Este dijous, en la celebració del primer ple ordinari de 2016, l’Ajuntament de Sueca ha aprovat els estatus i la seua incorporació a la comunitat d’usuaris de la Ribera del Xúquer.
La titular de Serveis Municipals i responsable de l’entitat pública Aigües i Sanejament de Sueca, Pilar Moncho, va estar l’encarregada d’explicar el tema.
Segons que va explicar la regidora, l’aigua potable baixa en nitrats arribarà a Sueca a finals del proper mes de febrer. Moncho va assenyalar que Sueca i tota la Ribera porta més de vint anys amb un volum de nitrats a l’aigua potable per dalt del que recomana Salut Pública i més de vint anys també esperant una solució a este problema.
La regidora va continuar explicant que la solució a la que es va arribar el seu dia va ser la construcció d’una ETAP, una Estació de Transformació d’Aigua Potable que agafaria aigua superficial del Xúquer, la transformaria en potable i la distribuiria per tota la Ribera. Pròximament finalitzaran les obres de la tercera canalització que abastirà a més de Sueca altres poblacions com les d’Albalat de la Ribera, Polinyà, Riola i Fortaleny.
La regidora tanmateix va exposar que l’aigua potable baixa en nitrats podria arribar a triplicar el preu final per als usuaris. Moncho va assenyalar que l’encariment del preu de l’aigua ha estat degut, d’una banda al fet que l’Estat no ha aprovat una concessió directa als municipis, que han d’adquirir l’aigua dels regants i d’altra banda per fer front al pagament de les obres de construcció de l’ETAP.
La regidora va alertar que el preu que hauria de pagar el consumidor no seria estable. “Als regants se’ls ha de pagar 0,7 euros per metre cúbic separats en dos, 0,02 euros per metre cúbic fixe sobre el volum que tenim assignat al municipi i 0,05 variable pel consum de l’aigua que fem. A estos 7 cèntims hem de sumar les despeses de l’explotació, l’electricitat tant de la planta com tot el que provoca bombejar l’aigua als diferents municipis, el personal de manteniment de l’empresa concessionària i el benefici industrial de la mateixa” va afegir Moncho.
Tot seguit, la titular de Serveis Municipals va explicar que en este 2016 serà l’entitat pública d’Aigües i Sanejament de Sueca, qui es farà càrrec de la diferència del cost de l’aigua fins que estiga definit el preu. Així, l’entitat pública ja té consignats 300.000 euros per fer front al primer any fins que s’estipule el preu públic que s’aplicarà al consumidor.
Moncho va apuntar que encara s’estan estimant les despeses d’explotació i distribució de l’ETAP i va remarcar que el preu que s’ha de pagar per metre cúbic varia constantment, així va assenyalar que “esta xifra ha oscil·lat des dels 0,18 euros, als 0,24 i 0,30 i no poden fixar-la de manera definitiva donat que hi ha despeses variables, com per exemple l’energia elèctrica que puja tots els anys”. Segons estes últimes xifres, l’estimació actual del preu del metre cúbic a 0,30 euros repercutit en el rebut d’un veí que fa una despesa mitjana de 30 euros, es convertiria en un rebut de 75 euros.
Per tal que als suecans els resulte el més econòmic possible, però, des d’Aigües i Sanejament de Sueca s’ha procedit recentment a estimar quina seria la quantitat mínima a adquirir perquè el consumidor disposara d’aigua amb un nivell de nitrat que es comprenga dintre del nivell aconsellable.
La regidora va explicar que “la quantitat que es va a demanar és d’un milió de metres cúbics dels 4,5 que es consumeixen a Sueca en un any”. “Es barrejarà amb els depòsits que ha fet la conselleria al costat dels Pous de Sant Roc i al Mareny de Barraquetes i des d’allà es subministrarà als veïns” va afirmar Moncho, tot assenyalant que la quantitat de nitrats no és excessivament alta, estarà al voltant dels 40 mg/l tot i que en alguns moments podria arribar a llindar el límit recomanable establert en els 50 mg/l.
L’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit, va recordar per últim que este serà un conveni anual que es podrà revisar i va assegurar també que els alcaldes de tots els pobles de la comarca acudiran el proper dijous, 14 de gener, a la conselleria per reclamar una solució al problema de l’aigua en la Ribera i per reivindicar la concessió directa als municipis.
“Creiem que és de justícia que els ciutadans de la Ribera paguen com a mínim un preu just per l’aigua que tenen dret a beure” va concloure Tamarit.
En el mateix ple es va aprovar el nomenament dels representants de l’Ajuntament de Sueca en la comunitat d’usuaris de la Ribera del Xúquer on figura com a titular l’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit i com a suplent, la regidora de Medi Ambient, Isabel Jiménez.
Ajuntament de Sueca