L’Associació de Veïns de Sansofà (LlaurÃ) es va reunir el mes d’abril amb l’alcaldessa del municipi, Ana Maria González, seguint a un conjunt de reunions prèvies per a anar tractant el tema de la legalització de la urbanització situada en la muntanya de Llaurà i que engloba als nuclis consolidats de Montverd i SansofÃ. De les últimes reunions s’extrau la idea, segons les declaracions fetes per l’alcaldessa als representants de la Junta Directiva que van acudir, el president Juan Manuel Crespo, el secretari César Alapont i un vocal, Jose Miguel Nicola, que l’Ajuntament està interessat a solucionar el problema d’un dels nuclis consolidats de segona residència més importants del municipi, ja que el municipi disposa d’altres espais consolidats de segona residència però sembla que no entrarien dins del projecte d’urbanització pretès (segons l’alcaldessa).
D’aquella última reunió es van extraure les següents conclusions, en primer lloc, un dels problemes més apressants era el de subministrar aigua potable a la Urb. de SansofÃ, ja que se subministren d’un manantial natural municipal que en èpoques de sequera prà cticament no dóna aigua i ha de donar subministrament a més de 40 habitatges. Malgrat açò, es produeix una situació peculiar, la urbanització annexa de Mont-verd (amb una quarentena d’habitatges) situada en la part més baixa del vessant i una part de Sansofà (14 habitatges) tenen un subministrament d’aigua per pou de reg, la qual cosa genera una situació de desemparament a aquells veïns de Sansofà que per la seua situació (a la part superior del vessant) no poden rebre aquest subministrament d’aigua, encara que no siga potable.
En aquest sentit, l’Ajuntament ens va emplaçar a una reunió entre el consistori i Acciona, la subministradora del servei públic d’aigua potable a LlaurÃ. Segons l’alcaldessa, Acciona veu molt complicat el projecte pel seu elevat cost, fet que rebem amb resignació per la nostra banda ja que va ser una promesa electoral. És cert dir, que Ana González ens va informar que estava cercant fonts de finançament alternatiu que permeten iniciar almenys el projecte. Però és necessari reconèixer, les últimes notÃcies en premsa ho confirmen, que ens trobem enfront d’un Ajuntament sumit en un deute asfixiant que provoca que cada euro d’inversió es destine al pagament de deute o pitjor encara en nòmines de professionals municipals (en un ajuntament amb molts serveis externalitzats). En aquest sentit, una altra de les promeses incomplides ha sigut la de regular la taxa de brossa, que triplica a la qual paguen els veïns de LlaurÃ. Aquesta promesa també va caure en sac trencat ja que segons fonts municipals la taxa, pujada per l’anterior consistori, no pot ser modificada per estar lligada a un aval bancari.
El primer punt que s’ha tractat diverses vegades amb l’alcaldessa de Llaurà per a iniciar el projecte d’urbanització era el problema de l’aigua potable, però a est li segueixen la deterioració de la carretera, els espais comuns (enllumenat públic-inexistent, voreres-sense espai per a açò, aparcament-en la mateixa via, desguassos-inexistents o privats…), és a dir, l’anarquia urbanÃstica. Una altra de les principals actuacions necessà ries per a poder legalitzar els habitatges és el tipus de sistema de clavegueram i evacuació d’aigües negres. En aquest sentit, els veïns de Sansofà estem esperant al fet que l’ajuntament es decidisca i diga com és el sistema homologable que es prefereix i aixà els veïns de la manera que millor puguen anar realitzant algunes de les actuacions requerides per a la legalització, amb la finalitat d’afectar en menor mitjana a les aigües subterrà nies.
De totes aquestes mesures cap sembla anar d’ara endavant i sembla estancada la situació, de fet el tema de l’aigua potable està completament parat i sense expectatives que a curt es puga solucionar, les millores i manteniment tampoc es realitzen i de fet s’espera la realització d’un projecte d’urbanització per part de l’ajuntament, però els veïns creiem que no s’està realitzant, perquè en part l’ajuntament no informa dels avanços, açò si, amablement ens reben i ens informen quan li demanem cita.
En l’última reunió amb l’alcaldessa, l’associació de veïns plantejava la necessitat de senyalitzar la urbanització ja que se li va informar de diversos accidents i incidents en la zona (en ser una zona de cicle turisme i de població major), i l’ambulà ncia tardava excessivament. En aquest sentit, una vegada va tardar més de dues hores a socórrer als ferits en sengles accidents i també, més d’una hora, en altres incidents amb persones majors. Per açò des de l’associació se’ls va informar a l’Ajuntament que devien posar solució o almenys ajudar a l’associació. Econòmicament ha sigut impossible que s’implique, en canvi, si han donat el seu suport als veïns en tot allò que estimà rem oportú, açò si, consultant-los abans. Per açò des de l’Associació vam veure necessari realitzar diferents actuacions com: numerar les 66 cases de Sansofà amb un nombre identificatiu, realitzat i finançat Ãntegrament per l’associació de veïns i posteriorment col·locar senyals de trà fic que indiquen dónes de diversos punts del municipi com arribar fins a SansofÃ.
Aquesta última actuació la realitzem aquest diumenge i va suposar un total de 5 senyals direccionals, 1 senyal de situació de la urbanització, 1 senyal de prioritat de sentit i un espill en un dels sectors mes revirats i complicats de la pujada. Tot açò s’ha sufragat amb les quotes dels veïns de l’associació una trentena d’associats de 66 habitatges en Sansofà i més de 40 habitatges en Mont-Verd, ja que la resta es nega a associar-se o a col·laborar i açò suposa un alt grau d’insolidaritat veïnal i també pública. És per açò, que aprofitem per a criticar la desunió existent entre els veïns que implica en contrapartida que no es mostren signes de millora en els aspectes d’interès comú. I també criticar a l’ajuntament ja que no és capaç d’informar i potser “advertir” als veïns que existeix una llei urbanÃstica autonòmica que pretén, entre altres aspectes, la regularització de les milers d’urbanitzacions que estan en la mateixa situació que la nostra i que per tant o es fa o no es pot preveure com serà el futur dels seus habitatges i si ve no és una obligació, l’ajuntament té l’obligació d’informar i recomanar la legalització.
En fi, des de l’Associació de Veïns de Sansofà demanem a les autoritats municipals, autonòmiques i nacionals, que agiliten els trà mits per a ordenar i legalitzar la urbanització i que invertisquen els recursos necessaris ja que és pel bé de les persones, del medi ambient (ja que ens trobem al costat d’un Paratge Natural Municipal) i del ben comú, i que la nostra voluntat va a seguir sent de respecte a l’Ajuntament, de col·laboració i cooperació en tots els aspectes necessaris per a regularitzar la nostra situació. Però que no callarem en el cas que seguisquen passant els mesos i no hagen solucions.
César Alapont Crespo
Secretari de l’Associació de Veïns de SansofÃ