La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sueca estima que, després de la informació que s’ha aportat per part dels experts en el Simposi celebrat a Gandia sobre plagues emergents, la única manera de tindre un resultat efectiu és la cooperació entre les institucions i superar els marcs territorials municipals
Les noves plagues de la mosca negra i del mosquit tigre que han afectat de manera generalitzada el nostre territori l’estiu passat causant moltes molèsties i despertant la preocupació dels ciutadans, reapareixeran després del fred com unes plagues d’extraordinària importància. És per això que la Regidoria de Medi Ambient participarà, en coordinació amb els altres municipis, per optimitzar els nostres recursos i els mitjans més efectius que tenim a la nostra disposició, i per informar a la població de les mesures que es poden prendre en el domicili familiar ja que es considera que el 80% dels reservoris del mosquit tigre es produeixen en els domicilis familiars. En aquest sentit, des de l’Ajuntament de Sueca, i en coordinació amb altres institucions, s’emprendrà una campanya informativa per a explicar les mesures preventives que es poden aplicar, al mateix temps que es valoraran les mesures directes a aplicar per a tota la comarca, en l’àmbit de les dues Riberes.
Des del departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sueca i per aquells que vulguen tenir un coneixement una miqueta més ampli del tema, s’intenta respondre a continuació a les preguntes que es plantegen amb més freqüència al respecte de les plagues vectorials.
La primera pregunta seria què és una plaga emergent i la resposta és que és una plaga ja coneguda però que adquireix caràcter epidèmic, amb una major gravetat o extensió cap a regions en les que abans no existien.
La segona pregunta a fer-se és perquè està passant ara. La resposta és la globalització, és a dir: el tràfic aeri i el tràfic marítim han esdevingut en aquest món global intensos com mai havien estat i, junt a d’altres factors com la urbanització desordenada a les zones marginals al voltant dels nuclis urbans que es veuen afectats per la manca de serveis, són terreny abonat per a l’assentament de determinats vectors com el Mosquit Tigre (Aedes Albopictus) que s’ha estés i ha colonitzat països viatjant en els pneumàtics i en el bambú de la sort i, la Mosca Negra (Diptera Simuliidae) que ara ens ha esclatat en un boom ajudada pel canvi en la qualitat de les aigües. L’existència de més pantans i cabdals ecològics i la desaparició de peixos que actuaven com a predadors naturals són, entre d’altres factors, elements que afavoreixen el seu hàbitat.
La tercera pregunta és com es poden combatre aquestes dues amenaces que han vingut per a quedar-se. La resposta dels experts es troba en la comunicació de les mesures i en la col·laboració d’equips multidisciplinars i l’aplicació a l’hora tant de mesures mediambientals com en el tractament dels focus familiars (recipients amb aigua, platerets de les plantes, embornals, reservoris, aigua estancada, etc.). Les urbanitzacions amb jardí i els recipients de flors dels cementeris són llocs idonis per a la cria.
La quarta pregunta és aleshores per què és important combatre’ls. Des de Sanitat una de les respostes que es dóna és perquè es poden convertir en un problema per a la salut pública. El dengue, el chicongunya i el zika preocupen, però també els plaguicides que s’utilitzen. El risc a hores d’ara és moderat, però hi ha que estar alerta, identificar on estan els mosquits i tractar els focus. Aquestes plagues són molt agressives, la convivència amb elles és molt difícil, proporcionen una irritació per les picadures que es manté en el temps especialment en la primera temporada i a més, actuen a l’aire lliure, són nombrosos, omnipresents i indetectables. A banda d’això, els biocides (insecticides domèstics) no són útils en l’exterior, el mosquit és àgil i discret i els afectats no detecten el seu agressor, aconseguint d’esta manera destruir la qualitat de vida de la gent.
Les recomanacions dels experts passen per mantenir controlats els focus per personal expert, donar màxima difusió des dels ajuntaments per a que els tractaments en fase de larva siguen efectius (ja que contra el insecte adult no es efectiva), realitzar estudis dels llocs on cria fent prospeccions de l’aigua corrent per localitzar les seues poblacions i netejar les zones properes als nuclis urbans fent neteja de la vegetació, enterrant sèquies, netejant les sèquies de ciment, retirant les masses d’algues, etc.
Des de la Ribera estant, el departament de Medi Ambient considera que sols podem concloure, davant la dimensió de l’amenaça que suposen estos vectors, que la resposta ha de ser coordinada entre els ajuntaments, les mancomunitats i la Conselleria de Sanitat i Medi Ambient. Estes institucions coordinades hauran de facilitar els equips humans qualificats com brigades d’actuació conjunta que superen l’àmbit municipal, és a dir, mesures que estiguen en sintonia amb l’extensió de la plaga i dotacions pressupostàries per fer-li front. La titular de Medi Ambient a l’Ajuntament de Sueca, Isabel Jiménez, apunta que “al cas de Sueca, per exemple, tenim un nucli poblacional on hi ha que tractar el riu, les sèquies, els camps inundats, l’Albufera, les urbanitzacions, etc. En aquest sentit, som el lloc ideal per a una tempesta perfecta”.
Ajuntament de Sueca