
L’Empresa Ribera-Salud continua amb l’estratègia de derivar funcions pròpies de l’Hospital als centres d’A. Primà ria. Estos Centres de Salut, cada dia estan més saturats per les activitats sanità ries que li són pròpies i les desviades des de l’Hospital de La Ribera.
Començaren amb l’extracció de tampons de cerumen, una activitat fins a eixe moment, del Otorrinos i que passà a ser una activitat d’Infermeria d’A. Primà ria. Després han sigut les analÃtiques d’A. Especialitzada i de Preanestèsia , Electrocardiogrames de les consultes de Cardiologia i de Preanestèsia, Sellar amb Heparina mensualment els Port-a-cahts, extraccions venoses en Port-a-cath per quimioterà pia, Retinografies, Control de Sintrom, espirometries… Totes estes tècniques estan sobrecarregant l’activitat ordinà ria i la cartera de serveis de la Conselleria de Sanitat, lo que desvirtua els objectius de l’A. Primà ria de fomentar la Prevenció de la Malaltia i Promoció de la Salut, deixant-la en una mera activitat curativa i executora de tècniques derivades d’A. Especialitzada.
També s’estan incloent nous Programes d’Atenció als Pacients: Refar, Epoc, Insuficiència CardÃaca,…, que tampoc han sigut dotats de personal.
Si tenim en compte que la plantilla de personal dels Centres de Salut cada vegada és més reduïda, perquè les substitucions són menors i les funcions estan augmentant, el resultat és que es deuen de fer més activitats en menys personal. Esta situació deriva en una reducció de la qualitat assistencial a canvi d’aconseguir unes xifres d’activitat majors.
Des del mes de Febrer han instaurat el Programa d’Atenció al Pacient Crònic Complex, un Pla dissenyat per a portar el seguiment dels pacients que tenen moltes patologies, que han estat hospitalitzats i els envien al seu domicili o per evitar que vagen a l’Hospital, intentant que es tracten els seus problemes de salut des de sa casa. Les Urgències que tinguen les persones incloses a este Pla, de 22h a 8 h del matÃ, tenen que ser ateses telefònicament, pel personal d’Infermeria del Servei d’Urgències del CS de Carlet, on sols hi ha una persona per atendre a la població al Centre de Salut de Carlet i als domicilis de tot el Marquesat i a més a més té que atendre les Urgències dels pacients d’este programa.
CCOO comparteix que s’aproxime i es millore l’Atenció Sanità ria a la població, per a facilitar-li l’accés, però açò no pot ser a costa de deixar desateses les funcions pròpies de l’A. Primà ria.
L’A. Primà ria es va concebre com una estratègia per a evitar les malalties o poder retardar la seua aparició. La seua finalitat en fomentar l’educació sanità ria i promoure la prevenció de les malalties. Fomentar activament l’adquisició d’hà bits saludables de salut: No Fumar, Fer Exercici Regular, Alimentació Sana, Higiene Personal i Laboral, Educació Sexual, Vacunació…Estes activitats estan hui en dia relegades a un segon pla, ja que el personal està desbordat amb totes les noves funcions que li arriben, procedents de l’Hospital.
Per tot açò, demanen que s’augmente la plantilla de Personal per adequar-la a l’activitat real dels Centres de Salut, per a prestar una Sanitat de Qualitat i no s’envien més activitats de l’Hospital de La Ribera als Centres de Salut, sense que s’acompanye d’un augment de professionals.
Àngels López GarcÃa-Antón
Delegada de Sanitat de CCOO
Fotografia de Pablo Enzo