Cullera inicia la campanya per minimitzar els efectes de la plaga del mosquit tigre

Cullera inicia la campanya per minimitzar els efectes de la plaga del mosquit tigre

La lluita contra el mosquit tigre (Aedes albopictus) i la mosca negra comença enguany abans a Cullera per tal de ser més efectiva i minimitzar els efectes de la plaga en la temporada estival. Per primera vegada, seguint els consells dels experts, l’Ajuntament en col·laboració amb el Consorci de la Ribera ha decidit canviar l’estratègia de lluita contra l’insecte, que els darrers anys s’ha convertit en un veritable problema de salut pública a bona part del territori valencià.

El regidor de Medi Ambient, Hugo Font, ha detallat que enguany s’han avançat els tractaments precisament per evitar el que havia ocorregut durant els últims temps: actuar massa tard, és a dir quan els insectes són adults i ja resulta pràcticament impossible frenar la seua proliferació.

A més a més, s’ha decidit actuar de forma coordinada amb la resta de municipis de la Ribera, mitjançant un acord supramunicipal sota el paraigüa del Consorci de la Ribera. En eixe sentit, els experts ja havien avisat reiteradament que l’acció conjunta de les poblacions de la comarca resultava imprescindible perquè la ‘guerra’ individual de les poblacions contra el mosquit era estèril, ja que si un municipi aplicava tractaments però la veïna no ho feia, l’efecte no era l’esperat.

Des d’esta setmana, tècnics de l’empresa Lokímica estan actuant a l’entorn urbà buscant larves i ous del mosquit tigre — espècie més ‘urbanita’— per tal d’eliminar-los i evitar el seu desenvolupament cap a insectes adults. Posteriorment, s’actuarà al terme municipal per tal de controlar la mosca negra en el seu entorn natural.

Font assenyala que l’objectiu d’esta campanya passa per «controlar la plaga durant tot l’any i i fer la lluita més efectiva pel que fa a l’eradicació i una millor gestió econòmica». L’edil afirma que fins ara «s’estaven balafiant els recursos econòmics perquè els diners emprats en els tractaments es tiraven pràcticament al fem, donat que l’efecte era mínim perquè s’actuava quan el problema ja s’havia estés i era quasi impossible de controlar».

APP d’alerta
A més a més, els veïns disposen d’una APP mòbil per a dispositius IOS i Android, denominada ‘Tigatrapp’, per tal de donar avís a l’empresa encarregada dels tractaments en cas que detecten algun focus per tal d’actuar i eradicar-lo. D’esta forma, s’ha volgut implicar a la ciutadania en la lluita contra la plaga, un factor clau per tal de combatre el mosquit tigre i la mosca negra.

Cal recordar que el 60 % de la criança del mosquit tigre es produïx a l’interior de propietats privades. Piscines mal mantingudes, desaigües, plats sota els tests o bassals d’aigua als jardins són focus de cria, i donat que són propietat privada no poden ser tractats pels servicis públics sense autorització expressa dels propietaris.

D’altra banda, el mosquit tigre rarament vola més enllà de 400 metres del lloc de cria. Per tant, els tècnics indiquen que si un ciutadà el detecta significa que s’està criant molt prop. En eixe moment de la criança, és el punt fonamental per a evitar la seua propagació.

Ajuntament de Cullera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.