Els lectors d’Almussafes ja tenen a la seua disposició en la Biblioteca Pública el llibre que el basc Jose Manuel Mancisidor “Budy” va publicar fa ara cinc anys amb la finalitat de donar a conéixer la seua història i ajudar amb les seues reflexions i consells a totes aquelles persones afectades per limitacions físiques o lesions cerebrals i, per extensió, també a les seues famílies.
“Vaig nàixer amb limitacions, però amb un gran somriure que m’ha ajudat a viure. El somriure és una de les meues característiques, igual que la meua impossibilitat per a parlar”, explica Budy en les quasi 100 pàgines en què, amb un llenguatge clar i concís, va desgranant a poc a poc els seus sentiments, les seues vivències i en definitiva, la seua vida, la vida d’un xaval amb Paràlisi Cerebral, a què li ha fallat el cos, però no el cap.
Sense pèls en la llengua, sense reserves, l’autor relata les diferents etapes de la seua vida i descriu totes aquelles persones, familiars, amics, coneguts, metges que li han ajudat a superar tots els obstacles. Jose Manuel Mancisidor inclús rememora el seu intent de suïcidi el 20 de juny del 2009, època en què va tocar el fons com a conseqüència de la depressió que va patir pel seu deteriorament físic, que li impedia l’autonomia que va mantindre durant les més de dos dècades en què va treballar per a l’ONCE i va viure de manera independent.
L’home que va recórrer El Marroc en burro, Europa en una furgoneta Volkswagen i que va viatjar a Hèlsinki amb vaixell, que disfruta de la música i sent autèntica passió pel ball, l’home a qui li haguera encantat ser pare, es comunica amb una taula feta amb ordinador, la seua taula de salvació, gràcies a què ha aprés a trencar les barreres comunicatives i a fer “surf” amb les paraules.
Paco Calatayud, veí d’Almussafes i representant de la Plataforma en Defensa de la Llei de Dependència de València Ciutat i comarques, a qui Budy li va traslladar la seua voluntat de fer la donació del seu llibre, anima als veïns a disfrutar del volum que este mateix matí ha cedit a la Biblioteca Pública i també a adquirir algun exemplar “per a tindre a esta referent i icona basca en l’estanteria cultural de les seues cases”.
Per a l’edil de Cultura, esta obra autobiogràfica “és una autèntica defensa de les capacitats que té la gent amb discapacitat i ens ajuda a trencar esquemes preconcebuts en termes de què és normal o no ho és”.
Com conclou l’autor “A pesar de les moltes dureses i problemes que ocasione, m’agrada la vida que he tingut i mire al futur amb il·lusió. El meu futur s’anomena demà”.
Ajuntament d’Almussafes