Cullera estudia la creació d’una reserva marina i arqueològica en la badia

Cullera estudia la creació d’una reserva marina i arqueològica en la badia

La badia de Cullera és única en la província de València no solament per la seua bellesa paisatgística sinó també per la seua riquesa ambiental. Precisament en açò últim residix un important potencial turístic que el nou govern municipal vol posar en valor. Per açò, el consistori estudia la possibilitat de crear una zona marítima per a l’estudi i la conservació ambiental i arqueològica en este enclavament.

La proposta ha partit del Grup per a l’Estudi i la Conservació de la Badia de Cullera (Grebacu), una associació d’apassionats pel mar i la seua preservació de la qual formen part l’arqueòleg municipal Kike Gandia; l’ambientòloga especialista en la gestió i conservació d’espais marins, Sara Herrero; el president del Club de Busseig Delfín de Cullera, Óscar Pellicer i José Antonio Puig, director tècnic del Centre d’Activitats Subaqüàtiques Delfín de Cullera.

Este matí, la junta de govern ha acordat crear una comissió mixta que analitze eixa possibilitat i arribe a un acord consensuat entre les parts implicades i que estaran representades en la mateixa: l’ajuntament, els impulsors, els pescadors esportius i la confraria de pescadors.

L’experiència que Cullera pretén engegar proposa la creació d’una zona de limitació d’usos en la costa est del municipi amb l’objectiu de comprovar l’impacte que les activitats recreatives extractives tenen en el manteniment de la fauna costanera de la badia. La intenció és crear una zona d’usos controlats on es monitoren les activitats. Es considera que açò podria traduir-se en un increment notable de la biodiversitat marina en l’àrea d’actuació.

Delimitació
El projecte inicial planteja que eixa zona se situe entre la línia de platja i els 200 metres en línia recta cap al mar. També es delimitaria una àrea de protecció especial de 200 metres al voltant de la Penyeta del Moro per la seua gran importància ecològica. Es prendrien com a punts de referència el Mareny de Sant Llorenç, el cap de Cullera i el sud del Brosquil. Es pretén fer coincidir la línia límit de la zona d’actuació amb la línia de boies que tots els estius es col·loca en el terme per a protegir als banyistes de possibles xocs amb embarcacions.

Pellicer va fer lliurament del projecte divendres passat a l’alcalde, Jordi Mayor. El primer edil assenyala que la idea resulta altament interessant però vol obrir un procés de participació en el qual totes les parts que tinguen alguna cosa a dir sobre el tema s’impliquen i s’isca amb una proposta de consens que serà remesa a la Generalitat, competent en esta matèria.

L’alcalde ha puntualitzat que en la zona delimitada d’usos controlats se seguirien permetent totes les activitats habituals en les platges amb l’excepció de la pesca recreativa amb mort. Açò no afectarà la pesca professional, que té ja delimitada l’extracció a uns límits legals.

La iniciativa també pretén canviar la imatge del turisme de sol i platja tradicional allunyat de la naturalesa cap a un altre sostenible i compatible amb la vida marina. Així mateix, açò podria incrementar el nombre de visitants atrets per la fauna marina —bussejadors— els quals podrien gaudir d’una experiència de major qualitat.

El govern de Cullera continua apostant per l’impuls del turisme i la protecció ambiental, dos senyals d’identitat de les polítiques del nou executiu des que prenguera possessió el passat mes de juny.

Ajuntament de Cullera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.