Taula rodona sobre la recuperació de rius i zones humides impulsada per moviments socials

Taula rodona sobre la recuperació de rius i zones humides impulsada per moviments socials

La política hidràulica impulsada per les confederacions hidrogràfiques al llarg del segle XX ha deixat una fonda petjada als rius ibèrics. La proliferació obres d’enginyeria, grans i menudes, destinades a emmagatzemar i derivar aigua o a rectificar i canalitzar els rius ha alterat completament les condicions morfològiques i la dinàmica fluvial de bona part dels rius peninsulars.

La presa de consciència científica i social de les conseqüències indesitjables d’aquest model ha anat afermant la voluntat de restaurar el funcionament natural dels rius i d’altres ecosistemes aquàtics, amb l’objectiu de recuperar el desenvolupament entrellaçat d’un conjunt de processos físics de transport i dipòsit de sediments, biològics i químics d’autodepuració o ecològics de creació i manteniment d’hàbitats per a una amplia xarxa d’espècies animals i vegetals. Aquest canvi de perspectiva és congruent amb la idea que el bon estat dels ecosistemes és una condició indefugible per a garantir tot un conjunt de serveis a la societat, que va més enllà dels derivats de l’ús sostenible de l’aigua per a activitats productives o d’abastiment humà i inclou altres de caràcter cultural, lúdic o de suport a processos vitals dels quals també es beneficiem els humans.

El trànsit d’una concepció hidràulica de la política del aigua a una visió més ampla basada en la complexitat dels ecosistemes aquàtics és però, lent i gens fàcil. En termes generals les administracions de l’aigua no han assumit el lideratge del canvi i actuen, quan ho fan, a remolc d’iniciatives dels moviments socials, que mostren, malgrat les dificultats, que la restauració de rius i zones humides és un objectiu possible i desitjable.

En aquesta taula redona es presenten diverses experiències que il·lustren les possibilitats de canvi en la gestió dels ecosistemes aquàtics, els resultats positius que es poden obtenir i els entrebancs que cal superar, amb la voluntat d’encetar el debat en la Ribera al voltant de la necessària restauració del riu Xúquer.

Programa Provisional
Experiències:
· Territori visió i intervencions al baix Arga i l’Aragón (Ebre)
· Segura‐Riverlink‐ Jorge Sanchez Balibrea (Asociación de Naturalistas del Sureste‐ANSE).
· LIFE‐Albufera‐ SEO‐Birdlife
Moderarà: Pere Merino AEMS‐ Ríos con Vida
Sueca, Divendres 27 de maig, 19:00 hores
Mancomunitat de la Ribera Baixa. Sueca.

Fundación Nueva Cultura del Agua


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.