Els veïns d’Almussafes decidiran l’ús de la Casa Ayora, adquirida per l’ajuntament en el 2005

Els veïns d’Almussafes decidiran l’ús de la Casa Ayora, adquirida per l’ajuntament en el 2005

La Regidoria de Participació Ciutadana el consistori d’Almussafes, dirigida per l’edil Andrés López, es prepara per a emprendre, durant el primer semestre de l’any que ve 2016, un concurs d’idees que permetrà que els propis veïns decidisquen la funcionalitat futura de la Casa Ayora.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plaça Major d’Almussafes

Es tracta d’un edifici senyorial històric, ubicat en el carrer Major del municipi, que l’Ajuntament va comprar a la família propietària fa una dècada per a construir en el mateix la nova Casa Consistorial, projecte per al que l’alcaldessa del moment, Mª Ángeles Lorente, va convocar un concurs arquitectònic amb intervenció de jurat que va concloure amb un total de 19 avantprojectes presentats per estudis d’arquitectura de tota Espanya i que els ciutadans van votar durant les jornades de portes obertes de l’immoble.

El canvi de govern després de les eleccions municipals del 2007 va comportar una nova política urbanística, que va desembocar en l’elecció d’un nou emplaçament per al nou Ajuntament via consulta popular, concretament la ubicació actual de l’edifici en el parc Central, per al que es va redactar inclús un projecte d’edificació que es va presentar públicament a la ciutadania i que, com a conseqüència de la recessió econòmica, l’executiu Bloc-PP va decidir deixar aparcat.

La Casa Ayora quedava lliure des d’eixe mateix moment i els huit anys transcorreguts des de llavors “han comportat un deteriorament considerable de l’edifici, que requerix una intervenció urbanística d’urgència”, segons constata el primer edil, Toni González, el qual ja ha aconseguit recabar el compromís del president de l’ens autonòmic, Jorge Rodríguez, de la cessió d’un fons d’ajuda que permeta el desenrotllament del projecte de rehabilitació global de l’immoble, després de l’elecció veïnal de la funcionalitat concreta que se li destinarà al mateix. “Seran els nostres ciutadans, a través de les noves tecnologies de la comunicació, l’APP ciutadana que activarem en breu i la secció de participació ciutadana del nostre portal municipal, els que ens aportaran les seues idees quant als servicis municipals que es podrien prestar en l’edifici de titularitat municipal”, comenta el regidor Andrés López. Esta acció anirà parella amb una altra actuació estrictament tècnica, la presentació de projectes arquitectònics per part dels professionals del sector, en els que s’incorporaran aquells suggeriments veïnals més viables.

També el projecte de peatonalització de la Plaça Major, espai situat en ple centre històric que integra la Torre Àrab Razef, l’Església Parroquial Sant Bartomeu i algunes edificacions de rellevància local, intervenció que inclourà l’eliminació de les barreres arquitectòniques del seu entorn i que requerix d’una important inversió econòmica, s’executarà amb la subvenció que es concedirà per part de la Diputació de València. Prèviament, s’obrirà la consulta ciutadana per part de l’Ajuntament, “perquè siguen els nostres propis veïns els que ens plantegen suggeriments i opinions sobre la intervenció”, afig Andrés López, el qual aposta per revitalitzar este punt neuràlgic del centre històric, convertint-lo en una zona de referència comercial, després d’una operació urbanística de gran interés des del punt de vista social i econòmic i en la que es complirà estricte a la legislació sobre patrimoni cultural valencià, amb la protecció del monument d’origen àrab i del seu entorn d’afecció.

Ajuntament d’Almussafes


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.