamarit ha volgut explicar també per què les persones empadronades en les entitats locals menors de El Perelló i El Mareny de Barraquetes no han tingut dret a vot. L’alcaldessa ha recordat que la Llei de Bases de Règim Local Valencià anuncia que una de les competències pròpies de les entitats locals menors és l’organització de festes i ha assenyalat també que no tindria sentit preguntar per estes qüestions als ciutadans que no contribueixen amb els seus impostos a les festes del nostre municipi.

Els ciutadans han pogut votar via telemàtica, des del passat dilluns 23 fins les 9:00 hores del passat divendres 27. El consistori, a més, va habilitar un punt de votació online al mateix ajuntament i ha oferit als ciutadans la possibilitat de depositar el seu vot directament a la urna a l’ajuntament, el passat divendres i dissabte, 27 i 28.

Ajuntament de Sueca

NOTÍCIES RELACIONADES:
El Govern de Sueca deixa de pagar les vaquetes i mantindrà la figura de la Festera Major

Compromís i GISPM de Sueca es “llaven les mans” darrere de la consulta de les vaquetes

El Govern de Sueca farà una consulta per decidir si han de fer vaquetes gratuïtes


 

  1. […] NOTÍCIA RELACIONADA: El Govern de Sueca fa una valoració positiva de la primera consulta popular […]

    Reply

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.