L’Escola de Danses presenta demà a Sueca l’espectacle de costums ‘El casament de Maria la Chapa’

L’Escola de Danses presenta demà a Sueca l’espectacle de costums ‘El casament de Maria la Chapa’

2-banner generals eupv 2015

Amb els versos de Vicent Molina, que ampra l’Escola de Danses de la Ribera pel present espectacle, no es pretén fer cap adaptació del “Casamiento de Maria la chapa” com es pot veure al llarg de les escenes que es representaran este diumenge 6 de desembre a les 12:30 a la plaça de l’ajuntament de Sueca.

logo-escola-danses-riberaEl casament ve de perles per fer la recreació del que podria ser este aconteiximent entre membres de famílies modestes al nostre poble, on no hi havia grans luxes però si molta dignitat i ganes de celebrar , com a totes les cultures, la unió de persones adultes per fer una nova família.

Per tant no cal buscar, perquè no ho trobareu, la representació de cap poema, ni de cap moment real i concret de la vida quotidiana del nostre poble. Cal anar més enllà, ser de mires més llargues i trobar eixes coses que no fa molts anys es podien veure pels carrers, places i fins i tot teatres dels nostres pobles, eixes gents que formaven la societat agrària i que prou vegades eren els més importants personatges dels sainets valencians.

Vicent Molina (Sueca 1872-1940)
Visqué professionalment de rellotger, escrivent del Sindicat de Carreteres i policia rural. “El casamiento de Maria la Chapa” és la composició més coneguda d’ell, per sobre d’altres no menys interessants on descriu el dia a dia del poble, tot depenent del mes de l’any al qual ens trobem,i on nosaltres destacaríem del setembre la processó i les seves danses al matí i vesprada del dia de la Mare de Déu de Sales. La seva obra està recollida al llibre “Flors de marche” que fou publicada al 1930

L’any 1885 i successius , el cronista Joan B. Granell, inicia una sèrie d’actes i concursos literaris reivindicant la figura del suecà Josep Bernat i Baldoví, i pot ser fou l’estímul que necessitava, un jove Vicent Molina, per escriure versos a mode de “cronista satíric local “, tal i com ja feu l’homenatjat als seus sainets i més concretament al titulat “Un ensayo fet en regla o qui no te la vespra no te la festa”

L’Escola de Danses de la Ribera Una vegada més ens apropa a la societat costumbrista de l’època, comuna a qualsevol poble riberenc, creant un mestissatge de societat i balls tradicionals, roba o cultura popular, on també tindrem albaes en directe. El present espectacle entra dins d’eixe 12è aniversari que començà enguany i que arribarà fins el 2016 fent cada mes actes per conmemorar eixe camí que s’inicià al 2004 i que va creant camí a seguir i imitar.

Escola de Danses de la Ribera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.